Debat

CARE: Vi har brug for flere ministerier til at løfte Danmarks udviklingsindsats

DEBAT: Der er behov for en sammenhængende udviklingsindsats på tværs af ministerier og politikområder, for nye globale udfordringer kræver gentænkning, skriver Rasmus Stuhr Jakobsen.

Udviklingsministeriet kan ikke alene løfte udviklingsindsatsen, mener Rasmus Stuhr Jakobsen.
Udviklingsministeriet kan ikke alene løfte udviklingsindsatsen, mener Rasmus Stuhr Jakobsen.Foto: Pressefoto: CARE Danmark
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Rasmus Stuhr Jakobsen
Generalsekretær, Care Danmark 

Lad mig stille et spørgsmål som den gode, men kritiske ven, der vil den danske udviklingsindsats det allerbedste. Hvem gavner udviklingsbistanden? 

Gennem årtier har udviklingsbistanden været den løftestang, der skulle bidrage til at gøre op med ulighed, sult og fattigdom og skabe en mere stabil verden. Og det har den. Takket være danske indsatser er hverdagen og fremtiden blevet bedre for tusindvis af mennesker.

Men desværre har vi ikke nået en helt særlig gruppe, nemlig dem, der om nogen har brug for løftestangen: verdens mest udsatte og marginaliserede mennesker.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Og det er helt afgørende at få denne gruppe med, hvis Danmark skal bibeholde sin position som en stærk, international spiller inden for den langsigtede udviklingsbistand.

Lille og stålsat 
Forstå mig ret, jeg ønsker ikke at forklejne den danske indsats. Vi har været rasende dygtige og skabt fantastiske resultater og sat nogle afgørende dagsordner, senest om piger og kvinders rettigheder.

Vi skal væk fra en silotænkning, hvor udvikling i skrøbelige lande og stater bliver behandlet som et afgrænset område fra andre udviklingsindsatser.

Rasmus Stuhr Jakobsen
Generalsekretær, Care Danmark

Og jeg mener om nogen, at den indsats fortsat er nødvendig, og at den har gavnet. Men den har ikke gavnet alle.

Evalueringer og målinger viser, at særligt mellemindkomstlandene er dem, der får det største løft. Et løft, der samtidig også øger afstanden til dem, som mangler.

Heldigvis er der en løsning. En måde, hvorpå vi kan få alle med. Verdensmålene, og særligt princippet om ”leave no one behind”, giver os en både kærkommen og nødvendig mulighed for at re-tænke den danske udviklingsbistand, således at vi kan sikre, at vi også når de mest sårbare. 

Flere ministerier
Vi skal have verdensmålene ordentligt ind i dansk udviklingsbistand, for de giver en fantastisk ramme for, hvordan vi som en lille, men stålsat nation kan gøre vores til at udrydde sult, fattigdom og ulighed og skabe en mere bæredygtig og stabil verden.

Det er fornuftigt, at vi som mindre donor fokuserer og specialiserer vores indsatser. Her er det helt oplagt, at Danmark tager lederskab på mål 13 om klima. Men vi skal samtidig arbejde med den gensidige påvirkning og afhængighed mellem målene, for det er her, de centrale analyser og processer ligger.

Så vi skal blive bedre til at arbejde systematisk med integrationen af hele verdensmålsrammen i vores udviklingsindsatser. Vi skal udvikle stærke, inklusive opfølgningsprocesser på målene, der blandt andet sikrer, at civilsamfund kan holde deres regeringer op på, om de kæmper hårdt nok for at nå verdensmålene.

Vi skal af samme grund væk fra tanken om, at udviklingsindsatser hører til i ét ministerium – Udviklingsministeriet – og gøre langt bedre brug af den viden og de kompetencer, der ligger i de ministerier, hvis mandat og kompetenceområder har en indflydelse på succesen af udviklingsdagsordenen.

Vi skal væk fra en silotænkning, hvor udvikling i skrøbelige lande og stater bliver behandlet som et afgrænset område fra andre udviklingsindsatser. For den langsigtede udviklingsindsats, som blandt andre Care har stået for i mere end 30 år, er netop det lange, seje træk, som, hvis det skal være virksomt og bæredygtigt, må og skal gribe ind i alle sektorer og politikområder.

Sammenhængende udviklingsindsats
Det er uddannelse, sundhed, forskning, teknologi, skat, sikkerhed og så videre, og den viden og ekspertise, som er nødvendig, ligger derfor ikke i et ministerium, men i mange. Og de politikker, der bliver vedtaget på områderne – og som kan styrke eller underminere udviklingsindsatsen – bliver ikke ført ud i livet af Udenrigsministeriet alene.

Der er derfor brug for, at Danmark skaber en sammenhængende udviklingsindsats på tværs af ministerier og politikområder. Vi har tidligere haft en plan for dette, ”Danmarks handlingsplan for sammenhængende politikker for global udvikling”, der blev vedtaget i 2014. Det er på tide, at Danmark støver planen af og med den i den ene hånd – og verdensmålene i den anden – skaber en sammenhængende udviklingsindsats, der ikke lader nogen i stikken.

En indsats, som også når de svageste og mest udsatte. En indsats, som betyder, at Danmark viser vejen for, hvordan vi efterlever ”leave no one behind” på fornemmeste vis.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Rasmus Stuhr Jakobsen

Adm. direktør og generalsekretær, Care Danmark, forperson, Globalt Fokus
cand.scient.soc., (RUC 2003)

0:000:00