Kommentar af 
Naveed Baig

Dagbog fra Talibans Afghanistan: “Er jeg naiv? Måske, men hellere det end kold og kynisk”

Den danske imam Naveed Baig er vendt hjem fra en rejse til Afghanistan. Her har han mødt fremtrædende repræsentanter fra Taliban-regimet, der har taget magten over det krigshærgede land. Altinget bringer hans dagbog fra rejsen.

Naveed Baig er dansk imam. Fra 9.-13. juni besøgte han Afghanistan og havde møder med både civile aktører, kvinderettighedsforkæmpere og nøglepersoner fra Taliban-regimet.
Naveed Baig er dansk imam. Fra 9.-13. juni besøgte han Afghanistan og havde møder med både civile aktører, kvinderettighedsforkæmpere og nøglepersoner fra Taliban-regimet.Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Naveed Baig
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For flere måneder siden blev jeg inviteret til Afghanistan sammen to andre imamer fra Europa for at mødes med repræsentanter fra Taliban-regimet og dele af det afghanske civilsamfund.

Invitationen kom fra Ahmad Rashidi, som er dansk-afghaner og administrerende direktør for 'The Afghans', der er et mediehus i Kabul. Jeg valgte at takke ja, for som jeg tidligere har forklaret her i Altinget, tror jeg på, at der kan ske mirakler i dialogen. 

I dette dagbogsskriv vil jeg generelt ikke referere direkte fra de forskellige møder, vi deltog i. Hverken fra møderne med civile eller magthavere. Jeg betragter det som en uskreven regel, at sådanne møder foregår i et fortroligt rum, medmindre andet er aftalt. 

De steder, jeg refererer fra møder, er udvalgt efter nøje overvejelser. Jeg håber, at de kan give et indblik i de perspektiver og refleksioner, jeg gik ind i dialogerne med – og som jeg tog med mig.

Teksten er lang. Men jeg håber, at du har lyst til at læse med og høre nuancerne bag mødet med det regime, der sidder på magten i Afghanistan.

Dag 1: Det første håndtryk med Taliban

Vi lander i Afghanistan tidligt om morgenen. Det, vi har ventet på og arbejdet hen imod i flere måneder, er officielt en realitet.

Min viden om landet har jeg kun fra medier, dokumentarer, bøger og personlige beretninger fra venner og bekendte, der stammer fra landet. Jeg har selv aldrig været i Afghanistan. Jeg taler heller ikke nogle af landets sprog.

For mig er Afghanistan et land fyldt med langskæggede, unge mænd, der bærer Kalashnikov-rifler og turbaner. Unge mænd, der er er en del af det regime, der har taget magten, efter de vestlige styrkers exit i september 2021. 

Mine tanker går også på terrorgruppen Islamisk Stat Khorasan (ISK), der er den afghanske affilieret af den militante gruppe Islamisk Stat, som opererer i Irak og Syrien. Gruppen kæmper imod Taliban, og det strejfer mig, at vi kunne være potentielle mål for angreb, fordi vi er besøgende fra Europa. Mit hjerte er ikke bævende, men adrenalinen galopperer igennem min krop. 

Jeg tænker også på det formål, vi er rejst afsted med. Rejsen har efterhånden fået karakter af en mission. Får vi overhovedet udrettet noget? Får vi muligheden for at italesætte de afghanske kvinders uddannelse over for de mennesker, der har magten?

I september 2020 forlod de vestlige militære styrker Afghanistan efter 20 års tilstedeværelse i landet. Det førte til kaotiske scener, hvor tusinder af afghanere forsøgte at få plads på de fly, der skulle forlade landet.
I september 2020 forlod de vestlige militære styrker Afghanistan efter 20 års tilstedeværelse i landet. Det førte til kaotiske scener, hvor tusinder af afghanere forsøgte at få plads på de fly, der skulle forlade landet. Foto: Us Air Force/Reuters/Ritzau Scanpix

Kabul Lufthavn er ikke særlig stor. Mens vi står her, tænker jeg på de kaotiske scener, der udspillede sig for snart to år siden. Tusindvis af civile borgere, der desperat forsøgte at tilkæmpe sig en plads på et fly ud af landet, da de vestlige tropper trak sig tilbage efter to årtiers tilstedeværelse i Afghanistan.

