Tidligere minister skal hjælpe Riisager med at fordele gymnasieelever

GYMNASIER: Undervisningsminister Merete Riisager (LA) har udpeget tidligere Venstre-minister Rikke Hvilshøj som formand for en ekspertgruppe, der skal stoppe etnisk skævvridning på gymnasier. ”Det er en syltekrukke,” siger EL. 

Til daglig er Rikke Hvilshøj direktør for interesseorganisationen Dansk IT. Foto: Linda Kastrup Ritzau/Scanpix. 
Til daglig er Rikke Hvilshøj direktør for interesseorganisationen Dansk IT. Foto: Linda Kastrup Ritzau/Scanpix. 
Malte Bruhn

Merete Riisager skubber bare sagen og problemet foran sig igen. 

Jakob Sølvhøj (EL)
Undervisningsordfører

I 2005 blev Rikke Hvilshøj udnævnt som minister for flygtninge, indvandrere og integration i Anders Fogh Rasmussens (V) anden regering.

Mandag blev hun af undervisningsminister Merete Riisager udnævnt som formand for en ekspertgruppe, der skal levere modeller for, hvordan man kan fordele gymnasieelever, ”så det modvirker udfordringer, der er forbundet med koncentration af elever med udenlandsk herkomst”.

Det oplyser Undervisningsministeriet.

Dokumentation

Den nye ekspertgruppe 
Ud over Rikke Hvilshøj består ekspertgruppen af:

Torben Rugberg Rasmussen (lektor ved Syddansk Universitet)
David Dreyer Lassen (professor ved Københavns Universitet)
Søren Brøndum (rektor på Herning Gymnasium)
Peter Hvid Amstrup (adm. direktør på Rybners)
Kirsten Jensen (rektor på Hvidovre Gymnasium). 

Ekspertgruppen skal opstille mulige modeller for, hvordan elever kan fordeles på de gymnasiale uddannelser, så det modvirker udfordringer, der er forbundet med koncentration af elever med udenlandsk herkomst og med udkantsproblemstillinger.

Sådan fordeler man gymnasieelever i dag 
Hvis institutionerne oplever flere førsteprioritetsansøgere, end der er kapacitet til at optage, er det fordelingsudvalgene, som afgør, hvilke gymnasier eleverne skal optages på. Hvert gymnasium fastlægger som udgangspunkt selv sin kapacitet.

Fordelingsudvalgene anvender afstand som hovedkriterium for fordelingen af elever mellem institutionerne. Elever med de korteste afstande mellem elevens bopæl og den søgte uddannelsesinstitution vil blive optaget (med visse undtagelser). Eleverne har mulighed for at prioritere op til 5 gymnasier.

Såfremt det ikke er muligt at imødekomme nogen af elevernes prioriteringer, vil fordelingsudvalgene indplacere eleverne på et gymnasium, de ikke har søgt om optag på. Fordelingsudvalgene består af rektorerne fra gymnasierne fra et geografisk område samt 1-2 repræsentanter for Regionsrådet.

Fakta: Undervisningsministeriet 


Altinget logoUddannelse
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget uddannelse kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00