Boligøkonom undrer sig over FN-kritik: Danmark har stærk lejerbeskyttelse
INTERVIEW: Danmark har verdens stærkeste lejerbeskyttelse, mener boligøkonom Curt Liliegreen, der undrer sig over sidste uges FN-kritik af regeringens boligpolitik.
Peter Pagh-Schlegel
JournalistInternationale kapitalfonde har de senere år udvist en øget interesse for det danske boligmarked.
Med opkøb af ejendomme i København og Aarhus har blandt andre Blackstone gjort sig særligt upopulære ved at foretage renoveringer med formålet at kunne hæve huslejepriserne.
Kritikken kulminerede i sidste uge, hvor FN-rapportør Leilani Farha i forbindelse med en filmvisning på CPH:DOX stilede et brev til den danske regering, som ifølge hende ikke lever op til sine forpligtelser inden for menneskerettighederne.
Men den kritik vækker undren – ikke kun hos Transport-, Bygnings- og Boligministeriet, der fortsat undersøger henvendelsen – men også hos direktør i Boligøkonomisk Videnscenter, Curt Liliegreen.
Curt Liliegreen skulle måske snakke med de lejere, der er Blackstone-ramte. De føler ikke, at deres beskyttelse er gearet til det, de oplever lige nu.
Pelle Dragsted
Finansordfører, Enhedslisten
”Jeg kan godt forstå, at ministeren undrer sig. Det virker mærkeligt at henvende sig til Danmark, som har den stærkeste lejerbeskyttelse af nogen lejeregimer i hele Europa,” siger Curt Liliegreen.
I hans øjne er sagen pustet lidt for stort op i medierne, da brevet fra FN-rapportøren virker mere som en aktivistisk eller privat henvendelse end noget, ”FN som sådan har taget stilling til”.
”Der er mange boligproblemer i verden, som Leilani Farha ikke har kigget på. Hun kigger meget specifikt på gentrificeringsproblemer ud fra en juridisk vinkel. Men kritikken virker ude af kontekst, når Danmark har verdens måske bedste boligstandard,” siger han og pointerer, at der er 57 kvadratmeter bolig per indbygger i Danmark.
”Det er voldsomt stort sammenlignet med resten af verden. Dernæst bor de unge ikke hjemme hos deres forældre i Danmark, som de gør i Grækenland, Italien og Portugal. Og almene boliger findes slet ikke i Portugal, mens 20 procent af vores boliger er almene. Så kritikken virker lidt ude af kontekst,” siger Curt Liliegreen.
Manglende indsigt i dansk lejelov
FN’s rapportør Leilani Farha udtalte ellers til Altinget i sidste uge, at hun med vilje ikke har sammenlignet lejeforholdene landene imellem, men udelukkende tager udgangspunkt i, om de enkelte regeringer lever op til deres forpligtelse.
”Når mennesker allerede bor i byen og i boliger, der er til at betale, så siger den internationale menneskerettighedslov, at man ikke må tvinge folk ud, medmindre der er tale om en sidste mulig udvej i forhold til en samfundsvæsentlig omstændighed,” sagde hun til Altinget.
Men ifølge Curt Liliegreen tyder udtalelsen på, at hun ikke har den store indsigt i dansk lejelov.
”Der er mange misvisende rygter i omløb, men Blackstone kan ikke sætte huslejen op i Danmark, medmindre der er tale om fraflytning. Det sker i England, hvor man har en meget svag beskyttelse af lejerne, men det samme kan Blackstone ikke udføre i Danmark. Hun har tydeligvis ikke sat sig ind i lejelovene i hvert enkelt land,” siger han.
Læs hele artiklen på Altinget: by og bolig, hvor du får et længere Q&A med Enhedslistens Pelle Dragsted, der er en af de hårdeste kritikere af Blackstone.