Debat

R: Øremærk tre måneder af forældreorloven til fædre

DEBAT: EU's krav om to måneders øremærket forældreorlov til fædre er ikke ambitiøst nok. Tre måneder vil stille erhvervsliv, forældre og barnet stærkere, skriver beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).

En stor del af det dokumenterede løngab mellem mænd og kvinder skyldes i høj grad, at kvinder tager mere barsel end mænd, skriver beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).
En stor del af det dokumenterede løngab mellem mænd og kvinder skyldes i høj grad, at kvinder tager mere barsel end mænd, skriver beskæftigelsesordfører Samira Nawa (R).Foto: Celina Dahl/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Samira Nawa (R)
Beskæftigelses- og ligestillingsordfører

I Danmark har vi en forvrænget forestilling om, at alt er i sin skønneste orden, hvad angår ligestilling. Ja, faktisk tror mange, at vi er førende på området.

En nylig rapport viste, at Danmark ligger nummer 95 i verden, når det kommer til kvinders repræsentation på ledelses- og beslutningsniveau. Og vi ligger nummer 55 i verden, når det kommer til ligeløn mellem kønnene. Så der er bestemt plads til forbedring.

Over halvdelen af de studerende ved universiteterne er kvinder – men kun 75 ud af de 1.000 største virksomheder i Danmark har en kvindelig administrerende direktør, og der er ingen fremgang at spore, når det kommer til kvinder i bestyrelser.

Sandheden er, at barselsloven er nøglen til, at kvinder i Danmark stadig ikke er ligestillet med mænd.

Samira Nawa (R)
Beskæftigelses- og ligestillingsordfører

Barselsloven er nøglen til ligestilling
Der er mange grunde til, at billedet ser ud, som det gør, men er der noget, som er afgørende for ligestillingen mellem kønnene, så er det spørgsmålet om barsel.

Sandheden er, at barselsloven er nøglen til, at kvinder i Danmark stadig ikke er ligestillet med mænd. Barsel er definerende for løn- og pensionsvilkår og for, hvordan muligheden for at avancere for eksempel til ledelses- og bestyrelsesposter ser ud.

I Danmark tager kvinderne i gennemsnit 90 procent af barslen, mens mændene kun tager ti procent. Med de tal i baghovedet er det rent ud sagt komisk at tænke på, at nogle politikere og samfundsdebattører mener, at vi har fuld og reel ligestilling i Danmark.

For uanset hvor kontroversielt det måtte lyde, har vi ikke ligestilling. Vi ved, at en stor del af det dokumenterede løngab, der er mellem mænd og kvinder, i høj grad skyldes, at kvinder tager langt mere barsel end mænd.

Det er en skæv struktur, som er svær at gøre noget ved, hvis ikke vi som samfund bryder med den gennem lovgivning.

Uambitiøs tilgang til ligestilling
Hvis vi ser på barselsloven i historisk perspektiv, blev det i 1984 muligt for mænd at få del i orloven. Selvom det kan synes ret sent, taget i betragtning af at loven har mere end 100 år på bagen, er det alligevel 36 år siden. Og der er ærlig talt ikke sket noget som helst på de 36 år.

Det skriger på handling, og at vi som samfund griber til lovgivningsværktøjet nok en gang. Desværre har vi fra dansk side haft en nølende og uambitiøs tilgang til ligestillingsområdet i almindelighed gennem rigtig mange år. Vores nordiske naboer er suset forbi os og er i dag de facto mere ligestillede nationer.

Heldigvis har vi erhvervslivet og EU, som kan drive os fremad og skubbe til os, når vi ikke selv tør. EU har således vedtaget et direktiv om, at to måneder af den betalte forældreorlov øremærkes til fædre.

Det er da en god begyndelse, som kan være med til at nedbryde nogle af de strukturer, som jeg har peget på med mit indlæg. Men det er ikke ambitiøst nok. Vi bør øremærke tre måneder af forældreorloven til fædrene.

Læs også

Øremærket barsel til fædre stiller alle bedre
Nogle vil mene, at der er tale om et unødigt indgreb i familiens måde at indrette sig på. Det hold har jeg også selv spillet på i en del år – men forelagt tal og fakta kan jeg ikke komme frem til anden konklusion, end at øremærket barsel til fædre stiller alle parter stærkere.

Barnet, fordi det får stærk tilknytning til begge sine forældre. Moren, fordi hun også støttes i at have en karriere, samtidig med at hun vælger at få børn. Faren, fordi han slipper fri af den oldgamle fordomsfulde forestilling om, at kun kvinder kan yde omsorg for børn.

Og endelig vinder erhvervslivet stort, fordi det ikke længere – bevidst eller ubevidst – kan sortere dygtige kvinder fra i en udvælgelsesproces, når sandsynligheden for barsel er den samme for hende som for en mandlig ansøger.

Tiden er ikke til nøl og fodslæberi. Der skal handles, og det kan kun gå for langsomt.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan gearer vi arbejdsmarkedet til at sende far på barsel?

Øremærket fædrebarsel er igen på den politiske dagsorden.

EU har vedtaget at øremærke to måneder af den betalte forældreorlov til fædre gennem et direktiv, som skal være omsat til dansk ret i 2022, og overenskomstaftalen for industrien skal sikre, at fædres forældreorlov med fuld løn skal stige til to måneder.

Altinget giver ordet til centrale aktører, som i en temadebat vil give deres svar på, hvordan vi gearer arbejdsmarkedet til fædrebarsel.

Når vi er bundet op af EU-direktivet, hvilke implikationer får det for det danske arbejdsmarked? Skal øremærket barsel til fædre være aftalt af arbejdsmarkedets parter i overenskomster eller af politikerne? Og skal vi gå skridtet videre end EU og sikre mere end to måneders betalt barsel til fædrene?

Her er aktørerne:
  • Alex Vanopslagh (LA), medlem af Folketinget, politisk leder og beskæftigelsesordfører
  • Astrid Carøe (SF), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Bent Bøgsted (DF), medlem af Folketinget og beskæftigelsesordfører
  • Birgitte Bergman (K), medlem af Folketinget og ligestillingsordfører
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening
  • Dorte Sindbjerg Martinsen, professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
  • Dorthe Boe Danbjørg, næstformand, Dansk Sygeplejeråd
  • Majbrit Berlau, næstformand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
  • Mette Fjord Sørensen, chef for forskning, videregående uddannelser og mangfoldighed, Dansk Industri
  • Mona Striib, forbundsformand, FOA
  • Peter Hummelgaard (S), medlem af Folketinget og beskæftigelsesminister
  • Samira Nawa (R), medlem af Folketinget, beskæftigelsesordfører og ligestillingsordfører
  • Simon Tøgern, formand, HK Privat.

I Altingets temadebatter deltager en række aktører, som skriver debatindlæg om aktuelle emner.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Samira Nawa

MF (R)
cand.polit. (Københavns Uni. 2014)

0:000:00