Debat

Opsamling på temadebat: Vil et nyt 37-timerskrav få flere indvandrere i arbejde?

Skal vi stille større krav til indvandrere på offentlig forsørgelse? Det spørgsmål har en række debattører den seneste måned diskuteret på Altinget Arbejdsmarked. Vi giver dig her en opsamling på debatten. 

Regeringen forventer, at det endelige udspil bliver præsenteret inden sommerferien.
Regeringen forventer, at det endelige udspil bliver præsenteret inden sommerferien.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er lagt op til intense forhandlinger med mange hensyn og dilemmaer, når integrationsminister Mattias Tesfaye (S) og Folketingets partier i de kommende måneder skal forhandle sig frem til en ny aktiveringsordning for nytilkomne indvandrere og indvandrere med et stort integrationsbehov.

Det er skriften på væggen, efter lang række eksperter, politikere og organisationer i de seneste uger har debatteret tankerne bag og perspektiverne i regeringens udspil.

Debatten er løbet af stablen her på Altinget Arbejdsmarked.

Konkret foreslår regeringen, at indvandrere skal deltage i enten praktik, nyttejobs eller kurser på fuld tid. Ellers ryger ydelsen. 

Ambitionen er at få flere nytilkomne og indvandrere med stort integrationsbehov i job. I dag står hver tredje indvandrer med ikke-vestlig baggrund nemlig udenfor arbejdsmarkedet.

Du kan selv dykke ned i debattens højdepunkter her:

Jacob Nielsen Arendt
Forskningsleder i Rockwool Fonden

- "Et tiltag, der alene modregner ydelser ved manglende fuldtidsaktivering, vil formentlig i sig selv have en positiv effekt på både aktiveringsdeltagelsen og beskæftigelsen for indvandrere. Men det kan også have negative konsekvenser for den næste generation. Det er som følge af en opvækst med reduceret indkomst."

Læs hele indlægget her.

Rasmus Brygger
Stifter af Danmarks Videnscenter for Integration

- "Uanset hvilke krav, der bliver sat fra politisk side, så bliver opgaven med at få indvandrere i beskæftigelse ikke løst, før der også kommer et opgør med de lave forventningers tyranni."

Læs hele indlægget her.

Søren Heisel
Forbundssekretær i 3F

- "Vi løser ingen problemer ved at gennemføre en aktiveringspolitik, hvis eneste resultat bliver gratis arbejdskraft til virksomhederne og en økonomisk sanktion til ledige, der fravælger et tilbud, som alligevel ikke fører dem tættere på arbejdsmarkedet."

Læs hele indlægget her.

Cecilia Lonning-Skovgaard (V)
Beskæftigelses- og Integrationsborgmester i København

- "Vi skal som kommune selvfølgelig ikke bedrive konkurrenceforvridende indsats, og vi skal ikke fortrænge eksisterende jobs. Men hvis den socialdemokratiske regering ville droppe parolerne og gøre nytteindsatsen mere smidig, så kunne den snildt rumme målgruppen af udlændinge."

Læs hele indlægget her.

Mads Bilstrup
Formand for Dansk Socialrådgiverforening

- "Målet skal være, at aktiveringen virker i form af bedre integration og fodfæste på arbejdsmarkedet. Derfor bør indsatsen også være tidsbegrænset. Rituel evighedsaktivering er totalt perspektivløst."

Læs hele indlægget her.

Mattias Tesfaye (S)
Udlændinge- og integrationsminister

- "Der er mange i Danmark, der har et lavtlønnet arbejde, og som ikke kan et ord dansk. De kan se en stor del af nyankomne flygtninge og andre, som har været i landet i længere tid, stå uden for arbejdsmarkedet. Hvis de tænker, at det er uretfærdigt, så forstår jeg dem godt. Det er fair at stille krav til nye borgere. Det er fair, at ret og pligt går hånd i hånd. At man ikke kommer gratis til tingene."

Læs hele indlægget her.

Bent Bøgsted (DF)
Beskæftigelsesordfører

- "Der er mulighed for at få dem til at rydde op i byerne og andre steder. Men at tro, at de så kan sendes ud som ekstra medarbejdere på ældreområdet, vil være en fejlagtig indsats. Vi kan ikke være bekendt over for de ældre, at de skal hjælpes af nogen, der ikke kan dansk."

Læs hele indlægget her.

Sikandar Siddique
Politisk leder i Frie Grønne

- "Jeg håber af hele mit hjerte, at regeringen vil droppe sit forslag og vise de flygtninge, der allerede har lidt nok, bare en lille smule mere barmhjertighed. Det er godt for de mennesker, der har været på flugt. Og det er godt for Danmark."

Læs hele indlægget her.

Kim Møller Laursen
Analysechef i Ledernes Hovedorganisation

- "En styrket beskæftigelsesindsats for indvandrere og flygtninge vil ikke kun styrke integrationen. På den lange bane kan den forhåbentlig også medvirke til at udfylde noget af hullet efter de mange tusinder, der trækkes ud af arbejdsstyrken med regeringens Arne-pension."

Læs hele indlægget her.

Jacob Nielsen Arendt og Iben Bolvig
Forskningsleder i Rockwool Fonden og seniorforsker i VIVE

- "Et alternativ til praktik og nyttejob er forløb, der sigter på faglig opkvalificering. Vi ved, at sprog og faglige kompetencer har stor betydning for ikke-vestlige indvandreres fodfæste på arbejdsmarkedet. Men vi ved mindre om, hvordan kompetencerne løftes for den store gruppe af de ikke-vestlige indvandrere, der ikke besidder dem."

Læs hele indlægget her.

Pernille Vermund
Formand for Nye Borgerlige

- "Socialdemokratiet mangler at erkende, at det ikke er en offentlig opgave at integrere udlændinge. Det er den tilrejsendes eget ansvar at integrere sig i det danske samfund. Altså at finde sig et arbejde, lære sproget, tilegne sig normerne, overholde lovene og leve blandt os andre uden at skabe problemer."

Læs hele indlægget her.

Victoria Velásquez (EL)
Beskæftigelsesordfører

- "I min optik bør vores beskæftigelsessystem og vores socialpolitik ikke starte med at skelne imellem, om du er født i Danmark eller i et såkaldt ikke-vestligt land. For vi laver jo heller ikke lovgivning, hvor dem fra Vestegnen eller os fra Sydhavnen har et sæt særlige pligter, mens dem fra Gentofte har et andet. Netop fordi vi er lige for loven, uanset hvor vi bor, eller hvor vi kommer fra. At fravige dette grundprincip er jo diskrimination."

Læs hele indlægget her.

Charlotte Liebak Hansen
Projekt- og forskningschef i Væksthuset

- "Det, der virker allerbedst, for mennesker, der har været længere tid på offentlig forsørgelse og har en lang række udfordringer, er kombinerede samordnede indsatser. Det kan for eksempel være danskkurser, opkvalificering af almene og faglige kvalifikationer samt virksomhedsrettet indsats."

Læs hele indlægget her.

 
Ali Aminali
Debattør, forfatter, socialrådgiver og bestyrelsesmedlem i Center for Boligsocial Udvikling

- "At placere folk på kontanthjælp, fordi man per automatik anser dem for svage i stedet for at anse dem som en ressource, er usympatisk og forkert. Så lad os starte på et nyt kapitel og tro på målgruppen. Se, det kunne være sympatisk."

Læs hele indlægget her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00