Vi tager først plads i et lille immigrationskontor, der bruges som venteværelse. Jeg skal have stemplet visum i mit rødbedefarvede pas. Vi venter i selskab med en japansk kvinde og en fransk mand. Senere kommer også en ung mand fra Luxemburg og sætter sig.

Rejsen varede 14 timer. Vi rejste via Dubai. Jeg sov ikke undervejs. På et bord i kontoret står noget afghansk naanbrød og pillet æggeskrald. Nogle af de ansatte har vist spist en tidlig morgenmad.

Vi er fløjet med et fly fra KAM Air. Et afghansk-russisk flyselskab, jeg aldrig før har hørt om. Der var kvindelige stewardesser med afghansk baggrund ombord. På vej ud af Kabul Lufthavn spotter jeg også kvindelige medarbejdere. De er iført tørklæde – ikke burka.

Det chokerer mig. Hjemme i Danmark fortæller medierne, at de afghanske kvinder ikke længere må arbejde. Så at se dem arbejde et så offentligt sted som i en lufthavn... Den havde jeg ikke set komme.

Udenfor lufthavnen venter Molvi Nikmal på os. Hans position svarer til en departementschef, og han arbejder for Indenrigsministeriet i Afghanistan.

Jeg bliver nervøs. Hvordan vil Nikmal reagere? Vil han smide hende i fængsel?

Naveed Baig
Imam

Han er en mand, man lægger mærke til. Cirka 65 år, mørkhudet og haltende. Hans modstandskamp mod først russerne og senere Nato har efterladt fysiske spor på hans krop.

Han er iført sorte solbriller og en mørk turban, hvor en del af stoffet glider ned ad hans skulder. Det er kendetegnet for mange talibanere og viser, at han er "lærd" mand. Hans ansigt er forbrændt. Som mærket efter en voldsom eksplosion. Fra siden af hans solbriller kan jeg se, at hans ene øje er syet sammen, mens det andet har en smal åbning. Næsen er deform. Senere bemærker jeg, at hans ene ben er erstattet af en protese.  

Vi giver hånd. Hilser pænt. Han taler lidt arabisk, lidt engelsk. Så vi veksler lidt frem og tilbage. Det er mit første møde med Taliban. Men jeg tænker faktisk ikke så meget over det. Der er mange indtryk, og det hele går stærkt.

Vores plan er nu at tage til Kabul. Vi har planlagt et møde med kvinderettighedsaktivisten Mahbouba Seraj, der er nomineret til Nobels Fredspris. Men sådan går det ikke.

Talibanerne vil have os med til Indenrigsministeriet. Vores turkoordinator, Ahmad Rashidi, har samme holdning. Det gør mig urolig, og bekymringerne strømmer igennem mit hoved. Vil Taliban overtage vores program? Hvad vil de os i Indenrigsministeriet? Vil de forhøre os? Tilbageholde os? 

Jeg får at vide, at det blot er fordi, at flere højtstående medarbejdere i Indenrigsministeriet gerne vil møde os. Min puls falder. Vi kører afsted.

Læs også

I Indenrigsministeriet bliver vi dirigeret ind i et pressekontor. Sikkerheden er massiv, fordi der for nylig har været et angreb på ministeriet.

Vi bliver introduceret til pressesekretær Rehmatullah Kakazada, der sidder i sin stol med emiraternes sorthvide flag som baggrundstæppe. Han er ikke hvem som helst. Han har tidligere besiddet poster som diplomat og guvernør i Ghazni-provinsen. Han har også udtalt sig på vegne af Taliban. Han er en rar, høflig mand med langt skæg og en rund, lille mave. En bamseagtig farfar.

Som delegationsleder er det mig, der fører ordet. Jeg fortæller ham, hvorfor vi er rejst hertil, og jeg takker ham for den positive respons på vores besøg.

Der går ikke længe, før vi taler om islams syn på kvinders ret til uddannelse. Rehmatullah Kakazada fortæller, at hans egen datter er læge, og at hans niece er professor i farmaci. "Hvordan skulle vi kunne tage en rettighed væk fra nogen, når den rettighed er givet af Gud?" spørger han retorisk og citerer straks Profeten Muhammeds ord om, at det er obligatorisk for enhver muslim – mænd såvel som kvinder – at søge viden.

