Debat

Mogens Jensen: Vi skal tænke nyt om udvikling

DEBAT: Tiden er kommet til at sætte nye mål for verdens udvikling. Hvis vi vil finde en løsning, kræver det nytænkning og hjælp fra alle aktører. Det skriver handels- og udviklingsminister Mogens Jensen (S).

Bæredygtige indsatser skal være i centrum, mener Mogens Jensen (S), handels- og udviklingsminister.
Bæredygtige indsatser skal være i centrum, mener Mogens Jensen (S), handels- og udviklingsminister.Foto: Ulrik Jantzen
David Laungaard Lose
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Tiden er kommet til at sætte nye mål for verdens udvikling i den kommende generation. De danske prioriteter er inden for uddannelse, fred og sikkerhed, klima – og kvinders rettigheder. Og særligt i forhold til den sidste prioritering skal vi bide os så hårdt fast i forhandlingsbordet i New York, så selv de mest konservative og religiøse fornægtere af kvinders ret til bestemme over deres egen krop kan høre, at det knaser.

Tænk nyt
Jeg har netop været i Etiopien med Kronprinsessen, hvor vi i den nordøstlige Afar-region oplevede, hvordan kulturelle og sociale normer lægger pres på forældre til at få omskåret deres piger, så de er klar til ægteskabet. Indgrebet har helt umenneskelige følger i form af sygdom, infektioner og livsfarlige fødsler, og det skal vi bekæmpe.

Men kampen møder modstand både i Afar-regionen og ved FN-forhandlingsbordet. Derfor skal vi stå fast og kæmpe for de etiopiske pigers ret til ikke at blive omskåret, kvinders ret til at bruge prævention, kvinders adgang til sundheds- og fødeklinikker - kort sagt kvinders ret til at bestemme over deres egen krop, men også deres lige ret til uddannelse, arbejde etc.

Fakta
Fra 17. februar og en måned frem tager Udviklingsdebatten FN's bæredygtighedsmål op til debat.

Følg debatten her. 

Udviklingsdebatten på Altinget: udvikling har til formål at fokusere og styrke den udviklingspolitiske debat i Danmark. Løbende inviterer Altinget: udvikling eksperter, politikere, fagfolk og interesseorganisationer til at debattere udvalgte emner og/eller problemstillinger inden for udviklingsområdet.

Bland dig gerne i debatten ved at sende en mail til [email protected].

Det er muligt at skabe en bedre, mere fri og socialt ansvarlig verden, hvor der er ligestilling mellem kønnene, og som en gang for alle kan afskaffe ekstrem fattigdom og sikre bæredygtig udvikling. Men vi er nødt til at tænke nyt for at løfte opgaven.

Bæredygtige indsatser skal være i centrum. De tre dimensioner af bæredygtig udvikling (social, økonomisk og miljømæssig) skal integreres på tværs af indsatsområderne. Vi skal væk fra silotænkningen i udviklingssamarbejdet. Og alle lande skal bidrage til at sikre en mere integreret tilgang på tværs af de tre dimensioner.

Danmark har råd til at bidrage til at hjælpe andre med at løfte. Vi har ikke råd til at lade være.

Mogens Jensen (S)
Handels- og udviklingsminister

Alle skal løfte
Men ansvaret stopper ikke ved staterne. Hvis vi i 2030 skal kunne kigge tilbage og konstatere, at vi er lykkedes med at skabe en bedre verden, løfte levestandarden for verdens fattigste og sikre, at vores klode kan bære det, er der behov for, at mange aktører engagerer sig i dagsordenen.

Vi har brug for private investeringer, filantropiske fonde, institutionelle investorer og offentlig-private partnerskaber, der er centrale for at skabe den nødvendige finansiering og de nødvendige jobs, som er så afgørende for at lægge fundamentet for bæredygtig udvikling og vækst. Der er et stort behov for både ressourcer, kapital, viden og teknologi. Stærke og innovative partnerskaber er afgørende for implementering og opfølgning på post-2015 dagsordenen.

Jeg er meget enig med Mogens Lykketoft (S), der i sit indlæg her på Altinget slår fast, at alle skal løfte i samme takt.

Danmark har råd til at bidrage til at hjælpe andre med at løfte. Vi har ikke råd til at lade være. Klimaændringer, flygtningestrømme, terror og usikkerhed i andre dele af verden har betydning for os og vores sikkerhed og tryghed. Derfor har regeringen fastlagt et højt niveau for Danmarks udviklingsbistand.

I finansloven for 2015 har vi afsat 0,87 pct. af BNI til at bekæmpe fattigdom og hjælpe folk i nød. Fordi det er vigtigt for os og for verden. Vi vil ikke, som Venstre ønsker, skære 2,6 milliarder kroner af udviklingsbistanden. Vi skal stå ved vores forpligtigelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00