Debat

Lederne: Sænk beløbsgrænsen. Det handler om Danmarks velstand og velfærd

Danmark mangler arbejdskraft, derfor skal det være lettere at hente udenlandske medarbejdere til Danmark. Det gælder både inden og uden for EU, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris.

Der er brug for flere faglærte, som kan føre den grønne omstilling ud i livet, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris. Arkivfoto.
Der er brug for flere faglærte, som kan føre den grønne omstilling ud i livet, skriver Bodil Nordestgaard Ismiris. Arkivfoto.Foto: Tim Kildeborg Jensen/Ritzau Scanpix
Bodil Nordestgaard Ismiris
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En sag bør stå øverst på to-do listen hos en ny beskæftigelsesminister: At tage fat om problemerne med manglen på arbejdskraft. 

Selvom arbejdsløsheden ser ud til at være på vej op, og beskæftigelsen på vej ned, kommer Danmark til at mangle arbejdskraft. Også i de kommende år. Frem mod 2030 vil store årgange forlade arbejdsmarkedet, mens de årgange, der træder til, vil være mindre. 

Det betyder ikke kun, at der bliver færre på arbejdsmarkedet til at løfte de eksisterende opgaver. Det betyder også, at der bliver flere ældre, som får brug for pleje og andre serviceydelser. Med andre ord bliver der flere opgaver at løse i det offentlige.

Vi skal blive endnu bedre til at fastholde de mest erfarne medarbejdere på arbejdspladserne

Bodil Nordestgaard Ismiris
Administrerende direktør hos Lederne

Samtidig bliver der brug for flere hænder og hoveder til den grønne omstilling, især i det private. Derfor vil det være en hovedopgave for en ny beskæftigelsesminister at sørge for, at både private og offentlige arbejdsgivere kan få de medarbejdere, der er brug for. Det er nødvendigt for at sikre de kommende års velstand og velfærd.

Det er ikke nogen nem udfordring for en ny minister, men der er muligheder. En af dem ligger i at nedbringe det alt for høje sygefravær i den offentlige sektor. Et eksempel er det voldsomme sygefravær hos social- og sundhedsmedarbejderne, som der er stor mangel på.

Der har været igangsat mange initiativer for at løse problemet, men uden held. Hvis det lykkes at vende denne udvikling, vil det være en både menneskelig og økonomisk gevinst.

Fra deltid til fuldtid
Sideløbende bør en minister arbejde på at få flere til at skifte deltidsjobbet ud med et fuldtidsjob inden for de velfærdsområder, hvor der er stor mangel på medarbejdere. Det er en opgave, der ikke kan løses af en ny beskæftigelsesminister alene. Den skal løses på tværs af flere ressortområder. 

Vi skal sætte ind med en bred og målrettet indsats for at få de unge ud på arbejdspladserne

Bodil Nordestgaard Ismiris
Administrerende direktør hos Lederne

Det kræver et bedre arbejdsmiljø, men også et opgør med unødige regler, meningsløs afrapportering og bureaukrati, så de offentlige ledere får mere frihed til at lede. Et større ledelsesrum til de offentligt ansatte ledere er en forudsætning for, at vi kommer i mål med de to store udfordringer.

Manglen på medarbejdere i såvel det offentlige som det private er dyr for samfundet og for virksomhederne. Samtidig presser manglen på medarbejdere de ansatte til at løbe hurtigere, og det går ud over trivslen på arbejdspladsen.

Derfor skal det være lettere at hente udenlandske medarbejdere til Danmark. Indsatsen for at hente medarbejdere fra EU-landene skal styrkes, men det er ikke nok. Vi skal også gøre det lettere at rekruttere medarbejdere fra lande uden for EU ved at sænke beløbsgrænsen. Der er især brug for faglærte, som kan føre den grønne omstilling ud i livet.    

Unge og ældre på arbejdsmarkedet
Også hos seniorerne ligger der en stor ressource. Det går heldigvis allerede den rigtige vej med seniorernes beskæftigelse. Gennem de seneste 15 år er det især gået fremad for gruppen på 60 år og derover. Det er særdeles positivt, men vi skal blive endnu bedre til at fastholde de mest erfarne medarbejdere på arbejdspladserne.  

Derfor er det vigtigt, at vi får gjort op med fordommene om, at seniorer ikke er lige så god arbejdskraft som de yngre medarbejdere. Man skal ikke fravælges til et job på grund af alder. En god leder kigger på en ansøgers kompetencer, ikke fødselsattesten. 

Det er ikke kun seniorerne, som kan bidrage til at lette presset på et trængt arbejdsmarked. I Danmark er der desværre over 40.000 unge, som hverken er i uddannelse eller job. Det kan vi som et velstående samfund ikke være bekendt. Det kræver et langt sejt træk at få dem godt ind på arbejdsmarkedet, men det er helt afgørende, at det lykkes.

Mange af de unge, der befinder sig på kanten af arbejdsmarkedet, er skoletrætte og har oplevet nederlag på nederlag i uddannelsessystemet. De er med andre ord ikke motiverede for mere uddannelse. Derfor skal vi som samfund sætte ind med en bred og målrettet indsats for at få de unge ud på arbejdspladserne.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bodil Nordestgaard Ismiris

Adm. direktør, Lederne, næstformand i besyrelsen, PFA, i repræsentantskabet for ATP
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1999)

0:000:00