Minister vil bremse frås på erhvervsskoler
KONSEKVENS: Undervisningsministeren strammer grebet om erhvervsskolerne efter kritik af overforbrug fra Rigsrevisionen. Erhvervsskolerne finder kritikken ude af proportioner.
Erik Bjørn Møller
JournalistCecilie Gormsen
RedaktionschefMed nye retningslinjer og skærpet tilsyn vil undervisningsminister Ellen Trane Nørby (V) skride ind over for landets erhvervsskoler for at sikre, at skolerne ikke fråser med de offentlige midler.
Det sker efter, at Rigsrevisionen og Folketingets statsrevisorer i efteråret anklagede erhvervsskolerne for ”manglende sparsommelighed” med blandt andet cheflønninger og regelbrud på en række forskellige områder.
”Vores initiativer understreger, at vi har taget sagen alvorligt – og der var der også grund til. Jeg vil ikke botanisere i, hvordan statsrevisorer definerer frås og overforbrug, men jeg synes egentlig bare, at deres sprogbrug understreger, at pengene ikke har været brugt på en ordentlig måde,” siger undervisningsministeren til Altinget.
Efter Rigsrevisionens rapport har Folketingets statsrevisorer konkluderet, at "der er behov for, at der på alle erhvervsskoler strammes op med hensyn til administrationen af ledelsens løn- og ansættelsesvilkår, tjenesterejser, repræsentation og kørsel".
Nye retningslinjer på vej
Derfor udsender Undervisningsministeriet om kort tid et såkaldt hyrdebrev til samtlige erhvervsskoler, hvor reglerne indskærpes. Brevet vil også indeholde nye retningslinjer for blandt andet repræsentation og gaver til ansatte.
Desuden vil ministeriet i 2016 gennemføre et tilsyn af skolernes brug af resultatlønskontrakter.
Hos Danske Erhvervsskoler er direktør Lars Kunov tilfreds med at få lukket sagen, der har givet dønninger i erhvervsskolernes verden.
Uforstående over for sagens forløb
Men han stiller sig samtidig uforstående over for Rigsrevisionens konklusioner og hele sagens forløb.
”Der skal selvfølgelig ikke herske tvivl om, at gældende regler skal overholdes. Det er skatteborgernes penge, vi har med at gøre. Og selvfølgelig må man ikke give en blomstergave, hvis der ikke er bemyndigelse til det, og selvfølgelig skal lederne huske at have kørselstilladelsen i orden,” siger Lars Kunov – og tilføjer:
”Men derfra og så til at drage en generel konklusion om manglende sparsommelighed og høre ministeren bruge det i et samråd som et argument for, at vi kan spare et trecifret millionbeløb, er der uendelig langt,” lyder det fra Danske Erhvervsskolers direktør.
Læs hele artiklen på Altinget: uddannelse (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.