Debat

HK-næstformand: Regler bør slå fast, at man er lønmodtager, indtil det modsatte er bevist

Vi skal have et klart lønmodtagerbegreb, som gælder på tværs af lovgivningen. Og hvis man opfører sig som arbejdsgiver, følger arbejdsgiveransvaret med, skriver Mads Samsing til den kommende beskæftigelsesminister.

Vi ser for mange eksempler på, at atypisk beskæftigede kommer i klemme: De er ikke selvstændige, med hvad der hører til af frihed og selvbestemmelse, men går samtidig glip af lønmodtagerrettigheder, skriver Mads Samsing. Arkivfoto.
Vi ser for mange eksempler på, at atypisk beskæftigede kommer i klemme: De er ikke selvstændige, med hvad der hører til af frihed og selvbestemmelse, men går samtidig glip af lønmodtagerrettigheder, skriver Mads Samsing. Arkivfoto.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Mads Samsing
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danmark står i en ny politisk virkelighed, men en ting er sikker: Der er nok af vigtige udfordringer at kaste sig over for en ny beskæftigelsesminister.  

Vi må forvente, at ministeren vil sætte sig i spidsen for massive besparelser på den aktive beskæftigelsesindsats. Det er dybt bekymrende og kommer i kølvandet på en aftale om at spare en milliard kroner på området. Flere partier synes således at betragte beskæftigelsesindsatsen som en hæveautomat, der kan finansiere andre tiltag. Lige før valget blev udskrevet, sagde Venstre, at de vil spare tre milliarder kroner. Socialdemokratiet sagde det samme i valgkampen.  

Store besparelser på den aktive beskæftigelsesindsats går særligt ud over dem, der er på kanten af arbejdsmarkedet. Særligt, hvis pengene ikke bruges til på anden vis til at hjælpe dem. 

I stedet for besparelser bør der investeres i beskæftigelsesindsatsen med henblik på at de, der er på kanten af arbejdsmarkedet, får foden indenfor, og færre ender på overførselsindkomster. Det er en bedre måde at spare på  og samtidig får vi flere skattekroner i fælleskassen. 

Faglighed fremfor fjernstyring
Pengene til beskæftigelsesindsatsen kan bruges bedere ved at give mere plads til medarbejdernes faglighed i stedet for fjernstyring, skære ned på brugen af andre aktører og gøre op med de mange puljer, der binder ressourcerne til at beskrive, søge, implementere og afrapportere projekter. Men det skal ikke koste borgerne deres rettigheder til for eksempel uddannelse.  

Det er afgørende, at borgerne behandles ordentligt. Mennesker, der kæmper med sygdom og smerter, skal ikke også kæmpe med rigide og urimelige regler. De skal ikke presses ud i meningsløse forløb i jagten på arbejdsevne eller raskmeldes for at kunne varetage en arbejdsfunktion, der ikke eksisterer.  

Mennesker, der kæmper med sygdom og smerter, skal ikke også kæmpe med rigide og urimelige regler

Mads Samsing
Næstformand for HK Danmark

Det er ærgerligt, at det ikke lykkedes med en kritisk reformgennemgang inden folketingsvalget. Der er et stort behov for en værdig reform af fleksjob- og førtidspensionsreformen fra 2013 og en grundig gennemgang af reglerne på sygedagpengeområdet. 

Stress og arbejdsmiljø skal også højere op på dagsordenen. Vi skal blive meget bedre til at sætte ind, når det brænder på, og før skaden er sket. En af de vigtige opgaver, der venter en ny beskæftigelsesminister, er at lande en aftale, som giver Arbejdstilsynet og det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø et stabilt økonomisk grundlag, der rækker mange år frem.  

Umiddelbart før valget lykkedes det et bredt flertal på Christiansborg at indgå en god aftale om en arbejdsskadereform. Men reformen ændrer ikke på, at det er alt for svært at få anerkendt en psykisk arbejdsskade. Derfor er det oplagt at styrke de arbejdsmedicinske klinikker. Klinikkerne kan med deres ekspertise kaste et klarere lys over sagerne, og selv mindre beløb kan gøre en stor forskel. HK foreslår, at der sættes 20 millioner kroner af på finansloven til et treårigt forsøg.  

Flere skal ind i det faglige fællesskab
Den danske arbejdsmarkedsmodel skal styrkes til et arbejdsmarked i forandring. Vi ser for mange eksempler på, at atypisk beskæftigede kommer i klemme, fordi de havner i en gråzone: De er ikke selvstændige, med hvad der hører til af frihed og selvbestemmelse, men går samtidig glip af lønmodtagerrettigheder.

Det er oplagt at styrke de arbejdsmedicinske klinikker

Mads Samsing
Næstformand for HK Danmark

Derfor skal vi have et klart lønmodtagerbegreb, som gælder på tværs af lovgivningen. Vi skal have en formodningsregel, som slår fast, at man er lønmodtager, indtil det modsatte er bevist. Og hvis man opfører sig som arbejdsgiver, følger arbejdsgiveransvaret med.  

Samtidig har vi i fagbevægelsen en særdeles vigtig opgave i at styrke den danske model ved at få flere med ind i det faglige fællesskab. Det arbejde kan en ny regering være med til at understøtte gennem initiativer, der kan bidrage til en højere organiseringsgrad på det danske arbejdsmarked. Tilsvarende skal der ikke være indgreb i konfliktretten, som blandt andet Konservative har foreslået i valgkampen.

Der er altså nok at tage fat på. Men HK er klar til at hjælpe med politikudvikling og til at gå konstruktivt ind i arbejdet.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mads Samsing

Næstformand, HK Danmark
socialrådgiver (University College Lillebælt 2009)

0:000:00