Hans ord gør mig paf. Jeg havde forventet kulturelle forklaringer på, at kvinder havde fået påbud mod uddannelse, ikke et teologisk forsvar for uddannelse til kvinder.

Jeg må ærligt indrømme, at jeg bliver glad og lettet. Hvis religionen betyder så meget for Taliban, som de giver udtryk for, så er den største sten på vejen måske fjernet for, at kvinderne kan vende tilbage uddannelserne. Men så igen, hvad er årsagen så til, at skolerne og uddannelserne stadig er lukket for kvinder?

Besøget i Afghanistan blev afsluttet med en pressekonference. Her taler Naveed Baig til de fremmødte journalister.
Besøget i Afghanistan blev afsluttet med en pressekonference. Her taler Naveed Baig til de fremmødte journalister. Foto: Privatfoto

Vi er sultne og udmattede. Klokken er ved at være 13.00. Efter et møde med vice-indenrigsminister Abdul Haqq Akhund kører vi hjem. 

Vi bor inde i Kabul. Først op ad et bjerg, så ned igen til et nabolag med huse, lejligheder og en lille bazar. Her er gule mangoer fra Pakistan og friskslagtet kød, der hænger og svajer i vinden. Fluerne har en fest. 

Vores residens er en stor, indhegnet bolig i to etager. Der er overvågningskameraer og fire bevæbnede vagter. Naboen er en shia-moské. Vi har bevidst valgt ikke at bo på større hoteller i Kabul for at undgå opmærksomhed.

Fire soveværelser på førstesalen og en stor stue, et kontor og et spisehjørne i stueetagen. I mit soveværelse ligger en tynd madras og en pude. Ellers er der ingen møbler foruden et et stort, mørkebrunt klædeskab. Vinduerne er store og uden gardiner. Der er udsigt til haven med grønt græs og en altan.

Herfra er der adgang til indhegnede dyr, blandt andet en abe løber rundt i cirkler som en scene fra et hamsterhjul. Dens selskab er noget, der mest af alt ligner en stor kalkun, som jeg inden længe lærer laver en hæslig, hylende lyd tidligt hver eneste morgen. Sammen med to gæs og en gøende hund får den alle dage succes med at ødelægge min nattesøvn. 

Udenrigsministeriet ringer til vores turkoordinator. Udenrigsminister Amir Khan Motaqqi vil gerne mødes med os. Han er en af de mest indflydelsesrige personer i toppen af Taliban.

Isen er lækker med en særlig mælkesmag og pistaciedrys. Det var en god anbefaling fra udenrigsministeren. Det må jeg give ham

Naveed Baig
Imam

Han har studeret klassiske islamiske videnskaber på en traditionel læreanstalt i Pakistan, og han var en del af den Taliban-delegation, der forhandlede med amerikanerne under det, som kaldes for Qatar-talks. Han har deltaget i væbnet krig mod udenlandske magter, men har nu en helt anden rolle som statsmand og politiker.

Motaqqi, der stammer fra Helmand-provinsen, er ikke særlig høj, men kraftig og tæt. Ved første øjekast ser han ud som en alvorlig og urokkelig herre i traditionelle talibanerklæder. Han hilser pænt på os. Han lytter. Han er nysgerrig. Fortæller os, at han glad for, at vi besøger Afghanistan. Jo længere vi taler, jo mere afslappet bliver stemningen. Vi taler også om kvinder i uddannelse, og hvordan emnet har bidt sig fast hos alle, der taler om Afghanistan.

Inden vi går, anbefaler han os at tage ind til byen og spise shir yakh. Det er afghansk is. Så gør vi som det sidste ved 22.00-tiden om aftenen. Isen er stor med fire kugler, og jeg tvivler på, at jeg kan få den hele ned, men det lykkes. Isen er lækker med en særlig mælkesmag og pistaciedrys.

Det var en god anbefaling fra udenrigsministeren. Det må jeg give ham.

Læs også

Dag 2: Kvindeaktivisten og talibaneren udveksler telefonnumre

Vi har masser møder på programmet, men to er særligt vigtige. Vi skal mødes med Hamid Karzai, der er den tidligere præsident i Afghanistan. Han bliver holdt i husarrest af Taliban. Og så skal vi mødes med gårsdagens kvindeaktivist, der er nomineret til Nobles Fredspris. Hende vender jeg tilbage til.

