Udenrigsministeren forsvarer million-besparelse

SAMRÅD: Udenrigsministeriets spareplan på 200 mio. kroner sænker udgifter fra et ”ekstraordinært” til et ”normalt” niveau på en række områder. Det forklarede udenrigsministeren onsdag i et åbent samråd.

"Hvis man skal holde til ting i det lange løb, så kan man godt lægge en enkelt lille spurt ind på løbeturen, men hvis man spurter hele vejen, så er det ikke sikkert, man når langt nok." Udenrigsminister Kristian Jensen forsvarer sit ministeriums spareplan på 200 mio. kroner.
"Hvis man skal holde til ting i det lange løb, så kan man godt lægge en enkelt lille spurt ind på løbeturen, men hvis man spurter hele vejen, så er det ikke sikkert, man når langt nok." Udenrigsminister Kristian Jensen forsvarer sit ministeriums spareplan på 200 mio. kroner.Foto: Rådet for Den Europæiske Union
Tyson W. Lyall

Terrorbekæmpelse, kvinders rettigheder og børnebortførelser var de centrale emner, da Socialdemokraterne onsdag havde udenrigsminister Kristian Jensen (V) i samråd om Udenrigsministeriets spareplan på 200 mio. kroner.

Ministeren anerkendte på samrådet, at ”med færre ressourcer kan vi ikke lave det samme som før", men forsvarede nedskæringerne ved særligt at pege på tidligere tiders ”ekstraordinære” høje udgifter.

Det gjaldt bl.a. i forhold til terrorbekæmpelse, som rammes af regeringens sparekniv.

Dokumentation

Udenrigstjenesten i 2016
Regeringen skar med finansloven for 2016 ca. 2,9 mia. kr. i udviklingsbistanden.

Det betyder blandt andet, at man lukker tre ambassader i hhv. Nepal, Mozambique og Bolivia. Desuden lukker man ambassadekontoret i Zimbabwe.

I alt skal Udenrigsministeriet spare 200 mio. kr. Heraf mangler 80 mio. kr. til løn, som betyder, at 200 stillinger skal nedlægges. 35-40 ansatte er allerede blevet afskediget, allerede hurtigt efter finansloven for 2016 var på plads.

Ny plan for ministeriet
Ministeriets ledelse orienterede onsdag 3. februar medarbejderne om sin plan for, hvordan man vil indrette Udenrigstjenesten, når hver 10. stilling skæres væk. Den plan sættes i søen 1. marts og vil være fuldt implementeret 1. august 2016.

Planen fokuserer på tre områder: Omorganisering, effektivisering og prioritering. Den indebærer ikke mindst en synlig prioritering af ministeriets fremtidige opgaver, baseret hovedsageligt på regeringsgrundlaget og udenrigsminister Kristian Jensens (V) prioriteter.

Læs mere her.


Altinget logoUdvikling
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget udvikling kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00