Løkke og Kielsen skal igen diskutere lufthavne

FINANSIERING: Statsminister Lars Løkke Rasmussen og landsstyreformand Kim Kielsen mødes mandag for anden gang på få måneder for at diskutere finansieringen af Grønlands lufthavnsprojekter. 

Illustration af den udvidede lufthavn i Ilulissat. 
Illustration af den udvidede lufthavn i Ilulissat. Foto: Kalaallit Airports
Andreas Krog

Statsminister Lars Løkke Rasmussen og Grønlands landsstyreformand, Kim Kielsen, nøjes ikke blot med at lade deres embedsmænd undersøge mulighederne for dansk medfinansiering af Grønlands store lufthavnsprojekter. De to ledere engagerer sig også personligt i sagen, og mandag mødes Løkke og Kielsen i Nuuk for at drøfte sagen, der i foråret skabte stor splid mellem Danmark og Grønland.

Det er anden gang på knap tre måneder, at statsministeren og landsstyreformanden mødes ansigt til ansigt for at diskutere sagen. Første gang var i midten af juni i København. Her blev man enig om at nedsætte et hurtigtarbejdende embedsmandsudvalg, der skulle undersøge mulighederne for at få danske pensionskasser i Grønlands planer om at bruge 3,7 millioner kroner på at udvide to lufthavne og bygge en ny lufthavn.

Sårbar over for Kina
Den danske regering frygter, at kinesiske investorer vil være mere end lykkelige for at finansiere lufthavnsprojekterne, og at det vil gøre Grønland sikkerhedspolitisk sårbar over for Kina.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00