Mødet med den tidligere præsident er allerede aftalt. Men natten inden mødet, får vi at vide af en officiel Taliban-repræsentant, at det er umuligt. Det kræver en særlig tilladelse, og det er ikke nemt, får jeg at vi i telefonen. Men jeg står fast. 

Jeg forklarer, at vores delegation har til hensigt at mødes med alle vigtige aktører i Afghanistan, herunder eks-politikere. Jeg gør opmærksom på, at det også stod i det brev, vi sendte, inden vi fik bevilliget vores visum. Efter noget ventetid får jeg besked fra repræsentanten om, at de ikke vil blande sig i, om vi mødes med Hamid Karzai. Alt er godt igen.

Taliban siger, at de vil have kvinderne tilbage i uddannelse. Men hvorfor sker der ikke noget? Hvor er tidsplanen?

Naveed Baig
Imam

Taliban hader Karzai – og han er generelt ikke populær i befolkningen. Så nemt kan det siges.

I Afghanistan bliver han set som amerikanernes håndlanger, som har kæmpet imod sine "brødre". Han bliver betragtet som skyldig i tusindvis af angreb, drab og likvideringer af både civile og Taliban-støtter.

Nu er magten skiftet, og Taliban har sendt Karzai i husarrest. Taliban er meget opmærksomme på hans aktiviteter, og på hvad han potentielt pønser på sammen med sine indenlandske og udenlandske venner.

Den tidligere præsident bor i en sikker og bevæbnet bydel tæt på flere af de tidligere vestlige ambassader. Hans hus er et stort, luksuriøst palæ omringet af store betonvægge. De er måske 10 meter høje med pigtråde og overvågningskameraer.

Da vi kører frem mod indgangen, løber nogle talibanere mod vores biler. De vil vide, hvad vi skal. Vores turkoordinater og Karzais sikkerhedsvagter taler dem til ro. Talibanerne er fra efterretningstjenesten, og uden at stille yderligere spørgsmål tager de billeder af os. Vi smiler pænt. Efter et sikkerhedstjek, der minder om det, man skal igennem i lufthavnen, får vi lov til at fortsætte ind til vores møde.

Hamid Karzai er Afghanistans tidligere præsident. Taliban har sat ham i husarrest. Han har besøgt Danmark på invitation fra daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Han genkendte Anton Berg-chokoladen, som Naveed Baig havde med til ham.
Hamid Karzai er Afghanistans tidligere præsident. Taliban har sat ham i husarrest. Han har besøgt Danmark på invitation fra daværende statsminister Helle Thorning-Schmidt. Han genkendte Anton Berg-chokoladen, som Naveed Baig havde med til ham. Foto: Privatfoto

Hamid Karzai venter allerede på os. Vi er lidt forsinkede. Vi tager plads i hans charmerende mødestue, hvor væggene prydes af kunst og portrætter.

Efter nogle høfligheder går samtalen – ikke overraskende – på kvinder i uddannelse. Men mødet er kort, og vi får slet ikke tid til at spise alle de fine kager, der er blevet serveret sammen med den i Afghanistan obligatoriske grønne te. 

Den tidligere præsident har før besøgt Danmark. Han blev blandt andet inviteret af Helle Thorning-Schmidt, da hun var statsminister. Derfor genkender han også straks den Anton Berg-chokoladeæske, vi giver ham i gave. Han siger, at hans børn nok vil få fingre i chokoladen, før han selv gør. 

Vi siger farvel. Han venter andre gæster, som er ankommet.

Mahbouba Seraj er sur. Vi brændte hende af dagen forinden. Men jeg er meget opsat på at møde hende, fordi hun er en central skikkelse i kvinderettighedsarbejdet i Afghanistan.

Det lykkes os at genoprette kontakten til hende. Det er vores turkoordinator, der tager skraldet over telefonen, men han får en aftale om et møde i hus. 

På vej til Mahbouba Seraj er det boder med frugt og grønt, der tegner gadebilledet. Mangoer, sukkerrør, juice og meloner i alle arter og størrelser. Vi krydser rundkørsler, hvor cykler, biler, motorcykler og gående samarbejder og modarbejder hinanden i forsøg på at krydse trafikken.

Vi har også stadig selskab af departementschefen fra Indenrigsministeriet, Molvi Nikmal, der hentede os i lufthavnen.

