Debat

Hænger handel og udvikling sammen?

PRÆSENTATION: Siden Mogens Jensen (S) i 2014 blev udnævnt som Danmarks første handels- og udviklingsminister, har kombinationen af de to områder vakt stor debat. Udviklingsdebatten tager debatten op i den kommende måned. Læs mere her, og mød panelet.

David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

3. februar 2014 blev Mogens Jensen (S) som den første minister i danmarkshistorien ansvarlig for kombinationen af ’handel og udvikling’. Med ministerens egne ord, så går disse to områder godt i spænd, og han har bl.a. udtalt, at danske virksomheder har potentialet til at ”flytte mere i udviklingslande end de fleste bistandsprogrammer kan”.

Omvendt så kritiserer Enhedslistens Christian Juhl eksempelvis sammensætningen af handel og udvikling og beskriver det som en ”giftig kombination”. Flere andre politikere og aktører deler en del af bekymringen og påpeger, at grænserne mellem handels- og udviklingsinteresser hele tiden skal være tydelige.

Altinget: udvikling kaster nu bolden videre: Hvordan sikrer man sig, at handel ikke dikterer udviklingspolitikken, og i hvilken grad kan de to områder komplementere hinanden? Hvor ligger potentialet, og hvor er faldgruberne? Hvad kan handelspolitik, som udviklingspolitik ikke kan og omvendt? Hvilket potentiale ser virksomhederne i udviklingspolitikken, og hvilket ansvar har både de og politikerne?

Mød alle debattørerne her:

Mogens JensenMogens Jensen (S), handels- og udviklingsminister
Mogens Jensen har taget fagbevægelsens lederuddannelse ved LO-skolen. Han fungerede blandt andet som formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom på Mors og i Viborg Amt 1979-1982. Mogens Jensen blev for første gang valgt ind i Folketinget i 2005, og han har siden blandt andet været formand for den socialdemokratiske folketingsgruppe og statsrevisor. Siden 2012 har Mogens Jensen været næstformand for Socialdemokraterne, og han blev tildelt posten som handels- og udviklingsminister i 2014.

Fakta
Fra 21. april og en måned frem tager Udviklingsdebatten sammenhængen imellem handel og udvikling op til debat.

Følg debatten her

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Per Stig MøllerPer Stig Møller (K), udviklingsordfører
Per Stig Møller er uddannet mag.art. i litteraturvidenskab og dr.phil. Han var medarbejder i Det Berlingske Hus i 1967-72 og lektor ved Sorbonne i Paris i 1974-76. I DR var han først kulturredaktør, så souschef og programchef i 1973-84. Derudover var han i 1985-86 næstformand og formand i 1986-87 for Radiorådet. I 1984 blev Per Stig Møller valgt ind i Folketinget for Det Konservative Folkeparti. Han har siden blandt andet været miljøminister, udenrigsminister og kultur- og kirkeminister. Fra 1997 til 1998 var han partiets formand. I dag er han partiets Færøerne-, Grønlands-, udviklings-, uddannelses- og forskningsordfører.

Christian JuhlChristian Juhl (EL), udviklingsordfører
Christian Juhl er uddannet lærer, men har efter endt uddannelse arbejdet som blandt andet miljøkonsulent, skovarbejder, jord- og betonarbejder samt chauffør. I Silkeborg har han været fagforeningsformand for 3F fra 1998 til 2011. Ved folketingsvalget i september 2011 blev han valgt til folketinget for Enhedslisten i Sjællands Storkreds. Christian Juhl er medlem af Det Udenrigspolitiske Nævn og Udenrigsudvalget. Derudover er han medlem af bestyrelsen for Institut for Flerpartisamarbejde (DIPD). Udover at være Enhedslistens udviklingsordfører er han også arbejdsmarkeds- og Udenrigspolitisk Nævn-ordfører.

Nils Brøgger JakobsenNils Brøgger Jakobsen, kampagne- og politikchef i Mellemfolkeligt Samvirke
Nils Brøgger Jakobsen er uddannet cand.scient.adm. fra RUC, har en bachelor i EU-studier og har påbegyndt en master i ledelse. Han har været aktiv i det danske udviklingsmiljø siden 2002, hvor han engagerede sig i MS-kampagnen Stop Handelsrøveriet. Fra 2003-2007 sad han i bestyrelsen hos Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og var næstformand fra 2005-2007. Siden 2010 har han været leder af kampagne- og politikafdelingen i MS og har været formand for bestyrelsen af Concord Danmark i perioden 2012-2014. Han har siden 2003 fulgt handelspolitiske emner tæt og har deltaget i de fem seneste WTO ministerrådsmøder.

Nanna Callisen BangNanna Callisen Bang, programkoordinator i CARE Danmark med ansvar for Østafrika og strategiske partnerskaber
Nanna Callisen Bang er uddannet i forvaltning og internationale udviklingsstudier på RUC og menneskerettigheder fra Center for Afrikastudier. Hun har tidligere arbejdet i konsulentbranchen og været udstationeret programleder i Ghana. Nanna er nu ansat i CARE Danmark, hvor hun arbejder med bæredygtig business og udvikling i Østafrika. Siden 2011 har hun arbejdet med CSR, samfundsansvar og shared value projekter med fokus på værdikæder og ansvarlig leverandørstyring. Hun er medlem af bestyrelsen i Global Development.

Erik BlasErik Blas, formand for IDA Global Development
Erik Blas er civilingeniør med en doktorgrad i folkesundhed. Han har arbejdet med international udvikling for FN og Danida i mere end 30 år, næsten alle årene med stationering i Afrika og ved WHO's hovedkontor i Genève. Arbejdets karakter har været mangesidigt, fra børnevaccinationer, AIDS, tropesygdomme og sundhedsreformer til flere år som WHO's budgetchef. Erik Blas’ nuværende hovedbeskæftigelse er indenfor ’equity, human rights, gender and social determinants’. Interessen for udviklingspolitik, den danske ressourcebase inklusive privatsektoren og unge professionelle dyrkes hovedsageligt inden for rammerne af IDA Global Development.

Marie GadMarie Gad, chefkonsulent hos Dansk Industri
Marie Gad er chefkonsulent i Dansk Industri (DI) og har det daglige ansvar for områderne udviklingspolitik, finansiering af virksomhedernes internationale aktiviteter samt eksportfremme med særligt fokus på mindre og mellemstore virksomheder. Hun er formand for udviklingsgruppen i BusinessEurope (den primære erhvervsorganisation på EU-niveau, der repræsenterer mere end 20 mio. virksomheder fra 35 lande) samt nuværende bestyrelsesmedlem og tidligere formand for European Business Council on Africa and the Mediterranean. Hun er desuden formand for Afrika-gruppen under The Business and Industry Advisory Committee to the OECD (BIAC). Endelig er hun udnævnt til Danmarks Private Sector Liaison Officer for Verdensbanken.

Vagn BerthelsenVagn Berthelsen, generalsekretær i Ibis Danmark
Siden Vagn Berthelsen som nyuddannet jurist blev militærnægter hos Mellemfolkeligt Samvirke, har han nærmest uafbrudt arbejdet med udvikling. Udviklingsarbejdet er kun blevet afbrudt af to år i Arbejdsministeriet. Han har arbejdet med udviklingsspørgsmål både som 'praktiker' i marken i primært Afrika, men også mere udviklingspolitisk som debattør og deltager i en række internationale processer. Han er desuden medlem af Udviklingspolitisk Råd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00