Debat

PlanBørnefonden: Tænk i partnerskaber for at løfte kvalitetsuddannelse og beskæftigelse

De politiske ambitioner for kvalitetsuddannelse og jobskabelse er høje i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi. Men det kræver, at vi investerer, og at der arbejdes sammen - ikke mindst med de unge selv, skriver Anne Smith Petersen.

Anne Smith Petersen.
Anne Smith Petersen.
Anne Smith Petersen
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Kvalitetsuddannelse og ordentlige jobs for den store gruppe af afrikanske unge er højt prioritereret blandt udviklingspolitiske aktører. Det står skarpt i Danmarks nye udviklingspolitiske strategi Fælles om verden.

Det prioriteres højt i anbefalingerne fra udviklingsministerens Taskforce for Jobskabelse og Faglærte. Og det tegner til at blive en central løftestang i Udenrigsministeriets kommende dansk-arabiske partnerskabsprogram (DAPP). Ambitionerne peger i samme retning: De unge skal i fokus, og de skal have adgang til kvalitetsuddannelse og ordentlige jobs.

Tværgående partnerskaber
Danmark kan gå i front og lede internationale bestræbelser for at fremme erhvervsuddannelser og jobskabelse i Afrika, lyder det fra udviklingsministerens Taskforce.

Jeg håber, at ikke blot politikere, men også den danske privatsektor og civilsamfundet ser potentialerne i dette - og derfor vil investere endnu mere i denne retning. Det er meget positivt at se, at de danske fonde tilfører væsentlige midler til dette område i disse år.  

Danske NGO’er har solide erfaringer med kvalitetsuddannelse og jobskabelse, og hvis vi har lært én ting, så er det, at det kræver stærke partnerskaber for at lykkes.

Danske NGO’er har solide erfaringer med kvalitetsuddannelse og jobskabelse, og hvis vi har lært én ting, så er det, at det kræver stærke partnerskaber for at lykkes.

Anne Smith Petersen
Vicedirektør ved PlanBørnefonden.

Lad mig give et par eksempler. Der er mange udfordringer med manglende kvalifikationer og adgang til jobs for unge i Etiopien. Alt imens Etiopien investerer i bæredygtig grøn energi og bedre vandforsyning, er erhvervsuddannelserne ikke tilstrækkeligt opdaterede i forhold til de kompetencer, der efterspørges.

Sammen med Grundfos styrker vi kvaliteten af undervisningen på erhvervsskolerne, så de unge uddannes til fremtidens grønne jobs. Og vi forsøger at styrke beskæftigelsesmulighederne for unge gennem netværksdannelse med lokale private virksomheder i sektoren. 1.600 unge etiopiere forventes at gennemføre programmet og få relevante, erhvervsrettede kvalifikationer - og 80 % forventes at få et job eller starte egen virksomhed.

I den kriseramte vestafrikanske Sahel-region er det også afgørende at investere i kvalitetsuddannelse og jobskabelse – også i en økonomi hvor 80 % af arbejdspladserne er i den uformelle økonomi.

På trods af den langvarige krise regionen befinder sig i, lykkedes det i Mali i samarbejde med den danske ambassade i Mali at styrke iværksætteri gennem en fond, hvor mere end 480 dygtige unge maliske iværksættere i 2020 fik mulighed for at udvikle deres kompetencer og virksomhed og dermed skabe beskæftigelse for dem selv og andre unge.

Potentialerne er store
Den brede opbakning til kvalitetsuddannelse og ordentlige jobs stopper forhåbentlig ikke ved Afrikas grænser. Netop nu sættes de sidste kommaer i Udenrigsministeriets dansk-arabiske partnerskabsprogram (DAPP) med fokus på Egypten, Jordan, Tunesien og Marokko.

Og jeg er glad for at se, at kvalitetsuddannelse og jobskabelse for unge tegner til at blive en afgørende løftestang i de danske udviklingsindsatser i Mellemøsten. Det er der massivt behov for.

Omkring 1/3 af de unge i Jordan og Egypten er arbejdsløse. Og med befolkningsgrupper, hvor langt over halvdelen af befolkningerne er under 30 år, skal der sættes ind nu for at sikre, at de unge får adgang til kvalitetsuddannelse og ordentlige jobs.

Vi arbejder i Jordan og Egypten med at træne unge i iværksætteri, bogholderi og forretningsforståelse, så de kan starte egen virksomhed. Vi uddanner unge forandringsagenter, som bliver rollemodeller for andre lokale unge.

Nu skal der handling bag de danske udviklingspolitiske ambitioner. En ny udviklingspolitisk strategi er landet. Taskforce for Jobskabelse og Faglærte har præsenteret deres anbefalinger. Udviklingsministeren og -ordførerne er tilbage fra sommerferie, og nu skal politikken udmøntes i den nye finanslov. 

NGO’er og partnere er i arbejdstøjet. De politiske ambitioner for kvalitetsuddannelse og jobskabelse er høje og kan sagtens blive til virkelighed. Det kræver, at vi investerer, og at der arbejdes sammen - danske NGO’er, virksomheder, arbejdsgiver- og arbejdstagerorganisationerne, private fonde og Udenrigsministeriet.

Og det kræver stærke alliancer med de lokalt forankrede virksomheder, uddannelsesinstitutioner og -organisationer i Afrika og Mellemøsten - og ikke mindst de unge selv.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00