Han afslog at deltage i vores møde med Hamid Karzai. Men jeg spørger ham, om ikke han så har lyst til at være med til mødet med Mahbouba Seraj.

Jeg vil så gerne have, at han hører om hendes vigtige arbejde for kvinder i Afghanistan – og jeg tænker ikke, at Seraj har noget imod, at han kommer med. Hun har tidligere udtalt til internationale medier, at omverdenen bør have en form for engagement med Taliban. Ikke mindst for kvindernes skyld.

Efter lidt tøven går han med til at deltage.

Læs også

Hendes hus er ikke underlagt store sikkerhedsforanstaltninger. En mand åbner husets port inden fra. Han hilser på os og lader os gå videre op til 1. sal, hvor vi kan vente på Serajs kontor.

Huset minder om en almindelig dansk villa på to etager med en stor have. Der er fyldt med blomster ved indgangen og i hele huset. Vi træder forsigtigt på de fine, håndlavede afghanske tæpper, som dækker huset gulv.

Mahbouba Seraj er en bemærkelsesværdig dame på 75 år. Hun er niece til den sidste konge af Afghanistan, og hun driver tre safehouses for voldsramte kvinder i Kabul. Hun er en markant kvinderettighedsforkæmper i Afghanistan, men også en kontroversiel karakter. Hun mener, at omverdenen skal genoverveje deres lukkede tilgang til Taliban-regimet og i stedet søge dialogen for den afghanske befolknings skyld. Det er en holdning, som hun er blevet kritiseret heftigt for, blandt andet af forskellige kvinderettighedsorganisationer.

Da hun kommer ind, sender hun os et varmt smil og hilser pænt. Vores turkoordinator får et kram. De kender hinanden fra tidligere, og der er ingen dårlig stemning over det aflyste møde dagen forinden.

Hun tager plads i sin kontorstol og ser grundigt på os. Hun får øje på Indenrigsministeriets departementschef, som hun ikke kender, men han er genkendelig på grund af sin Taliban-påklædning.

"One moment, gentlemen," siger hun til os og vender sig mod Molvi Nikmal.

På farsi leverer hun noget, der tilsyneladende er én stor røvfuld mod departementschefen. Hun vifter vredt med fingeren og peger på ham, mens hun vrisser i et voldsommere tonefald, end hun lige har brugt overfor os.

Jeg bliver nervøs. Hvordan vil Nikmal reagere? Vil han smide hende i fængsel? Et utal af spørgsmål og bekymringer svæver rundt i mit hoved. Men Nikmal er stille. Han venter på, at hun har talt færdig, indtil han svarer, at Indenrigsministeriet har mere end 800 kvindelige ansatte, som får løn, selvom de er midlertidigt hjemsendt.

Ifølge vores turkoordinator inviterer han hende også på besøg i ministeriet, så hun kan vurdere deres forberedelser til, at kvinderne igen kan vende tilbage til deres arbejde. Den invitation takker hun ja til, og de udveksler telefonnumre.

Jeg er rørt. Oplevelsen er slående og livsbekræftende. Jeg kan ikke lade være med at tænke på, om vores besøg har skubbet gang i en dialog mellem Taliban og en betydningsfuld kvinderettighedsaktivist?

Departementschefen i Indenrigsministeriet, talibaneren Molvi Nikmal, udveksler telefonnummer med kvinderettighedsforkæmper Mahbouba Seraj, der er nomineret til Nobels Fredspris.
Departementschefen i Indenrigsministeriet, talibaneren Molvi Nikmal, udveksler telefonnummer med kvinderettighedsforkæmper Mahbouba Seraj, der er nomineret til Nobels Fredspris. Foto: Privatfoto

Da vi tager et fællesbillede, spørger jeg Mahbouba Seraj, hvordan hun har det med at være nomineret til Nobels Fredspris. Hun svarer, at hvis hun vinder, vil hun dedikere den til det afghanske folk. Jeg tænker, at det er en flot gestus.

En fredspris til hende, som er en af de få kvinderettighedsforkæmpere, der har valgt at blive og arbejde i Afghanistan, kan have en kolossal betydning for Afghanistan og landets kvinderettigheder. Det vil skabe mere opmærksomhed om Afghanistan og kvinderne. Det er det, der er brug for. Og det er jo også derfor, vi selv er rejst hertil.

