Finansminister håber, at Kina og andre lande vil investere i Grønland

SAMRÅD: Det er mest naturligt, at investeringer i kritisk infrastruktur i Grønland holdes inden for rigsfællesskabet, mener finansminister Kristian Jensen, der dog ikke har noget imod kinesiske investeringer i andre ting i Grønland.

Andreas Krog

Kinesere, amerikanere og mange andre er velkomne til at investere i projekter af den ene eller anden art i Grønland. Men investeringer i kritiske infrastrukturprojekter er mest naturligt en sag for parterne i rigsfællesskabet. Det var budskabet fra finansminister Kristian Jensen (V) ved et samråd i Folketingets Grønlandsudvalg i sidste uge om Danmarks tilbud om medfinansiering af Grønlands omdiskuterede lufthavnsprojekt.

"Med det rigsfællesskab, vi har – som er et fællesskab – så mener jeg sådan set, at den mest oplagt eksterne investor i Grønland er Danmark. Jeg synes, det ville være drønærgerligt, hvis ikke vi understøtter det tætte bånd, der er mellem Grønland og Danmark ved, at vi er med inde at investere i kritiske projekter som det, der er tale om her," pointerede Kristian Jensen. 

Kinesiske investorer på banen
Lufthavnsprojektet handler om at bruge i alt 3,7 mia. kroner på at udvide to lufthavne og anlægge en ny lufthavn for at forbedre infrastrukturen i Grønland samt gøre det nemmere at komme til og fra Grønland. Et projekt, som regeringen ønsker at støtte med i alt 1,6 milliarder kroner ved en kombination af direkte tilskud på 700 millioner kroner, lån på 450 millioner kroner og en statsgaranti på 450 millioner kroner for et lån i Den Nordiske Investeringsbank.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00