Debat

EP-kandidat: Der vil snart rejse sig folkelig modstand mod vores lave udviklingsbistand

DEBAT: Mainstreammediernes dækning af global udvikling afspejler ifølge en undersøgelse slet ikke danskernes interesse i emnet, skriver Troels Stru Schmidt (SF), der spår snarlig folkelig modstand.

Troels Stru Schmidt (SF) er positivt overrasket over unges indsigt i globale problemstillinger.
Troels Stru Schmidt (SF) er positivt overrasket over unges indsigt i globale problemstillinger.Foto: Christian Liliendahl/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Troels Stru Schmidt (SF) 
Kandidat til Europa-Parlamentet

Global udvikling er et vigtigt tema for studerende.

Det har jeg oplevet, efter at have deltaget i mere end 40 debatter på landets ungdomsuddannelser i løbet af de sidste par måneder, og jeg er meget positivt overrasket over de unges indsigt i globale problemstillinger.

Det er lykkedes at sætte global udvikling på dagsordenen i valgkampen til Europa-Parlamentet, når de studerende påpeger, at vi ikke bare skal tale om flygtninge som et problem, men løse de problemer, som skaber flygtninge.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Man kan debattere en lang række komplekse globale problemstillinger med de unge. Når emnet er klima, spørger de, hvad Danmark skal stille op med fremtidens mange klimaflygtninge, og når det handler om frihandel, problematiserer de, at frihandelsaftaler ikke udmønter sig i øget handel med det globale syd.

Stor interesse 
Læser man fagmedier om global udvikling, får man ofte indtrykket, at global udvikling ikke fylder særlig meget i EU-valgkampen.

I den seneste Wilke-rapport om Danida, udtrykker kun seks procent af danskerne, at udviklingsbistand slet ikke hjælper.

Troels Stru Schmidt (SF)
Kandidat til Europa-Parlamentet

Men når mainstreammedierne fokuserer alt for lidt på emnet, skyldes det i hvert fald ikke mangel på interesse hos vælgerne, hvilket flere undersøgelser også viser.

I den seneste Wilke-rapport om Danida, udtrykker kun seks procent af danskerne, at udviklingsbistand slet ikke hjælper. Derfor er det brandærgerligt, at vi ikke er flere EU-kandidater, som sætter fokus på global udvikling, international ulighed og fattigdomsbekæmpelse i valgkampen.

Det er især paradoksalt, at EU-valgkampen ofte har et snævert fokus på, hvad der på kort sigt er i dansk økonomisk interesse, når det netop er gennem vores europæiske samarbejde, at vi kan bidrage til global handel og global udvikling.

Fremtidens fokus
Det er ikke billigt, at Europa skal sikre sine grænser mod en stigende sikkerhedstrussel som følge af krige og konflikter i Europas baghave i stedet for at føre en ambitiøs udviklingspolitik og hjælpe med at skabe arbejdspladser i udviklingslande.

På samme måde er det ærgerligt, at der ikke er større fokus på den globale ulighed, for det er også et emne, som optager unge vælgere. De rigeste lande forurener mest, men det er de fattigste lande, der lider mest under klimaforandringer.

Og de største multinationale firmaer betaler ikke skat, mens lokale virksomheder i det globale syd ikke engang får adgang til det europæiske marked. De unge på gymnasierne og universiteterne sætter standarden for fremtidens politiske fokus.

Derfor er jeg også overbevist om, at der snart vil rejse sig en folkelig modstand mod, at vi har det laveste niveau af udviklingsbistand siden 1983. Denne dagsorden er ikke længere til at komme uden om.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00