Jeg forlader mødet med blandede følelser. Lidt håbefuld, men også frustreret og mismodig. Taliban siger, at de vil have kvinderne tilbage i uddannelse. Men der skal vel handling bag deres ord? Hvorfor sker der ikke noget? Hvor er tidsplanen? Hvorfor er der ingen gennemsigtighed?  

Dag 3: “You are famous!”

Under vores besøg i Kabul, må vi have gjort indtryk på Taliban. For i regimets højborg i byen Kandahar, der er Afghanistans næststørste by, venter en særlig mand på at møde os.

Zebiullah Mujahed har tre råd til europæiske muslimer. De er sikkert velment, men helt uden for skiven

Naveed Baig
Imam

En af de Taliban-ledere vi har mødt, har oplyst Taliban-ledelsen i Kandahar og deres talsmand om vores besøg i Kabul, og de er blevet bedt om at sætte tid af til også at mødes med os. 

Kandahar er de facto Afghanistans hovedstad, fordi det er her, alle de magtfulde Taliban-figurer og klanledere har deres gang. Byen, der er grundlagt af Alexander den Store cirka 330 år f.Kr., er religiøs og konservativ. Her findes mange religiøse institutioner såvel som Kandahar Universitet.

Vi er inviteret til Kultur- og Turismeministeriet, som har en fabriksagtig i stil. Kridhvidt og ikke noget, man vil prale af. Her møder vi Inamullah Samangani, der er provinsiel minister for kultur og turisme i Kandahar.

På hans kontor bliver jeg overrasket, fordi han står sammen med Talibans mangeårige talsmand, Zebiullah Mujahed. Ham har jeg set mange gange på tv, hvor han har taget imod journalisters spørgsmål med ro og overskud.

Det har han også i dag, lader det til, og jeg hilser på ham med et smil og siger: "You are famous around the world!" 

Under mødet taler vi endnu engang om kvinder i uddannelse. Som talsmand har Zebiullah Mujahed tidligere lovet og garanteret overfor pressen, at Taliban vil sikre, at kvinder i Afghanistan kan uddanne sig inden for rammerne af de islamiske love og regler. Det var inden, at Taliban lukkede uddannelserne ned. Siden er der ikke sket noget.  

Zebiullah Mujahed har tre råd til europæiske muslimer. Rådene ønsker jeg ikke at bringe frem her, men jeg skrev dem ned, så jeg ikke glemmer dem. De er sikkert velment, men helt uden for skiven. Så meget kan jeg dog sige.

Naveed Baig i samtale med Talibans talsmand Zebiullah Mujahed. Han havde tre råd til europæiske muslimer, som ifølge Naveed Baig var
Naveed Baig i samtale med Talibans talsmand Zebiullah Mujahed. Han havde tre råd til europæiske muslimer, som ifølge Naveed Baig var "helt ved siden af skiven". Foto: Privatfoto

Ved mødets afslutning tager jeg en chance og spørger, om der er mulighed for, at vi kan møde Talibans øverste leder, Haibatullah Akhundzada. Det høflige svar er, at det er igennem andre kanaler, at der kan søges om audiens hos ham. Det bliver ikke nævnt hvilke. Jeg tænker, at det nok er en broderlig måde at sige nej. 

Det er slutningen på vores møde i Kandahar. Jeg tager derfra med en lettere tom følelse indeni. Dét menneske, der nærmest har enerådig magt over Afghanistan, og som sidder med autoriteten til at genåbne uddannelserne for landets kvinder, kunne ikke træffes. 

Jeg ved selvfølgelig godt, at et møde med ham er noget nær umuligt at få i stand. Alligevel har jeg tilladt mig selv at lade et lille, spinkelt håb spire indeni. Jeg trøster mig med, at vi har mødt flere af de personer, der tegner linjen i Taliban og sidder på de centrale poster.

Dag 4: Ingen mennesker er ren ondskab

Jeg sidder i flyet mod Dubai. Vores tur er slut, og turen går hjem til Danmark. Mit hoved er ved at eksplodere af tanker om de mange oplevelser, vi har haft. Tre tætpakkede dage i Afghanistan med godt og vel 18 forskellige møder.

