Statens online lektiehjælp bliver overtaget af frivillige

HJEMMEARBEJDE: Ungdommens Røde Kors overtager den statslige ordning Lektier Online. Det bliver ikke sidste gang, en offentlig opgave flytter ud til civilsamfundet, varsler kulturminister Mette Bock (LA).

Lambang fra Ungdommens Røde Kors er frivillig i organisationens lektiecafé i Valby. Nu overtager URK statens online lektiehjælp. 
Lambang fra Ungdommens Røde Kors er frivillig i organisationens lektiecafé i Valby. Nu overtager URK statens online lektiehjælp. Foto: Ungdommens Røde Kors
Carsten Terp Beck-Nilsson

Når børn i 6. til 10. klasse sidder fast i andengradsligningerne eller får de tyske verber galt i halsen, kan de fremover få online hjælp til lektierne af en ung frivillig fra Ungdommens Røde Kors (URK).

Den statslige lektiehjælp, Lektier Online, er blevet overdraget til URK, som skal udvikle og styrke den faglige livline.

Organisationens direktør Anders Folmer Buhelt er begejstret for opgaven. Og han tror på, at der er en særlig værdi i, at det er unge frivillige, som giver skolebørnene en digital hånd.

”Det har en betydning, at vores lektiehjælpere selv er unge, som inden for en overskuelig fortid selv har siddet i en lignende situation med udfordringer i skolen,” siger han og fortsætter:

”Det skaber en anden relation end i klasseværelset, hvor vores lektiehjælpere kan blive rollemodeller og vise, at det faktisk er muligt at komme videre i livet,” siger han.

Minister: Staten skal være en rugekasse
Indtil videre har 730 unge, primært i starten af 20'erne, meldt sig til at hjælpe skolebørn i nød. Og det glæder kulturminister Mette Bock (LA). Lektier Online blev skabt i 2010 i et samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, Undervisningsministeriet og Statsbiblioteket. Men nu er ordningen vokset sig stærk nok til at flytte hjemmefra, mener ministeren.

”Jeg ser ikke staten som noget, der skal overstyre, men som noget, der skal understøtte. Så når en opgave som denne her er løbet i gang, er der nogle andre, som kan overtage. Og jeg er meget glad for, at Ungdommens Røde Kors har valgt at gribe opgaven,” siger Mette Bock.

Ministeren forestiller sig, at staten på en række områder kan fungere som rugekasse for ordninger, der kan føres videre af andre, når tiden er inde.

”På kulturområdet har vi for eksempel mange ressourcer, der er bundet i noget permanent. Og det betyder, at der ikke er råderum til at skubbe noget nyt i gang,” siger Mette Bock og fortsætter:

”Jeg synes, vi skal finde råderummet til at starte nogle ting, og når de så kører, kan staten trække sig tilbage og overlade dem til andre. Den tænkning kan jeg se på rigtig mange områder.”

Læs hele artiklen på Altinget: civilsamfund.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Folmer Buhelt

Chef, Akademiet for Social Innovation
cand.jur. (Københavns Uni.)

Lars Bo Kaspersen

Professor, CBS
exam.art (historie), exam art (samfundsfag), Master of Art (Sociological Studies, Sussex University 1989), cand.scient.soc. (Københavns Uni. 1991), ph.d. (Aarhus Uni. 1997)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00