Debat

Venstre: Arktis balancerer mellem fremtidigt samarbejde og potentiel konfrontation

Siden 2020 har der været markante forandringer i dynamikkerne omkring Arktisk Råd, hvilket understreger behovet for en opdateret tilgang og fornyet opmærksomhed omkring de udfordringer og muligheder, der ligger i Arktis, skriver Louise Elholm (V).

Det er helt centralt, at vi styrker Arktis og bidrager til en fredelig og konstruktiv udvikling i regionen, skriver Louise Elholm (V).
Det er helt centralt, at vi styrker Arktis og bidrager til en fredelig og konstruktiv udvikling i regionen, skriver Louise Elholm (V).Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Louise Schack Elholm
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Med mindre end halvandet år til at Danmark overtager formandskabet for Arktisk Råd, er det vigtigt, at vi har en klar idé om, hvilke prioriteter, vi vil fokusere på i perioden.

Derfor ser vi særdeles positivt på, at Grønland har præsenteret deres udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi. For det er et godt udgangspunkt for godt samarbejde med og om Arktis, at vi hver især og sammen præsenterer vores prioriteter, der kan danne rettesnor for arbejdet med de målsætninger, vi ønsker at opnå i perioden.

Jeg ser frem til at fortsætte dialogen med grønlænderne og alle de andre arktiske folk for at opnå større forståelse for de interesser, der er vigtige for dem.

Strategisk vigtigt område

Forsvars- og sikkerhedspolitik spiller i disse dage en afgørende rolle på den internationale politiske scene. I en tid præget af krig i Europa, hvor Ukraine utrætteligt forsvarer sin suverænitet mod Ruslands brutale angreb, og med et amerikansk præsidentvalg senere på året, der potentielt kan udløse en ny sikkerhedspolitisk situation i Europa, er det klart, at sikkerhedspolitiske spørgsmål kræver vores fulde opmærksomhed.

Allerede nu – og forventeligt endnu mere i fremtiden – udgør Arktis et skakbræt for geopolitisk rivalisering og strategisk manøvrering.

Louise Elholm (V)
Grønlands- og Færøerneordfører

Et område, der bliver stadig vigtigere, men også mere komplekst, er Arktis. Allerede nu – og forventeligt endnu mere i fremtiden – udgør Arktis et skakbræt for geopolitisk rivalisering og strategisk manøvrering.

Det er tydeligt, at Rusland anser Arktis for at være et strategisk vigtigt område, både med hensyn til økonomiske ressourcer og militær kontrol. Deres aktive tilstedeværelse og ambitioner i Arktis understreger behovet for, at vi er forberedte på fremtidige udfordringer og muligheder i regionen.

Vi ser derfor frem til at gå i dialog med Grønland, Færøerne og andre lande, der grænser op til Arktis, for at sikre en fredelig, sikker og bæredygtig udvikling.

Gennem fælles indsats kan vi i rigsfællesskabet styrke vores forsvars- og sikkerhedspolitiske fundament og sikre, at Arktis forbliver en region præget af samarbejde og udvikling frem for konflikt og usikkerhed.

Det er desuden værd at fremhæve den brede opbakning, som strategien har modtaget i Inatsisartut, Grønlands parlament. Den store opbakning viser, at sikkerhedspolitik også ligger højt på Grønlændernes politiske dagsorden, hvilket desværre er nødvendigt, set i lyset af den aktuelle sikkerhedspolitiske situation.

Fredelig udvikling i Arktis

Siden 2020 har der været markante forandringer i dynamikkerne omkring Arktisk Råd, da Rusland har meldt sig ud i forlængelse af krigen i Ukraine, men nu er tilbage igen i arbejdsgrupperne, som er et nøgleforum for samarbejde i regionen.

Denne udvikling understreger behovet for en opdateret tilgang og fornyet opmærksomhed omkring de udfordringer og muligheder, der ligger i Arktis.

Dette unikke og strategisk vigtige område er nu centrum for en balancegang mellem fremtidigt samarbejde og potentiel konfrontation, og derfor har vi et medansvar.

Læs også

Det er blandt andet svært at forudsige Ruslands næste skridt i regionen, og hvad det kommende præsidentvalg i USA får af betydning i fremtiden. Derfor står det klart, at dialogen og samarbejdet internt i rigsfællesskabet og blandt arktiske beboere er af afgørende betydning for at sikre en positiv udvikling i Arktis.

Det er helt centralt, at vi styrker Arktis for at sikre, at vores ansvar overfor Grønland holdes og samtidig bidrager til en fredelig og konstruktiv udvikling i regionen.

I Venstre mener vi, at vi er forpligtet til at arbejde for en ansvarlig og bæredygtig udvikling i Arktis, der respekterer både sikkerhedsmæssige, klimamæssige og miljømæssige hensyn. Og det er netop de punkter, vi mener en ny arktisk strategi skal fokusere på.

Vi skal fortsætte med at samarbejde med vores arktiske naboer og internationale partnere for at tackle fælles udfordringer, og vejen dertil er samtalen og fælles vidensdeling.

Temadebat

Hvad skal Kongerigets nye arktiske strategi indeholde?

Grønland har netop offentliggjort landets udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen gentagende gange har efterspurgt som en forudsætning for Kongerigets artistiske strategi. Arbejdet med en fælles strategi for hele Kongeriget kan dermed genoptages og færdiggøres.

Men hvad skal strategien indeholde og fokusere på? Og hvordan sikrer vi, at alle dele af rigsfællesskabet kan se sig selv i den kommende strategi?

Det søger Altinget Arktis svar på i en ny temadebat, hvor en række politikere og skribenter vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Louise Schack Elholm

MF (V), fhv. kirkeminister, minister for landdistrikter og for nordisk samarbejde
cand.polit. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00