Opsamling på temadebat: Sådan får vi flere ældre til at arbejde længere

TEMADEBAT: Altingets debat om, hvordan flere ældre kan arbejde længere end persionsalderen, er ovre. Her er et overblik over deltagernes debatindlæg.

Centrale aktører har i Altingets temadebat kommet med bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.
Centrale aktører har i Altingets temadebat kommet med bud på, hvordan de vil få ældre til at arbejde længere.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Rasmus Straka Skjødt

Økonomer, erhvervsliv og politikere har ønsket, at flere ældre skal arbejde længere end pensionsalderen.

Selvom mange ældre allerede gør det, og endnu flere gerne vil, ønsker de færreste at fortsætte på fuld tid og vil hellere foretage en glidende overgang til pensionisttilværelsen.

Både på Christiansborg og ved overenskomstbordet har parterne forsøgt at hjælpe processen på vej blandt andet med kontante præmier, bedre muligheder for nedsat tid for seniorer og mere smidige pensionsregler.

Dokumentation

Fakta

Erhvervslivet er i den nuværende højkonjunktur afhængig af et så højt arbejdsudbud som muligt.

Siden 2013 er arbejdsstyrken vokset med 159.000 personer, hvor en stigende erhvervsfrekvens blandt de 60- til 70-årige udgør mere end 60.000 personer.

Statistikkerne viser også, at seniorer i stigende grad fortsætter længere på arbejdsmarkedet både i årene op til pensionsalderen og efter.

Seniortænketanken har slået fast, at 28 procent af de 65- til 67-årige og 10 procent over 67 år i 2017 valgte at arbejde efter pensionsalderen.


Altinget logoÆldre
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget ældre kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00