Efterlysning: Regeringens samlede klimastrategi

KLIMASTRATEGI: Dansk Energi og Concito kritiserer, at regeringen endnu ikke har fremlagt en strategi for at nå de hjemlige klimamål. Planen er, at den kommer inden topmødet, lyder det.
Foto: colourbox
Ida Skytte

Dansk Energi og tænketanken Concito kritiserer regeringen for at være for langsomme med den samlede klimastrategi for det ikke-kvotebelagte område.

Ifølge Klima- og Energiministeriet er strategien ikke lige på trapperne - men det er dog stadig ambitionen, at den skal nå offentligheden inden klimatopmødet. Helt konkret er klimastrategien endnu ikke kommet i hænderne på regeringens ø-udvalg, så der går som minimum et par uger, før den ligger klar, oplyser ministeriet.

"Hvilken vej skal vi gå?"
I Dansk Energi venter man utålmodigt på strategien og bringer nu en efterlysning for at få klarhed over, hvorvidt målsætningerne inden for den ikke-kvotebelagte sektor skal nås gennem CDM-projekter eller ved hjemlige initiativer inden for transport, landbrug og byggeri.

"Vi har behov for nogle udmeldinger om, hvor stor en del af målene, der skal nås i Danmark, og hvor stor en del, der skal nås i udlandet, så vi har nogle sikre rammer for, i hvilken retning vi skal gå," siger chefkonsulent Charlotte Søndergren.

Fakta
"Regeringen vil derfor i dette efterår fremlægge en samlet dansk klimastrategi, der skal præsentere de virkemidler, som kan tages i anvendelse på tværs af hele det ikke-kvotebelagte område. Klimastrategien vil omfatte en vurdering af Danmarks muligheder for at anvende fleksible mekanismer."

Kilde: Regeringens klimapolitiske redegørelse 2009

Uanset hvad peger løsningen i samme retning - varmepumper, elbiler og energibesparelser - mener hun.

"Så der er ikke nogen grund til at forhale det her," siger chefkonsulenten, der ikke spår store chancer for, at der ligger en dansk klimastrategi, når topmødet starter den 7. december.

Det virker mystisk, når man skal være vært, at man ikke officielt har taget stilling til, hvad man vil gøre ved cirka halvdelen af drivhusgasudledningen.

Thomas Færgeman
Direktør, Concito

"De har skudt den til hjørne så længe. Og nu er der er en måned tilbage, så det kommer til at knibe," siger hun.

Ifølge Dansk Energi kan energivirksomhederne ikke komme i gang med at planlægge, før de kender de økonomiske incitamenter, der ligger i aftalen for at nå hjemlige klimamål.

Concito: Uambitiøst at forhale processen
Tænketanken Concito kommer med samme kritik.

"Det er nærliggende at tro, at klimastrategien sidder fast i finanslovsforhandlingerne," siger direktør Thomas Færgeman, der kalder regeringens tidligere klimainitiativer inden for de ikke-kvotebelagte områder for "uimponerende" - Grøn Vækst (landbrug), transportområdet og energirenovering af eksisterende byggeri.

"Billedet er, at der ikke er blevet gjort noget ambitiøst klimamæssigt inden for den sektor, og man har hele tiden skudt det til den samlede klimastrategi. Så hvis ikke snart den kommer, vil det knibe gevaldigt med at nå det inden topmødet. Og hvordan vil man sikre, at man i forbindelse med finanslovsforhandlingerne får sat penge af til at gøre det nødvendige i 2010, hvis ikke strategien er på plads i 2010?"

Få orden i eget hus
Både Dansk Energi og Concito mener, at det vil virke uambitiøst, hvis Danmark som vært ved klimatopmødet ikke selv har fremlagt sine målsætninger.

"Danmark bør vise, at vi har orden i eget hus. Vi skal sige, at vi mener det alvorligt og tager en del af forpligtelsen på vores skuldre," siger Charlotte Søndergren.

"Det virker mystisk, når man skal være vært, at man ikke officielt har taget stilling til, hvad man vil gøre ved cirka halvdelen af drivhusgasudledningen," siger Thomas Færgeman, der påpeger, at Danmark allerede er bagud i forhold til de eksisterende Kyoto-forpligtelser.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Færgeman

Direktør, Fugleværnsfonden, bestyrelsesformand, Haver til Maver, fhv. direktør, Concito
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1991), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991)

Charlotte Søndergren

Direktør for Forsyningsstrategi og Vind, Hofor
cand.polyt. (DTU 1994)

0:000:00