Debat

Ali Aminali: Lad os gøre op med misforstået hensyn til flygtninge og indvandrere

Alt for længe har socialrådgivere og forskere taget et misforstået hensyn til flygtninge og indvandrere, som er blevet pakket ind i bobleplast og efterladt på lædersofaen som stakler. Fremover bør de mødes med klare forventninger, skriver Ali Aminali. 

Foto: Socialrådgiver, radiovært og forfatter
Ali Aminali
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Regeringen foreslår, at nytilkomne og indvandrere, som er på integrationsydelse eller kontanthjælp og har et stort integrationsbehov, skal deltage i 37 timers aktivering om ugen. 

Forslaget kan potentielt vende op og ned på, hvordan vi samfundsmæssigt ser på gruppen.  

I alt for mange år har vi både som samfund og som system anset nytilkomne og indvandrere som sårbare individer.

Vi har formået at pakke nytilkomne og indvandrere ind i bobleplast, parkeret dem på den sorte lædersofa og set deres motivation forsvinde ud i horisonten. 

Ali Aminali
Socialrådgiver, radiovært og forfatter

Stemplet som stakler
På baggrund af forudantagelser og etnicitet har systemet, og i særdeleshed fagpersoner inden for det socialfaglige felt samt forskere, stemplet dem som stakler, der nærmest intet kan. 

I stedet for at fodre motivationen, som størstedelen af nytilkomne har til at komme i job, har vi stoppet op, kigget på målgruppen og på deres vegne konkluderet, at de har brug for “ro”.

Derfor har systemet nærmest cementeret, at de umuligt kan være en ressource for samfundet fra dag ét. Og resultatet? Jo, vi har formået at pakke nytilkomne og indvandrere ind i bobleplast, parkeret dem på den sorte lædersofa og set deres motivation forsvinde ud i horisonten. 

Vores akademiske og nærmest fordomsfulde tilgang har resulteret i, at vi har anset disse nærmest eksotiske nytilkomne som sårbare individer, der har behov for særindsatser.

Derfor har vi skabt et system, der primært har fokus på etnicitet og kulturelle forskelle.

Temadebat: Større krav til indvandrere på offentlig forsørgelse?

Nytilkomne og indvandrere med et stort integrationsbehov, der er på integrationsydelse eller kontanthjælp, skal deltage i 37 timers aktivering om ugen, hvis det ikke skal gå udover pengepungen.


Det mener beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) og integrationsminister Matias Tesfaye (S).Konkret foreslår regeringen, at indvandrere skal deltage i enten praktik, nyttejobs eller kurser på fuld tid. Ellers ryger ydelsen.

Ifølge regeringen skal Folketingets partier forholde sig til en ny model inden sommerferien. Ambitionen er at få flere nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov i job. I dag står hver tredje indvandrer med ikke-vestlig baggrund nemlig udenfor arbejdsmarkedet.

Altinget benytter anledningen og spørger et hold af debattører: Vil et nyt 37-timerskrav løse problemet? Hvorfor skal reglerne ikke gælde for alle uanset oprindelse? Hvordan får vi flere indvandrere ud på arbejdsmarkedet? Er det overhovedet realistisk at sikre 37 timers aktivering til alle på et arbejdsmarked, der i forvejen er hårdt presset af corona-krisen? Og hvordan hænger strammere krav til ledige indvandrere sammen med regeringen og støttepartiernes fælles ambition om at gøre livet på kontanthjælp mindre presset for børnefamilier?

Panelet består af:Mattias Tesfaye (S), udlændinge- og integrationsminister

Victoria Velasquez (EL), beskæftigelsesordfører

Lars Boje Mathiesen (NB), beskæftigelsesordfører

Bent Bøgsted (DF), beskæftigelsesordfører

Sikandar Siddique (FG), partileder

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmester for Integration og Beskæftigelse i Københavns Kommune

Rasmus Brygger, Danmarks Videnscenter for Integration

Jacob Nielsen Arendt, forskningsleder i Rockwoolfonden

Mads Bilstrup, formand for Dansk Socialrådgiverforening

Iben Bolvig, VIVE

Charlotte Liebak Hansen, forskningschef i Væksthusets Forskningscenter

Søren Heissel, forbundssekretær i 3F

Ali Aminali, debattør, forfatter og socialrådgiver

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Misforstået hensyn
Det har været været pudsigt at læse denne serie og høre forskere og eksperter kræve endnu mere fokus på kulturforskelle.

