DF åbner for at følge briterne ud af EU

DAN-EXIT: Over hver tredje dansker vil følge briterne ud af EU, hvis de stemmer nej til sommer, viser ny meningsmåling. Dansk Folkeparti håber fortsat på et ja, men åbner i omvendt fald for dansk farvel til unionen.

Hvis briterne melder sig ud af EU efter folkeafstemningen 23. juni, kan det på sigt resultere i et dansk farvel og tak til unionen.

Sådan lyder det fra Dansk Folkeparti, som håber på et britisk ja, men nu åbner op for, at Danmark i modsat fald følger briterne ud af EU.

"Vi ønsker reform af EU, og den får vi ikke, hvis briterne forlader EU. Så det vil skabe en helt ny situation, hvis briterne stemmer nej, hvor man ikke per automatik skal fastholde et dansk medlemskab," siger partiets EU-ordfører Kenneth Kristensen Berth.

Venstres EU-ordfører Jan E. Jørgensen undrer sig over de blandede signaler fra Dansk Folkeparti.

"Det er ret svært at finde ud af, hvad Dansk Folkeparti egentlig mener om fortsat dansk EU-medlemskab. Det kommer lidt an på, hvem man taler med, så det virker som om, at de har en fundamental splid i partiet," siger han.

Det mener Kenneth Kristensen Berth dog ikke er tilfældet.

"Der er en meget stor modstand mod EU blandt vores vælgere. Og det kan jeg godt forstå. Spørgsmålet er, om vi skal benytte de rammer, der nu engang er der, og forsøge at ændre dem indefra, eller om vi skal skabe noget helt nyt forfra. Vi hælder stadig mest til model ét, men siger også, at vi kan nå til en situation, hvor vi må overveje model to," siger han.

Hver tredje vil forlade EU ved britisk nej
Dansk Folkeparti er ikke alene med overvejelsen om at forlade EU ved et Brexit. 35 procent af danskerne mener, at Danmark bør følge Storbritannien ud af EU, hvis de stemmer 'leave'. 42 procent mener dog, at Danmark skal blive i EU, mens 23 procent er uafklarede.

Det viser en ny meningsmåling foretaget af Norstat for Altinget.

Undersøgelsen viser ifølge Marlene Wind, som er leder af Center for Europæisk Politik ved Københavns Universitet, at den britiske afstemning ikke kan isoleres til at være et britisk anliggende alene.

"Et britisk nej vil ramme langt ind i hjertekulen af det europæiske samarbejde og sandsynligvis give mere vind i sejlene til de bevægelser, partier og politikere, som ønsker, at EU falder fra hinanden," siger hun.

Læs hele artiklen på Altinget: eu (kræver abonnement). Få gratis prøveabonnement her.

Forrige artikel Karsten Lauritzen overvejer skatte-amnesti Karsten Lauritzen overvejer skatte-amnesti Næste artikel Blå blok vil lade 16-årige køre motorcykel Blå blok vil lade 16-årige køre motorcykel