Sofie Lippert Troelsen
 svarer 
Christina Egelund

Hvad har statens renteindtægter på studiegæld udgjort i årene 2013-2023?

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

Uddannelses- og Forskningsudvalget, Spørgsmål 198

Vil ministeren oplyse, hvad statens renteindtægter på studiegæld har udgjort i årene 2013-2023, og hvad den forventede renteindtægt vil være i indeværende år?

Svar fra fredag den 1. marts 2024

Af tabel 1 fremgår en oversigt over regnskabstal for renteindtægter fra studiegæld i perioden 2013-2023 samt forventede renteindtægter fra studiegæld i 2024.

Renteindtægter fra studiegæld dækker over renter på studielån og renter på for meget udbetalt støtte (FM-gæld) samt inddrivelsesrenter på misligholdte studielån og på misligholdt FM-gæld.

Det skal i forhold til den flerårige periode bemærkes, at der er sket ændringer i både lovgrundlag for gældsinddrivelse og i principper for bogføring, hvorfor opgørelsen ikke er konsistent over tid.

F.eks. er renteindtægter fra studielån og FM-gæld opgjort i hele perioden, mens renteindtægter fra misligholdt studiegæld (studiegæld under inddrivelse) først er opgjort fra 2014 grundet indførelsen af en lovbestemt inddrivelsesrente, som erstattede differentierede opkrævningsrenter.

Som følge af en senere ændring i gældsinddrivelsesloven er renteindtægter af misligholdt studiegæld opgjort som tilskrevne frem for betalte renter fra 2018. Renteindtægter fra misligholdt FM-gæld er først opgjort fra 2018.

Renteindtægter Renteindtægter Renteindtægter Renteindtægter Renteindtægter fra misligholdte fra misligholdt fra studielån fra FM-gæld i alt studielån 2.069,7 Renteindtægter fra FM-gæld indeholder også en mindre andel renteindtægter fra de tidligere statslån (optaget før d. 1. august 1988).

Fordi renteindtægterne er en opgørelse af tilskrevne frem for betalte renter (bortset fra inddrivelsesrenter før 2018), er der ikke taget højde for tab af renteindtægter, som ikke inddrives.

Hertil kommer, at Uddannelses- og Forskningsministeriet afholder renteudgifter, når der optages statslige genudlån til at finansiere studielån.

0:000:00