Uafhentede bøger skal udløse gebyr

ADFÆRD: Borgere i København, Aarhus og Odense reserverer hundredtusinder af biblioteksbøger og andre materialer, som de aldrig henter. Nu vil kommunerne have lov til at straffe den adfærd med et nyt gebyr.

Utallige reserverede bøger samler støv på bibliotekernes hylder og afhentes aldrig.
Utallige reserverede bøger samler støv på bibliotekernes hylder og afhentes aldrig.Foto: Colourbox.com
Erik Bjørn Møller

Det er med til at dræne bibliotekerne for ressourcer, at borgere i massivt omfang undlader at afhente de bøger og materialer, de ellers har bestilt på biblioteket.

Problemet er nu så stort, at bibliotekerne i landets tre største byer, København, Aarhus og Odense, vil have adgang til at straffe de uafhentede reserveringer med et nyt gebyr.

”Det er måske et lidt drastisk skridt, men vi bruger mange ressourcer på noget, vi egentlig ikke burde bruge tid og kræfter på. Det vil være rigtig rart for os, hvis vi kan få ændret folks adfærd, så de husker at afbestille det, de ikke skal bruge,” siger chefen for Hovedbiblioteket i København, Jakob Heide Petersen.

Initiativet er inspireret af de såkaldte pjækkebøder, som blandt andre Region Midtjylland har taget i brug på sygehusområdet, når folk bliver væk fra undersøgelser uden at melde afbud.

300.000 uafhentede reserveringer
Alene i København havde bibliotekerne sidste år over 300.000 reserveringer på bøger og andre biblioteksmaterialer, som aldrig blev hentet. Det svarer til cirka ti procent af de københavnske bibliotekers samlede udlån.

”Det ville da være rart, at folk lige gik ind og afbestilte, i stedet for at vi skal hente en bog i Herning og køre den tilbage igen,” siger Jakob Heide Petersen, der forestiller sig et beskedent gebyr på for eksempel 15 kroner.

Kulturstyrelsen har tidligere vurderet, at det vil kræve en lovændring at indføre det nye gebyr for uafhentede reserveringer.

Derfor har København, Aarhus og Odense kommuner nu allieret sig i et netværk, hvor de sammen vil søge om lov til at iværksætte gebyret som et led i regeringens aftale med KL om frikommuneforsøg, hvor udvalgte kommuner kan få ”vidtgående muligheder for at afprøve nye måder at varetage de kommunale opgaver på.”

Læs hele artiklen på Altinget: kultur (kræver abonnement). Tegn gratis prøveabonnement her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00