Tænk: Hvis vi skal leve op til verdensmålene, skal forbrugerne kunne stole på, at varer er produceret ansvarligt

EU-Kommissionens udspil til en lov om virksomhedsansvar er vigtigt for forbrugernes tillid til, at varer er ansvarligt produceret. Men der er plads til forbedringer, mener forbrugerrådsformand Anja Philip.

Forbrugerrådsformand Anja Philip mener, at EU's lov om virksomhedsansvar bør omfatte alle virksomheder – ikke bare de store. 
Forbrugerrådsformand Anja Philip mener, at EU's lov om virksomhedsansvar bør omfatte alle virksomheder – ikke bare de store. Foto: Pressefoto
Rasmus Raun Westh

Når forbrugerne plukker varer fra hylderne i en dansk butik, forventer de, at de er produceret ansvarligt.

Altså at varen ikke er blevet til på bekostning af klima, miljø eller menneskerettighederne i det land, hvor den er produceret.

Vi kan se, at forbrugerne gerne vil betale lidt mere for noget, der er etisk og ansvarligt produceret.

Anja Philip
Formand, Forbrugerrådet Tænk
Derfor er en lov om virksomhedsansvar vigtig, mener Anja Philip, formand for Forbrugerrådet Tænk.

”Forbrugerne har i udgangspunktet en forventning om, at tingene er i orden,” siger Anja Philip, der også er medlem af 2030-panelet, en ekspertgruppe, som Folketinget  har udpeget til at rådgive politikerne om arbejdet med FN’s 17 verdensmål.

 ”Vi kan ikke lykkes med at leve op til verdensmålene eller klare den grønne omstilling, hvis vi ikke kan regne med, at produkterne er ordentligt produceret,” siger Anja Philip.

Små og mellemstore virksomheder

EU-Kommissionen spillede i februar ud med et længe ventet forslag til en lov, der skal forpligte virksomheder til at holde øje med krænkelser af menneskerettigheder og miljøsvigt i deres værdikæder – såkaldt due diligence.

Lovforsalget omfatter kun omkring én procent af Europas virksomheder, da den kun gælder selskaber med store årsomsætninger og et trecifret antal medarbejdere. Det mener Forbrugerrådet – på linje med blandt andet Amnesty International og Institut for Menneskerettigheder – er en fejl.

”Det er et skridt i den rigtige retning, men loven bør også gælde små og mellemstore virksomheder. De kan også have meget stor indflydelse på de her forhold,” siger Anja Philip.

Modsat har erhvervsorganisationer som Dansk Industri rost Kommissionen for at fritage de små- og mellemstore virksomheder for forpligtelsen. Det vil være en for stor administrativ byrde, lyder argumentet.

”Det er klart, at en lille virksomhed ikke fra dag 1 kan leve op til det hele,” siger Anja Philip.

”Men hvis ikke man har en bredere palette af hensyn som grundlag for sin forretning, så kommer det aldrig til at hænge sammen, fordi leverandørkæderne er så komplicerede. Og dem påvirker vi alle sammen, uanset hvor vi handler,” siger hun.

Højere priser

Et af erhvervsorganisationernes største klagepunkter har været de byrder, de hævder, at en lov om virksomhedsansvar vil pålægge virksomheder.

Men hvis det så gør, at ens profitmargin som virksomhed bliver lidt smallere, skal man så bare leve med det, eller må man godt øge priserne en smule over for forbrugeren?

”Producenterne vil vel gerne leve op til den forbrugertillid og de krav, der er, til at man leverer ordentlige produkter,” siger Anja Philip.

Så det tror du, at der vil være forståelse for blandt forbrugerne?

”Jamen vi kan se, at forbrugerne gerne vil betale lidt mere for noget, der er etisk og ansvarligt produceret. Det svarer de faktisk i vores undersøgelser. De vil ikke betale meget mere, men de vil gerne betale lidt mere,” siger Anja Philip.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anja Philip

Formand, Forbrugerrådet Tænk, medlem, 2030-panelet
cand.scient. cellebiologi (Københavns Uni. 1991), ledelsesfag DOL

0:000:00