Debat

Danmarksdemokraterne: Drop absurd detailstyring i den nye beskæftigelsesindsats

Det er arrogant at tro, at man fra Christiansborg og Slotsholmen kan detailstyre kommunerne. Den nye beskæftigelsesindsats bør udvise tillid til borgerne og lægge op til bruge ressourcerne på dem, der har mest brug for det, skriver beskæftigelsesordfører Charlotte Munch (DD).  

Lad os have begreberne ”tillid”, ”frihed” og ”inddragelse” med i overvejelserne, når der skal udarbejdes en ny beskæftigelsesindsats, skriver Charlotte Munch (DD). 
Lad os have begreberne ”tillid”, ”frihed” og ”inddragelse” med i overvejelserne, når der skal udarbejdes en ny beskæftigelsesindsats, skriver Charlotte Munch (DD). 
Charlotte Munch
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Jobcentrene har i en årrække været en varm politisk kartoffel, og det er med god grund og helt naturligt. Job og identitet hænger for mange unægtelig sammen, og derfor er det også et emne, som vækker stærke følelser.  

Når det kommer til jobcentrene, er jeg af den overbevisning, at de skal gentænkes på ny, men inden vi går direkte til jobcentrene, er der noget, vi bør overveje. 

Vi bør først og fremmest lære af de positive resultater, som vi har set i forbindelse med frikommuneforsøgene.

Temadebat

Hvordan ser beskæftigelsesindsatsen ud efter jobcentrene?

SVM-regeringen har endnu ikke konkretiseret, hvornår jobcentrene skal dreje nøglen om, hvordan det kommer til at foregå, og hvordan beskæftigelsesindsatsen skal organiseret efter jobcentrene.

Derfor spørger Altinget Arbejdsmarked og Altinget Kommunal i en ny fælles temadebat en række aktører om, hvordan de forestiller sig, at den nye beskæftigelsesindsats i kommunerne skal se ud.

Om Altingets temadebatter:

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes egen holdning.

Altinget bringer kun debatindlæg, som udelukkende er skrevet til Altinget.

Som medlem af Danmarksdemokraterne tror jeg på mere frihed til den enkelte, og det må også gerne afspejles i kommunerne. Med frikommunerne blev arbejdsgangene mere enkle, og det kom især vores socialt udsatte borgere til gode.  

Borgere, der i årevis har kæmpet med firkantede regler i jobcentret og i kontanthjælpssystemet, fik lige pludselig en nemmere hverdag. Det tragiske er, at det ofte er syge og svage borgere, som kommer i klemme i systemet. Det vidnede dokumentaren fra TV 2 "Håbløst arbejde", som blev sendt i efteråret, om.

Sæt kommunerne fri

Derfor mener jeg, at vi først og fremmest må have et opgør med den absurde detailstyring, som mange kommuner oplever. Firkantede regler skal ikke få lov til at sætte rammen for borgerforløb, som bliver opfattet som ufleksible af både kommunen og borgerne.  

Siden 2017 har jeg siddet i kommunalbestyrelsen i Hvidovre Kommune, hvor jeg har kæmpet for en mere borgernær politik, for det skylder vi danskerne. Med andre ord tror jeg på kommunerne.

Der sidder rigtig mange kompetente politikere, direktører og medarbejdere i kommunerne, som ved, hvad der passer ind i netop deres kommune.

Vi skal have tillid til, at de fleste borgere selv har et ønske om at være i arbejde, såfremt de er i stand til det.

Charlotte Munch (DD)
Beskæftigelsesordfører

En viden, som man på Christiansborg ikke nødvendigvis besidder, fordi kommuner er forskellige. Det, som er den rigtige løsning i Vejle, er nødvendigvis ikke den rigtige løsning i Ishøj. Det er arrogant at tro, at man fra Christiansborg og Slotsholmen kan detailstyre kommunerne. 

Lukker vi jobcentrene, er vi nødt til at iværksætte en alternativ beskæftigelsesindsats. Som jeg nævnte tidligere, er det arrogant at tro, at man fra Slotsholmen ved, hvad der fungerer lokalt. Derfor er første skridt mod en ny beskæftigelsesindsats, at vi i samarbejde med fagbevægelser, a-kasser, kommuner og så videre får drøftet et alternativt system til jobcentrene.

Tillid til borgerne 

Først og fremmest tror jeg, at vi bruger ressourcerne forkert. Dimittenderne bliver jaget på det ene kursus efter det andet, selvom de højst sandsynligt godt ved, hvordan man søger en stilling.  

Det betyder ikke, at vi skal holde dimittenderne i dagpengesystemet. Tværtimod. Jeg tror dog ikke, at man ønsker at være på dagpenge, når man i op til fem år har siddet på skolebænken og dygtiggjort sig inden for et område, som man er passioneret omkring.

Læs også

I min egen omgangskreds har selv jeg oplevet en ekstrem vilje til at komme i arbejde. Her oplevede jeg, at en af mine gode bekendte valgte at rykke teltpælene op og søge nye udfordringer i Grønland, fordi der på daværende tidspunkt ikke lige var et job i Danmark, som bød sig.

En ny beskæftigelsesindsats skal derfor først og fremmest indeholde input fra alle relevante aktører – Herunder a-kasser, fagbevægelser og kommuner. Derudover mener jeg, at vi bør give kommunerne den nødvendige frihed, der skal til, så hverken borgerne eller kommunerne kommer i klemme i rigide regler. 

Sidst men ikke mindst er vi nødt til at prioritere ressourcerne anderledes, så ressourcerne kommer de rigtige mennesker til gavn. Det gør vi blandt andet ved at have tillid til, at de fleste borgere selv har et ønske om at være i arbejde, såfremt de er i stand til det. Dem vi først og fremmest skal hjælpe, er de ledige, der er fanget mellem offentlig forsørgelse og et arbejde. De fortjener en afklaring.  

Det er lettere sagt end gjort, men lad os i første omgang have begreberne "tillid", "frihed" og "inddragelse" med i overvejelserne, hvis eller når der skal udarbejdes en ny beskæftigelsesindsats.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Charlotte Munch

MF (DD), byrådsmedlem, Hvidovre Kommune
erhvervsuddannelse

0:000:00