Temadebat: Hvad skal Kongerigets nye arktiske strategi indeholde?

Hvad skal den kommende Arktis-strategi indeholde og fokusere på? Og hvordan sikrer vi, at alle dele af rigsfællesskabet kan se sig selv i den kommende strategi? De spørgsmål stiller Altinget Arktis i en ny temadebat.

Lars Løkke Rasmussen (M) har afventet offentliggørelsen af Grønlands udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi, som udenrigsministeren anser som en forudsætning for udarbejdelsen af Kongerigets artistiske strategi.
Lars Løkke Rasmussen (M) har afventet offentliggørelsen af Grønlands udenrigs-, sikkerheds- og forsvarspolitiske strategi, som udenrigsministeren anser som en forudsætning for udarbejdelsen af Kongerigets artistiske strategi.Foto: Emil Nicolai Helms/Ritzau Scanpix
Kasper Valentin Poulsen

Den forrige og første arktiske strategi for Kongeriget blev lavet i 2011 og udløb ved udgangen af 2020. Siden da har en af de største nationer i Arktis stået uden en strategi for sin tilstedeværelse, sine ambitioner og sine mål i den store region.

Det er ikke sådan, at verden er gået i stå, fordi kongeriget Danmark ikke har haft en arktisk strategi. Men det medfører nogle udfordringer.

Ikke mindst set i lyset af, at vi om mindre end halvandet år indtager formandskabet for Arktisk Råd. Her ville en fælles strategi være en belejlig rettesnor for formandsprogrammet og vores arbejde i formandsstolen.

Altinget logoArktis
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget arktis kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00