Debat

DSR: Kritik af øremærket barsel hjælper ikke ligestillingen på vej

DEBAT: Ligestilling kommer ikke af sig selv, men skal hjælpes aktivt på vej. Det er positivt, at EU har vedtaget at øremærke to måneders barsel til fædre, skriver DSR's næstformand, Dorthe Boe Danbjørg.

Øremærket barsel til mænd er et skridt mod mere ligestilling, skriver næstformand i Dansk Sygeplejeråd.
Øremærket barsel til mænd er et skridt mod mere ligestilling, skriver næstformand i Dansk Sygeplejeråd.Foto: Pressefoto/DSR
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dorthe Boe Danbjørg
Næstformand, Dansk Sygeplejeråd

De fleste er enige i, at ligestilling er godt. De fleste er vist også med på, at der stadig er skævheder, der skal rettes op, hvis kvinder og mænd reelt skal være ligestillet i forhold til løn og muligheder på arbejdsmarkedet.

Uenighederne opstår primært i forhold til, om det er noget, der skal komme af sig selv, eller noget, som vi skal hjælpe på vej.

I Dansk Sygeplejeråd er vi ikke i tvivl. Al erfaring har vist os, at frivillighedens vej kræver mere end almindelig tålmodighed, hvis man ikke bare vil indtage standpunkter, men også gerne vil se reelle forandringer.  

Her cirka 60 år efter, at kvinderne for alvor kom på arbejdsmarkedet, er mændene ikke kommet bare tilnærmelsesvist så meget på banen derhjemme.

Dorthe Boe Danbjørg
Næstformand, Dansk Sygeplejeråd

Øremærket barsel er godt for mor og far
Derfor er det også positivt, at EU har vedtaget, at der skal øremærkes to måneders barsel til far. Det er godt for morens løn, pension og karrieremuligheder, og det er godt for faren og barnets relation.  

Kritikken har lydt – også i denne debatrække i Altinget – at EU dermed blander sig i noget, der burde være et familieanliggende. Umiddelbart lyder det jo sympatisk, men det er også et standpunkt, der sikrer, at der ikke sker ret meget.

For barsel er også noget, som nogle mænd har skullet tilkæmpe sig. Og selv i 2020 findes der stadig eksempler på, at der bliver set skævt til mænd, der vælger at tage lang fædreorlov.

Frivillighedens vej er for lang
Derfor kan man også spørge, om familiens frie valg i virkeligheden er så frit? Normer og strukturer har også afgørende betydning for, hvordan man vælger at fordele barslen i familien.

Det er præcis derfor, at det virker, når man øremærker barsel til mænd, og allerede virker i Sverige, Norge og Island, hvor mændene nu tager langt mere barsel end de danske mænd.  

Vil vi have far mere på banen, bliver vi nødt til at give ham nogle bedre rettigheder. Her cirka 60 år efter, at kvinderne for alvor kom på arbejdsmarkedet, er mændene ikke kommet bare tilnærmelsesvist så meget på banen derhjemme.

Derfor er det også på tide, at vi erkender, at frivillighedens vej er alt for lang. De danske mænd tager kun en meget lille del af barsels- og forældreorloven. Kun ti procent i gennemsnit, eller knap 30 dage, og mange tager kun de to uger, som er reserveret til faren i forbindelse med selve fødslen.

I praksis har de mange udvidelser af den fælles forældreorlov altså været mororlov. Den meget længere orlov har kun fået farens andel til at stige fra fire til ti procent på cirka 30 år. Det er ikke imponerende i et ligestillingsperspektiv.  

Læs også

Løn under barsel er næste skridt
Med EU's hjælp er den øremærkede barsel nu på vej til danske fædre. Næste skridt bliver at arbejde for bedre muligheder for løn under barsel via overenskomsterne.

For mange familier er fordeling af forældreorloven nemlig også et økonomisk spørgsmål, og det gør typisk mindst ondt, hvis det er kvinden, der går hjemme. Det gælder ikke mindst i fag med mange kvinder, og sygeplejersker er da typisk også dem, som tager den lange barsel. 

Ligesom det er dem, der tager barnets sygedag. Det gør de fleste med glæde, fordi det giver mening at være der for sit barn, men hvorfor skulle det ikke lige så godt kunne være far?  

Nogle normer ændrer sig hurtigt, andre er mere sejlivede. For 120 år siden, da Dansk Sygeplejeråd blev stiftet, kunne kvinder ikke få en uddannelse. Hvorfor skulle de dog det?

I en ikke så fjern fortid var det også helt naturligt, at barslen kun var på 14 uger. Tiderne skifter heldigvis. Mon ikke vi vil se tilbage og tænke: Tog far virkelig kun fire uger?  

Dokumentation

Temadebat: Hvordan gearer vi arbejdsmarkedet til at sende far på barsel?

Øremærket fædrebarsel er igen på den politiske dagsorden.

EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022, og overenskomstaftalen for industrien skal sikre, at fædres forældreorlov med fuld løn skal stige til to måneder.

Altinget giver ordet til centrale aktører, som i en temadebat vil give deres svar på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Når vi er bundet op af EU-direktivet, hvilke implikationer får det for det danske arbejdsmarked? Skal øremærket barsel til fædre være aftalt af arbejdsmarkedets parter i overenskomster eller af politikerne? Og skal vi gå skridtet videre end EU og sikre mere end to måneders betalt barsel til fædrene?

Her er aktørerne:
  • Alex Vanopslagh (LA), medlem af Folketinget, politisk leder og beskæftigelsesordfører
  • Astrid Carøe (SF), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Bent Bøgsted (DF), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Birgitte Bergman (K), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Dorte Sindbjerg Martinsen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, Dansk Industri
  • Mona Striib, forbundsformand, FOA
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget, beskæftigelsesordfører og ligestillingsordfører
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dorthe Boe Danbjørg

Forkvinde, Dansk Sygeplejeråd
ph.d. i sundhedsvidenskab (Syddansk Uni. 2015), cand.cur. (Aarhus Uni. 2007), sygeplejerske (Odense Sygeplejeskole 2000)

0:000:00