Spørgetime med statsministeren: Ændrer corona på regeringens planer om klima, skat og afgifter?

FOLKETINGET: Mette Frederiksen (S) svarede tirsdag på partiledernes spørgsmål om coronavirus, skatter, afgifter og klimaforhandlinger. Få et hurtigt resumé af hoved-duellerne, eller se det hele her.

Mads OutzenCecilie Toft

Umiddelbart efter tirsdagens første pressemøde om myndighedernes nye tiltag over for coronavirus stod statsminister Mette Frederiksen i Folketingssalen – klar til at svare på spørgsmål fra partilederne.

Også her fyldte corona en del. De blå partiledere benyttede lejligheden til at tage erhvervslivets vilkår og spørgsmålet om skatter og afgifter op. For hvis corona vælter dansk økonomi, bliver regeringens oprindelige planer om skatter på finanssektoren og mulige overvejelser om  klimaskatter ekstra skadelige, lød bekymringen.

V: Vil regeringen øge skatterne? 
Venstres partiformand, Jakob Ellemann-Jensen (V) indledte spørgetimen med at bede Mette Frederiksen om en garanti: 

"Jeg vil opfordre til, at vi i dag tilkendegiver, at vi ikke med den ene hånd giver hjælpepakker til virksomheder, mens vi så kommer med den anden hånd og pålægger nye skattebyrder til danske virksomheder," sagde han og bad statsministeren om ikke at give hånd på det, men "se mig i øjnene og tilkendegive" det. 
Mette Frederiksen svarede, at "regeringen planlægger ikke at sætte skatterne op i denne her situation". 

Frederiksen: Vi må tage bestik af virkeligheden 
Også Alex Vanopslagh (LA) og Pernille Vermund (NB) var ude efter statsministeren på spørgsmålet om skatter og afgifter. 

Vil regeringen ikke droppe sine planer om eksempelvis en ny skat på finanssektoren, hvis coronavirussen kommer til at presse dansk økonomi, ville Vanopslagh vide. 

Og vil statsministeren ikke afvise klimarådets forslag om at indføre nye klimaskatter for at nå 70-procentsmålet, spurgte Vermund. 

Mette Frederiksen fastslog, at Socialdemokratiets politik om skatter og afgifter som udgangspunkt er uændret. 

Men hun åbnede for, at tingene kan ændre sig, hvis coronavirussen sætter dybere, vedvarende spor i dansk økonomi. "Vi må tage bestik af virkeligheden," sagde hun. 

"Når vi skal diskutere skattepolitik fremadrettet, bliver det på bagkanten af en krise, der hænger sammen med corona. Når vi går i gang med de nuværende forhandlinger om en klimahandlingsplan, bliver vi i mine øjne nødt til at have den nuværende situation med ind i forhandlingslokalet," uddybede statsministeren. 

R: Hvad med klima?

Morten Østergaard (R) brugte spørgetimen på at gentage sit krav til Mette Frederiksen (S), om at få landet en klimahandlingsplan inden Folketingets sommerferie. Også i en tid med coronakrise. 

Hertil forsikrede statsministeren, at klima fortsat ligger højt på regeringens dagsorden. Samtidig henviste hun til, at klima-, energi- og forsyningsmister Dan Jørgensen (S) havde de første sættemøder i dag. 

Enhedslistens Pernille Skipper (EL) spurgte statsministeren, om regeringen vil bruge "den grønne check" i fremtiden, mens Pia Olsen Dyhr (SF) gerne ville have svar på, om regeringen vil være med til at forhandle om at indføre en akutpakke, som er en af forudsætningerne for at Danmark kan nå sine klimamål, ifølge Klimarådet

 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

0:000:00