Risikerer vi mon virkelig at ende som nyttige idioter, der har været "i seng med Taliban"? Har vi været naive? Det synes jeg ikke, at vi har

Naveed Baig
Imam

Vi rejste afsted med et mål om at se og evaluere landets humanitære situation. Det lykkedes. Vi har besøgt et misbrugshospital, besøgt en pigeskole, mødt og talt med civile, journalister og minoriteter (shia-muslimer og sikher). Vi har også mødt magthaverne. Både de nuværende og forhenværende. 

Vi havde også et mål om at tale med et bredt udsnit af det afghanske folk om de emner, der relaterer sig til menneskerettigheder og kvinders ret til uddannelse. Det er også lykkedes. Turen har givet mere, end vi turde håbe på.

Jeg tænker på Mahbouba Seraj. Kvindeaktivisten. Jeg tænker på hendes holdning til Taliban, og hendes tanker om en dialog uden officiel anerkendelse. Jeg tænker videre på de økonomiske sanktioner, som det internationale samfund har lagt ned over Afghanistan.

Hjælper den slags overhovedet med at sikre kvinderne rettigheder? Kvinderne får absolut intet ud af, at ingen taler med Taliban. Ja, det er nemt at være forarget over tanken om dialog og engagement. Men er det mon muligt at sætte sin egen forfængelighed til side? At trodse faren for at blive kaldt "en nyttig idiot" og bevæge sig ind i løvens hule?

Svaret er ja! Hvis mine kollegaer og jeg kan tale med de talibanske magthavere og oplyse dem om kvindernes rettigheder og disses enorme betydning for et samfund, er det det hele værd. Det afgørende for mig som menneske, som religiøs, som dansker og som imam er at tage det personlige ansvar og handle, når jeg oplever, at andre får frataget deres basale rettigheder.

Læs også

Inden vi tog afsted, tænke jeg på, om vi mon bliver brugt i et politisk spil, som vi ikke kan kontrollere. Risikerer vi mon virkelig at ende som nyttige idioter, der har været "i seng med Taliban"? Har vi været naive? Det synes jeg ikke, at vi har. Men hvis vi har, så vil jeg hellere være naiv, end jeg vil være kold, kalkulerende, kynisk og handlingslammet. 

Med rette kan man vel også spørge, om ikke det var naivt at tro, at 20 år med krig og bomber skulle være opskriften på et sundt demokrati?

De medlemmer af Taliban-ledelsen, som vi har mødt, taler for at genåbne skoler og videregående uddannelser for kvinder. Det er bare ikke sket, og det er ikke godt nok.

Normalt er det ikke kutyme at italesætte lidelse eller smerte hos dem, vi kalder "fjender". Men jeg mener ikke, at noget menneske er ren, inkarneret ondskab

Naveed Baig
Imam

Jeg oplever det som om, at magten til at gøre det ligger i hænderne på den centrale inderkreds, som vi ikke fik mulighed for at møde. Jeg håber, at indholdet af vores møder og samtaler vil nå deres ører.

Inter- og intrareligiøs dialog er læring begge veje. Uden diktering eller forhandling. Dialogen er ikke lig med enighed eller anerkendelse af hinandens handlinger eller synspunkter. Den er en anerkendelse af den andens menneskelighed. 

Normalt er det ikke kutyme at italesætte lidelse eller smerte hos dem, vi kalder "fjender" eller "de onde". Men lidelsens pil rammer alle uafhængig af kultur og religion. Taliban har lidt tab, præcis ligesom de vestlige militære styrker. Begge sider har mistet liv på slagmarken, og begge sider har pårørende efterladt med savn og ar på sjælen. 

Jeg mener ikke, at noget menneske er ren, inkarneret ondskab. Så hvis vi begynder at tale mere om fred og de ting, der forener os, og mindre om krig og oprustning, kan det være, vi begynder at se det enkelte menneske bag de ydre klæder.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Helle Thorning-Schmidt

Fhv. statsminister (S), partiformand & MF, fhv. MEP, bestyrelsesmedlem, fhv. adm. direktør, Save the Children International, medformand, Facebooks Tilsynsråd
MA i europæiske studier (College of Europe, Brügge, Belgien 1993), cand.scient.pol. (Københavns Uni. 1994)

Naveed Baig

Imam, Dansk Islamisk Center, næstformand, Islamisk-Kristent Studiecenter
Master i sjælesorg (Københavns Uni. 2015), ph.d.-studerende, Universitetet i Oslo,

0:000:00