Debat

Danske A-kasser: Arbejdsgiverne bør lukke de erfarne seniorer ind

DEBAT: Arbejdsgivere klager over manglen på arbejdskraft. Men de skal ansætte erfarne seniorer og skabe arbejdspladser med plads til alle, skriver Danske A-kassers formand, Torben Poulsen.

Det er helt tosset, at arbejdsgivere, som efterlyser arbejdskraft, ikke får øjnene op for seniorer, der går rundt med uvurderlige kompetencer og erfaring, skriver Danske A-kassers formand.
Det er helt tosset, at arbejdsgivere, som efterlyser arbejdskraft, ikke får øjnene op for seniorer, der går rundt med uvurderlige kompetencer og erfaring, skriver Danske A-kassers formand.Foto: Pressefoto
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Torben Poulsen
Formand for Danske A-kasser og medlem af Seniortænketanken

Inden coronasmitten tog sit hold i Danmark, kunne man næsten dagligt læse kommentarer fra virksomhedsledere og arbejdsgiverorganisationer, som klagede deres nød over manglen på arbejdskraft og ønskede, at flere seniorer bliver længere på arbejdsmarkedet.

Det er ikke første gang i danmarkshistorien, at vi har hørt sådanne bønner, og tidligere er de blandt andet blevet mødt fra politisk hold med diverse præmieringsordninger og belønninger til seniorer, der ville blive bare lidt længere på arbejdsmarkedet.

Men kære arbejdsgivere: Jeg er nødt til at sige, at bolden ligger hos jer selv. Alle erfaringer viser, at præmierne og belønningerne bliver modtaget med kyshånd af de seniorer, der i forvejen både kan og vil arbejde længere.

Seniormedarbejdernes indsats og erfaring er guld værd, og de er en del af arbejdspladsen til den dag, hvor de forlader den. Det bør alle huske.

Torben Poulsen
Formand for Danske A-kasser og medlem af Seniortænketanken

Men hvad med alle de medarbejdere, der er for slidte til at holde til arbejdspresset – også selvom der er en præmie i sigte? Og hvad med alle de 'erfarne' mennesker, der står i ledighedskøen, som bliver valgt fra, fordi de har rundet de 55?

Hvis vi skal have ændret noget for alvor og have skabt et arbejdsmarked, hvor seniorer og juniorer og alle dem midt imellem arbejder side om side, så skal arbejdsgiverne begynde at ansætte de 'erfarne' ledige, og de skal skabe arbejdspladser, hvor der er plads til alle.

Arbejdsgivere ser ikke seniorerne
I forhold til min første opfordring ved vi simpelthen, at det er sværere at komme i arbejde igen, når du er kommet lidt op i årene.

Faktisk er det sådan, at der ikke er flere ældre end yngre, der bliver fyret, men hvis du først har mistet jobbet, når du er oppe i årene, så er det meget svært at komme tilbage.

I Danske A-kasser har vi tidligere været ude og pege på denne store udfordring, der først og fremmest er et problem for de ledige seniorer, der føler sig kasserede og kan ende i en økonomisk klemme.

Men samtidig er det jo helt tosset, at arbejdsgivere, som efterlyser arbejdskraft, ikke får øjnene op for denne gruppe mennesker, der går rundt med uvurderlige kompetencer og erfaring. Så hermed en stor opfordring til arbejdsgiverne om at få øjnene op for denne erfarne arbejdskraft.

Derudover ved vi, at hvis man kan lide sit arbejde, og hvis man kan holde til det, så er der mange, der gerne vil blive ved og længere, end de behøver. Præmie eller ej. Det har vi simpelthen undersøgelser, der viser.

Eksempelvis viser en spørgeskemaundersøgelse fra 2019 fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA), at hele 51 procent af dem, der har et tungt og fysisk anstrengende arbejde, er villige til at blive længere på arbejdsmarkedet, hvis arbejdet blev mindre fysisk anstrengende.

Læs også

Kolossal ulighed på tværs af arbejdstagere
Nogle arbejdsgivere har formået at indrette arbejdspladsen, så der også er gode muligheder for seniorerne, men desværre er der en slagside, som netop går ud over dem med tungt og fysisk anstrengende arbejde.

I førnævnte NFA-undersøgelse blev over 12.000 danskere spurgt om, hvilke af 15 mulige seniortiltag de har til rådighed på deres arbejdsplads. Resultaterne er nedslående.

Der er nemlig kolossal ulighed på tværs af NFA's forskellige kategorier af arbejdstagere i, hvilke rettigheder og vilkår virksomhederne tilbyder sine ældre ansatte.

På stort set alle områder har personer i "de mest stillesiddende job" bedre mulighed at få omlagt deres arbejdsopgaver eller få vejledning til bedre at kunne balancere arbejdet med seniorlivet end de øvrige kategorier af arbejdstagere.

Eksempelvis har seniorer i de mest stillesiddende job bedre mulighed for at kunne gå ned i tid eller få ekstra fridage end seniorer, der udfører "tungt og fysisk anstrengende arbejde".

Faktisk svarer hele 37 procent af de personer, der har et fysisk anstrengende arbejde, at deres virksomhed slet ikke tilbyder nogen af de oplistede muligheder.

Seniorer bliver talt hen over hovedet
Det er forstemmende, og det bør arbejdsgiverne tage alvorligt.

Især når nu vi ved, at det netop er seniorpolitiske tiltag, som eksempelvis nedsat arbejdstid og mindre nedslidende arbejdsopgaver, der kan få for eksempel de faglærte til at blive et par år ekstra på arbejdsmarkedet.

Derudover har jeg en opfordring, som ikke kun er til arbejdsgiverne, men til alle på landets arbejdspladser – husk at sætte pris på din ældre kollega.

Jeg hører for tit seniorer fortælle, at deres "værdi" også falder blandt kollegaerne. At deres mening tæller mindre, i takt med at alderen stiger, og at der bliver talt hen over hovedet på dem til møderne, fordi de ikke så længe endnu er en del af arbejdspladsens fremtid.

Det kan vi simpelthen ikke være bekendt. Seniormedarbejdernes indsats og erfaring er guld værd, og de er en del af arbejdspladsen til den dag, hvor de forlader den. Det bør alle huske.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan får vi ældre til at arbejde længere?

Økonomer, erhvervsliv og det brede politiske flertal har blikket stift rettet mod, at flere ældre skal arbejde længere end den nuværende pensionsalder.

Mange ældre oplever dog, at regler og arbejdspladsers kultur primært er indstillet på fuldt stop ved pensionsalderen.

Sidste år præsenterede Seniortænketanken 20 anbefalinger, som sendte opfordringer til arbejdsmarkedets parter, pensionsbranchen og politikerne.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give hver sit bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.

Hvad er det vigtigste greb, hvis vi skal have flere ældre til at arbejde længere? Hvad er den største barriere for at fortsætte i job, når ældre er nået pensionsalderen? Og hvad har Seniortænketanken overset?

Her er aktørerne:
  • Anna Sophie Debel, politisk konsulent, Ældre Sagen
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Ejner K. Holst, næstformand, Fagbevægelsen Hovedorganisation (FH)
  • Erik E. Simonsen, underdirektør, Dansk Arbejdsgiverforening (DA)
  • Hans Andersen (V), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Ledernes Hovedorganisation
  • Jesper Brask Fischer, direktør, PFA Senior Services
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Torben Poulsen

Direktør, Sydporten P/S, formand, Danmarks beskæftigelsesråd, forbundsrådgiver, Dansk Metal
maskinarbejder

0:000:00