Debat

Verdens Skove: Vi skal indtænke biodiversiteten i klimabistanden til gavn for verdens fattige

DEBAT: Håndteringen af biodiversitetskrisen er en forudsætning for, at verdenssamfundet kan løfte de ambitioner, der ligger i Paris-aftalen. Derfor skal vi i højere grad samtænke biodiversitet og klimaforandringer, skriver Jakob Kronik.

Øget samtænkning af biodiversitet og klimaforandringer kan give en bedre effekt af klimabistanden, skriver Jakob Kronik.
Øget samtænkning af biodiversitet og klimaforandringer kan give en bedre effekt af klimabistanden, skriver Jakob Kronik.Foto: Bruno Kelly/Ritzau Scanpix
Benedicte Gjerding Dahlberg
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jakob Kronik
International chef i Verdens Skove

Regeringen og forligspartierne har i det kommende års finanslov givet et løft af den grønne del af udviklingsbistanden på 150 millioner kroner. Udviklingsminister Rasmus Prehn (S) udtalte fornyligt, at regeringen vil "tænke klimatiltag ind i alle indsatser, hvor det er muligt", og under de netop overståede klimaforhandlinger har Klimaminister Dan Jørgensen arbejdet hårdt for at løfte den globale indsats for at håndtere klimakrisen.

Det er meget tiltrængt. Men givet de begrænsede ressourcer, der indtil videre er til rådighed, er det vigtigt, at midlerne bliver brugt på den rigtige måde. 

Det er i stigende grad blevet klart, at også håndteringen af biodiversitetskrisen er en forudsætning for, at verdenssamfundet kan løfte de ambitioner, der ligger i Paris-aftalen. Uden velfungerende økosystemer vil vi ikke kunne få optaget og fortsat lagret de mængder kulstof, som kan holde os i nærheden af 1,5 til 2 grader.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det er nu indskrevet i beslutningerne fra COP25 i Madrid, at det er nødvendigt at samtænke tab af biodiversitet og klimaforandringer på integreret vis.

Verdensbanken har slået fast, at bekæmpelse af fattigdom er nytteløst, hvis der ikke gøres en indsats for at bekæmpe både årsager til og konsekvenser af de klimaforandringer, som vil ramme de fattigste hårdest og ødelægge deres livsgrundlag.

Et eksempel på en global klimaindsats, der virker, er at styrke partnerskaber med nogle af de fattigste befolkningsgrupper, ved at støtte oprindelige folk i deres kamp for rettigheder til naturressourcer og territorialforsvar af tropiske skove. Det er beviseligt den bedste og mest omkostningseffektive måde at gøre det på.

Jakob Kronik
International chef i Verdens Skove

Skal vi nå Verdensmålene og skabe en planet uden fattigdom med et bæredygtigt livsgrundlag for alle, så skal der altså mere klimabistand til. Ellers er det de fattigste, som har mindst skyld i klimaforandringerne, der skal finansiere det nødvendige løft.

Hvor får vi den største effekt af klimabistanden?
Derfor er det opløftende, at de nye klimamidler er additionelle til udviklingsbistandens 0,7 procent af BNI. Disse midler kan være med til at skabe den ønskede effekt og sætte ind både mod fattigdom og mod klimaforandringerne, så indsatsen om at skabe en bæredygtig udvikling bliver effektiv.

Det er i tråd med det overordnede fokus for Danmarks udviklingspolitiske og humanitære strategi, hvor Verdensmål 13 (klima), sammen med mål 5 (ligestilling), mål 7 (bæredygtig energi), mål 16 (fred, retfærdighed, institutioner), og mål 17 (partnerskaber) markeres som Danmarks globale udviklingspolitiske mærkesager.

Strategien er ikke så præcis i, hvilke typer klimatiltag det skal udmøntes i, så det vil være et oplagt sted at fokusere, når og hvis strategien skal revideres. 

Givet alvoren i de to globale kriser vil vi fra Verdens Skove derfor anbefale at tage udgangspunkt i FN's videnskabelige panelers anbefalinger for henholdsvis Klima (IPCC), biodiversitet og økosystemer (IPBES), og at man kommer hele vejen rundt i den rettigheds- og fattigdomsorienterede klimabistand med det perspektiv at se efter, hvor man får mest klimatilpasning og udledningsreduktion for midlerne og dermed størst effekt af bistanden. 

Det vil her være oplagt at læne sig op ad IPCC's nyeste anbefalinger fra august 2019 og sørge for at målrette indsatsen mod at bevare kulstofrige økosystemer. Ifølge IPCC er dette den hurtigste og mest effektfulde investering for at mindske udledninger og fastholde kulstoflagre.

Læs også

Styrkede partnerskaber 
CO2-udledninger fra afbrænding og ødelæggelse af skove er mellem 12 og 20 procent af de globale udledninger og dermed på størrelse med hele EU's udledninger eller med udledningerne fra al global transport. 

Danmark har gennem udviklingsbistand opnået betydelige resultater i for eksempel Bolivias tropiske skove igennem støtte til deres beskyttelse ved at sikre oprindelige folks territorier.

Så et eksempel på en global klimaindsats, der virker, er at styrke partnerskaber med nogle af de fattigste befolkningsgrupper, nemlig ved at støtte oprindelige folk i deres kamp for rettigheder til naturressourcer og territorialforsvar af tropiske skove. Det er beviseligt den bedste og mest omkostningseffektive måde at gøre det på.

Hermed får man nemlig ikke mindre end tre gode effekter på en gang: Man bevarer et kulstoflager og bekæmper klimaforandringerne, man sikrer vitale økosystemer og biodiversitet, og man bekæmper fattigdom, fordi man bevarer de oprindelige folks livsgrundlag og styrker lokal modstandskraft over for klimaforandringerne, fordi de oprindelige folks skov beskytter dem mod de værste konsekvenser som vildt vejr, erosion og oversvømmelser. 

Derved kan man med samtænkning få en langt bedre klimaeffekt af bistanden. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Kronik

Leder, International Afdeling, Verdens Skove
cand.techn.soc. (RUC 1993), ph.d. i miljøplanlægning og samfundsvidenskab (RUC 2000)

0:000:00