Hedegaard forudser finansskat i eurozonen

SKAT: EU-kommissær Connie Hedegaard forventer, at der bliver indført en skat på finansielle transaktioner "i hvert fald i gruppen af euro-lande". Finansskatten er central, når der skal skaffes midler til vækst i Europa.
Finansskatten er langt fra død ifølge EU-Kommissær Connie Hedegaard.
Finansskatten er langt fra død ifølge EU-Kommissær Connie Hedegaard.Foto: EU-Kommissionen
Morten ØyenErik Holstein
"Finansministrene i EU har ikke så mange lækre løsninger at vælge imellem, hvis de vil finansiere ny vækst. Så når man kommer ind i det rå game, hvor man skal have de økonomiske ender til at nå sammen, vil der komme en fornyet interesse for finansieringskilder som finansskatten."

Det vurderer EU's klimakommissær Connie Hedegaard, som Altinget.dk mødte, da hun fredag var i Danmark for at deltage i årets Europa-Konference i København. På konferencen slog Hedegaard et slag for den skat på finansielle transaktioner i EU, som EU-Kommissionen ivrer for, men som den radikale økonomiminister Margrethe Vestager er modstander af.

Finansskat i eurogruppen
Selvom Storbritannien og Sverige er stålsatte modstandere af en finansskat, og den danske regering er overvejende negativ, er finansskatten ifølge Connie Hedegaard på ingen måde politisk død i EU:

"Jeg kan godt se for mig, at i hvert fald gruppen af euro-lande får truffet en beslutning om en finansskat, når de skal diskutere de fremtidige budgetter," siger Hedegaard.

Hun fortæller samtidig, at når den tyske finansminister har nedsat en ny arbejdsgruppe for at undersøge mulighederne for, at en række lande går foran med skatten, så er det, fordi de ønsker handling nu.

Hvad er alternativet til en finansskat, når man skal finde midler til at fremme væksten i EU? Vil man hellere tage midlerne fra borgerne ved at indføre øgede skatter og højere moms? Jeg tror, en finansskat vil ende med at være en af de muligheder, der er mest spiselig for de europæiske regeringer.

Connie Hedegaard
EU's klimakommissær

Hvad er alternativet?
Blandt andet som følge af valget af Francois Hollande som ny fransk præsident er der kommet en forstærket interesse i at sætte gang i vækstfremmende initiativer i EU. Det aktualiserer ifølge Connie Hedegaard debatten om en finansskat:

"Alle landene ønsker nu, at der kommer gang i nogle vækstinitiativer, og det skal man jo finde pengene til," siger Hedegaard og fortsætter:

"Hvad er alternativet til en finansskat, når man skal finde midler til at fremme væksten i EU? Vil man hellere tage midlerne fra borgerne ved at indføre øgede skatter og højere moms? Jeg tror, en finansskat vil ende med at være en af de muligheder, der er mest spiselig for de europæiske regeringer."

Hug til dansk debat
Connie Hedegaard beskriver dele af den danske debat om finansskatten som "helt ude i hampen", og hun undrer sig over, at debatten ofte tages løsrevet fra, hvad indtægterne kan bruges til:

"Hvis der indføres en finansskat, behøver medlemslandene ikke at bidrage helt så meget til EU's budget. Det frigør jo midler i de enkelte lande."

"Derfor afskaffer en finansskat heller ikke job. Hvis man bruger den rigtigt, kan den tværtimod være en ressource til at skabe noget af den vækst, som hele Europa ønsker," siger Connie Hedegaard.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Connie Hedegaard

Formand, Concito & KR Foundation, OECD’s Round Table for Sustainable Development
cand.mag. i historie og litteraturvidenskab (Københavns Uni. 1991)

0:000:00