Da jeg startede som socialrådgiver tilbage i 2014, var jeg sikker på, at jeg ved at følge forskere, fagpersoner og socialfaglige publikationer inden for området ville kunne gøre en forskel.

Men virkeligheden ramte mig hurtigt. Jeg måtte erkende, at der næsten KUN var fokus på kultur. Det, der manglede var ret og pligt og mindre særhensyn. Det var også derfor jeg kom til erkendelsen af, at når man i jobcentrene satte foden ned, skrællede integrationsindsatserne fra, så rykkede man de nytilkomne.

Faktisk oplevede jeg en målgruppe, der nærmest for første gang så sig selv som en ressource, og det gik op for mig, at det ikke var forskere, regnedrenge fra videnscentre eller flere kulturelle særhensyn, der vendte den negative spiral.

På tide at tænke nyt
Det var politiske tiltage, stramninger og en ny tilgang fra en ny generation af socialrådgivere, der rykkede. Det var dem, der fik sat skub i systemet og fik dem til at “rethinke”.

For ærligt talt - det vi havde gjort i årtier havde jo ikke hjulpet. Som socialrådgiver er det ikke unormalt at have en sagsstamme i de store kommuner, hvor en stor procentdel af sagsstammen indeholder ikkevestlige (især kvinder), der har været på kontanthjælp i mere end seks år.

Derfor er det på tide at tænke nyt. At tænke mere pragmatisk, mere løsningsorienteret og ærlig talt mere positivt om tingene. Og det er netop dét, man potentielt kan ende med, hvis regeringens ønske om at have mere aktivering lykkes.

Ja, det kræver at man justerer lovgivningen i forhold til målgrupperne og tænker det godt igennem. Eksempelvis nytter det intet, hvis regeringen vil tvinge aktivitetsparate borgere, der er langt væk fra arbejdsmarkedet, ind i 37 timers aktivering.

Men der er intet, der hindrer os i at forsøge med de andre målgrupper. Og her tænker jeg især på de jobparate og de nytilkomne på integrationsydelsen. At arbejde for sin ydelse kan virke “hårdt”, men det jo netop det, arbejde er.

Læs også

Krav er udtryk for sympati
Samtidig giver det nytilkomne og indvandrere en større chance for at blive en del af et arbejdsmiljø og følelsen af at være en ressource. Som socialrådgiver, der har arbejdet med målgruppen, genkender jeg håbløsheden hos nytilkomne eller indvandrere. Vi kender til de borgere, der er fastlåse.

Ikke fordi de er sårbare, ødelagte af krigens forfærdeligheder eller har psykiske mén. Nej, det er fordi systemet har mødt dem med et misforstået hensyn, der har endt i en fritagelse eller accept af udeblivelser.

I stedet for at arbejde beskæftigelsesrettet, så har man iværksat mærkværdige integrationstilbud og afklaringsforløb, der indeholder samtaler med antropologer. 

Så jeg hilser kun forslaget velkomment. Og krydser fingre for, at det vil resultere i færre meningsløse praktikker i Føtex, færre Samosa-kurser og blokambassadør-tiltag og flere deciderede jobsrettede aktiveringer  eller produktionstilbud.

Nogle kalder forslaget racistisk eller diskriminerende. Men at stille krav fra start og støtte folk videre ind på arbejdsmarkedet og tættere på fællesskabet er ikke per automatik racistisk eller diskriminerende.

At placere folk på kontanthjælp, fordi man per automatik anser dem for svage i stedet for at anse dem som en ressource, er usympatisk og forkert. Så lad os starte på et nyt kapitel og tro på målgruppen. Se, det kunne være sympatisk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ali Aminali

Kommende pressechef for Moderaterne (2/4-24), radiovært, forfatter, moderator
socialrådgiver (VIA University College, 2014)

0:000:00