Debat

DF: Ingen særregler for arbejdsløse indvandrere, der skal i aktivering

DEBAT: Nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov skal i aktivering, hvis de ikke vil trækkes i ydelsen. Men de skal lære dansk, før de kan gøre nytte i ældreplejen, skriver Bent Bøgsted.

De nye regler må ikke medføre fortrængning af andre ledige, skriver Bent Bøgsted (DF).<br>
De nye regler må ikke medføre fortrængning af andre ledige, skriver Bent Bøgsted (DF).
Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det er en vanskelig opgave, der ligger i et kommende udspil om 37 timers aktivering af nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov.

Først og fremmest må vi huske på, at nytilkomne asylansøgere skal have en indsats, der går på hjemsendelse og ikke integration.

Det er først, når de har fået opholdstilladelse, at der efter Dansk Folkepartis mening, skal arbejdes med integration.

Vi enige i, at der skal stilles store krav til nytilkomne og indvandrere, der får lov at blive i Danmark. Men det kræver, at flygtninge og indvandrere selv viser viljen til at tilpasse sig det danske samfund.

Det er især muslimer, der forlanger særlig hensyntagen

Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

Vil de ikke det, er der kun en vej frem, og det er hjemsendelse.

De skal lære dansk
Det betyder også, at de mange indvandrerkvinder, der ikke er på arbejdsmarkedet, bliver stillet overfor krav om deltagelse - ellers mister de deres ydelse. Der er ingen, der i den forbindelse må kunne kræve særregler. Det er især muslimer, der forlanger særlig hensyntagen.

Skal der være særlige hensyn, vil integration altid mislykkes, og vi må konstatere, at de så ikke hører hjemme i Danmark

Skal de aktiveres 37 timer om ugen, kræver det, at der ikke må ske fortrængning af andre ledige. Aktivering skal ske i job, der ellers ikke bliver søgt medarbejdere til.

Der er mulighed for at få dem til at rydde op i byerne og andre steder. Men at tro, at de så kan sendes ud som ekstra medarbejdere på ældreområdet, vil være en fejlagtig indsats. Vi kan ikke være bekendt over for de ældre, at de skal hjælpes af nogen, der ikke kan dansk.

Derfor kræves det, at de lærer dansk, og at de tilpasser sig den måde, som vi arbejder på i Danmark. Det vil sige, at der ikke skal være nogen særregler, når det kommer til påklædning, religion og mad, hvis de skal sendes ud som ekstra hjælp på ældreområdet.

Læs også

Hurtig hjemsendelse
Møder de ikke op for at deltage i den aktivering, de bliver omfattet af, så er det klart, at de skal trækkes i ydelsen. En lønmodtager får heller ikke løn for den tid, vedkommende ikke er på arbejde.

Men først og fremmest må vi jo se, hvad integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), egentligt har tænkt om, hvad de 37 timers aktivering skal omfatte.

Det ved vi ikke endnu, og indholdet i indsatsen bliver jo altafgørende for, om det vil have en effekt. Samtidig skal der ske en hurtig afklaring af, om de kan blive i Danmark.

Kan de ikke det, skal der ske en hurtig hjemsendelse.

Dokumentation

Temadebat: Større krav til indvandrere på offentlig forsørgelse?

Nytilkomne og indvandrere med et stort integrationsbehov, der er på integrationsydelse eller kontanthjælp, skal deltage i 37 timers aktivering om ugen, hvis det ikke skal gå udover pengepungen.

Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og integrationsminister Matias Tesfaye (S).

Konkret foreslår regeringen, at indvandrere skal deltage i enten praktik, nyttejobs eller kurser på fuld tid. Ellers ryger ydelsen.

Ifølge regeringen skal Folketingets partier forholde sig til en ny model inden sommerferien.

Ambitionen er at få flere nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov i job. I dag står hver tredje indvandrer med ikke-vestlig baggrund nemlig udenfor arbejdsmarkedet.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Vil et nyt 37-timerskrav løse problemet? Hvorfor skal reglerne ikke gælde for alle uanset oprindelse? Hvordan får vi flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet? Er det overhovedet realistisk at sikre 37 timers aktivering til alle på et arbejdsmarked, der i forvejen er hårdt presset af corona-krisen? Og hvordan hænger strammere krav til ledige indvandrere sammen med regeringen og støttepartiernes fælles ambition om at gøre livet på kontanthjælp mindre presset for børnefamilier?

Panelet består af:

Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Victoria Velasquez (EL), beskæftigelsesordfører

Lars Boje Mathiesen (NB), beskæftigelsesordfører

Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører

Sikandar Siddique (FG), partileder

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmester for Integration og Beskæftigelse i Københavns Kommune 

Rasmus Brygger, Danmarks Videnscenter for Integration

Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwoolfonden

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Iben Bolvig, VIVE

Charlotte Liebak Hansen, forskningschef i Væksthusets Forskningscenter

Søren Heissel, forbundssekretær i 3F

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Bøgsted

Fhv. MF (DD)
maskinarbejder, Aalborg Tekniske Skole 1976, oversergent (Avedøre Rekrut- og Sergentskole 1977), våbenmekaniker (Nørrejyske Artilleriregiment 1977)

0:000:00