Debat

Anna Falkenberg: Ny arktisk strategi skal afspejle et moderne og ligeværdigt rigsfællesskab

Det er vigtigt, at Færøerne og Grønland har deres egen stemme i det internationale samfund. Men den arktiske strategi skal samtidig vise omverdenen, at Kongeriget Danmark står sammen om prioriteringerne i Arktis, skriver Anna Falkenberg.

Hvis Færøerne og Grønland kommer til at præge den nye arktiske strategi, så viser vi samtidig omverdenen, at vi står sammen som et rige, skriver Anna Falkenberg.
Hvis Færøerne og Grønland kommer til at præge den nye arktiske strategi, så viser vi samtidig omverdenen, at vi står sammen som et rige, skriver Anna Falkenberg.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Anna Falkenberg
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det har taget sin tid, men endelig kan arbejdet med at lave en arktisk strategi for Kongeriget gå i gang. I Udenrigsministeriet har man ventet på, at Færøerne og Grønland har lavet deres egen strategi, inden arbejdet på en ny fælles arktisk strategi kan påbegyndes.

Ærgerligt, at vi ikke har haft en arktisk strategi, siden den sidste udløb i 2020, især når man tænker på verdenssituationen.

Selvom det har taget sin tid, så har Danmark gjort det rigtige ved at vente på, at Færøerne og Grønland var klar med deres udspil.

Rigsfællesskabet udvikler sig hele tiden, og Færøerne og Grønland kræver sin plads i verdenssamfundet. Intet er derfor mere naturligt, end at Grønland, som er placeret i Arktis, og Færøerne, som ligger på tærsklen til det arktiske område, skal have stor indflydelse på udviklingen i området.

En af mulighederne for at få indflydelse ligger i den arktiske strategi.  

Stort fokus på geopolitik

Der er et emne, som lægger sig som en tung dyne over alle andre emner, og det er den sikkerhedspolitiske situation. Sikkerhedspolitik fylder det hele, og lige meget hvilke tiltag der sættes i værk, så vil de blive opfattet i en geopolitisk kontekst.

Det samme vil nok gøre sig gældende i en arktisk strategi.

Færøerne ønsker lavspænding i Arktis, og det håber jeg, at den arktiske strategi vil signalere.

Anna Falkenberg
Medlem af Folketinget, Sambandsflokkurin

Vi kommer ikke udenom, at nogle investeringer skal laves på Færøerne i forbindelse med forsvarsforliget. Færøerne skal selvfølgelig påtage sig nogle opgaver, og yde en indsats sammen med vores allierede i forhold til overvågning og andre lignende tiltag. Investeringerne i forsvarsforliget vil også komme civilberedskabet til gode.

Men på trods af investeringerne, så ønsker Færøerne lavspænding i Arktis, og det håber jeg, at den arktiske strategi vil signalere. Jeg noterer mig, at det grønlandske landsstyre har de samme ønsker.

En vanskelig balancegang

En arktisk strategi skal rumme mange områder. Alt fra klima, miljø, bærdygtighed, sikkerhedspolitik og sundhed, blot for at nævne nogle områder.

Skal vi værne om klimaet og miljøet, så har vi brug internationale samarbejdspartnere – og ligeledes give vores bidrag. Færøske forskere har overvåget havstrømmene i Nordatlanten over en lang periode. Denne viden kan bidrage til nyttig viden om, hvordan vi skal agere på klimaændringer i fremtiden.

Således kan vi bruge hinanden, og det håber jeg kan ses i strategiarbejdet.

Læs også

Et ømtåeligt emne er Rusland. Rusland har mange interesser i Arktis, og på den ene side skal vi lægge pres på Putin og hans styre for at stoppe krigen i Ukraine.

På den anden side er det svært at komme udenom et samarbejde med Rusland i Arktis. Hvis vi fortsat skal have lavspænding og gøre vores til at beskytte miljøet, så må finde ud af en måde at samarbejde på.

Det er en vanskelig balancegang, men måske nødvendig.

Vores fingreaftryk skal kunne ses

Jeg sætter min lid til, at udenrigsministeren giver plads til, at Færøerne og Grønland kommer til at sætte deres aftryk på den nye arktiske strategi. Det giver god mening, især nu hvor de to lande hver i især har lagt et fundament i deres egne parlamenter.

Danmark overtager formandsskabet i Arktisk Råd i 2025, og dermed kommer Færøerne og Grønland også til at spille en rolle – hvilket er endnu en god årsag til, at Færøernes og Grønlands aftryk skal kunne ses i den arktiske strategi.

Hvis Færøerne og Grønland kommer til at præge den nye arktiske strategi, så viser vi samtidig omverdenen, at vi står sammen som et rige. Det kan kun opfattes som en win-win situation.

Temadebat

Hvad skal Kongerigets nye arktiske strategi indeholde?

Grønland har netop offentliggjort landets udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi for 2024-2033, som udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen gentagende gange har efterspurgt som en forudsætning for Kongerigets artistiske strategi. Arbejdet med en fælles strategi for hele Kongeriget kan dermed genoptages og færdiggøres.

Men hvad skal strategien indeholde og fokusere på? Og hvordan sikrer vi, at alle dele af rigsfællesskabet kan se sig selv i den kommende strategi?

Det søger Altinget Arktis svar på i en ny temadebat, hvor en række politikere og skribenter vil komme med deres perspektiv på emnet.

Du kan se det samlede debatpanel her.

Om temadebatter:
Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at sende dit indlæg til [email protected].

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Falkenberg

MF (SP)
cand.scient.pol.

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00