Danskerne vil bruge EU til at forbyde GMO

GMO: Et klart flertal i befolkningen mener, at Danmark skal forbyde dyrkning af GMO, nu hvor EU lægger op til mere national selvbestemmelse. Dermed er danskerne på linje med S, mens DF ønsker mere oplysning.
Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte

EU-Kommissionen har foreslået, at det skal være op til hver enkelt medlemsland at tage stilling til dyrkning af genmodificerede organismer på deres område. Og bliver det forslag vedtaget, skal Danmark forbyde dyrkningen her i landet, mener et flertal af danskerne ifølge en meningsmåling, som analyseinstituttet A&B Analyse har foretaget for Altinget.

I målingen svarer 64 procent, at GMO-dyrkningen skal forbydes, mens 21 procent mener, at det skal være tilladt. 15 procent ved ikke.

S vil have tidsbegrænset forbud
Meningsmålingen vækker glæde hos Socialdemokraterne, hvor fødevareordfører Bjarne Laustsen er enig med de GMO-skeptiske danskere, der går ind for et forbud. Men han ønsker alligevel elastik i beslutningen.

"Vi hælder mest til, at vi på nuværende tidspunkt skal lave et forbud og så måske sætte et årstal på og se på det igen om nogle år. Og hvis forskningen viser, at der er grundlag for at revurdere et forbud, vil vi selvfølgelig gerne kigge på det," siger Bjarne Laustsen, der helt overordnet mener, at Danmark er for lille til både at lægge jord til økologi, konventionelt landbrug samt GMO.

Vi hælder mest til, at vi på nuværende tidspunkt skal lave et forbud, og så måske sætte et årstal på og se på det igen om nogle år. Og hvis forskningen viser, at der er grundlag for at revurdere et forbud, vil vi selvfølgelig gerne kigge på det.

Kristen Touborg
Fødevareordfører for SF

"Vi skal sige, at nu har vi fået mulighed for selv at styre det i Danmark, og det agter vi at gøre brug af. Og det betyder, at vi melder, at der ikke kan dyrkes GMO i Danmark," siger Laustsen.

SF støtter ikke totalforbud
Også i SF nikkes der genkendende til flertallets GMO-holdning. Fødevareordfører Kristen Touborg støtter dog ikke et totalforbud.

"Et totalforbud vil være for drastisk. Der kan være nogle forhold, hvor det skal være tilladt, for eksempel hvis man kan producere medicin til en tiendedel af prisen, og hvis produktionen sker på et afgrænset område, såsom en ø. Jeg vil være meget betænkelig ved at slippe det løs i Jylland," siger Touborg, der ikke kun ser fordele ved EU-Kommissionens forslag om i højere grad at lade medlemslandene selv bestemme.

"Ulempen ved landeafgørelsen er, Danmark er blandt de mest kritiske over for GMO, mens flere gerne vil i gang i Sydeuropa," siger han.

DF afventer debat
Dansk Folkeparti ønsker ikke at komme med nogle konkrete udmeldinger om eventuelle forbud, når nu efteråret skal bruges på at debattere GMO. Det er blandt andet en eksperthøring i oktober, som DF's fødevareordfører René Christensen vil afvente.

"Jeg og Dansk Folkeparti går fordomsfrit ind i debatten og vil lovgive på et oplyst grundlag. Hvis man har facit inden en dialog, er der ingen grund til dialog," siger ordføreren, der også er formand for Folketingets fødevareudvalg.

Han kalder danskernes holdning for "sund skepsis", men håber samtidig på, at alle kan blive klogere på GMO og gevinsten ved genmodificering.

"Vi skylder både forbrugerne, landmændene og producenterne at have en faglig debat, for fødevarer er noget af det allervigtigste for os, og dem skal vi kunne udvikle og beholde også i årene fremover," siger René Christensen og nævner blandt andet muligheden for at nedbringe mængden af pesticider i forbindelse med genmodificerede kartofler.

DN enig med danskerne
Danmarks Naturfredningsforening er også enig med flertallet af danskerne: Regeringen bør forbyde GMO i Danmark.

"Hvis vi først får genmodificerede planter ind i Danmark, slipper vi aldrig af med dem igen. Faren er, at de gensplejsede afgrøder kan ødelægge vores almindelige landbrug, hvis ikke regeringen tænker sig om og forbyder dem totalt," siger Rikke Lundsgaard, landbrugspolitisk medarbejder i Danmarks Naturfredningsforening, der derfor opfordrer regeringen til at tænke sig grundigt om.

"Faktum er, at de genmodificerede afgrøder ikke vist sig at kunne leve op til de mange løfter om lavere brug af sprøjtegifte, bedre sundhed og miljø. Det er der kun én ting, der gør, og det er økologien."

Dokumentation
"EU-Kommissionen har foreslået, at det skal være op til det enkelte medlemsland, om det vil tillade dyrkning af genmodificerede (GMO) afgrøder. Hvad bør Danmark gøre?"
 Total
Tillade dyrkning af GMO21,3
Forbyde dyrkning af GMO64,0
Ved ikke14,7

 

 




 
 DFKVSRSFEL
Tillade17,245,831,915,125,07,69,3
Forbyde66,450,853,570,650,075,881,4
Ved ikke16,43,414,614,325,016,69,3

Undersøgelsen er foretaget på nettet af A & B Analyse for Altinget.dk ultimo august 2010. Den er baseret på 1.004 repræsentativt udvalgte svarpersoner.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Laustsen

MF (S), formand for Beskæftigelsesudvalget
maskinarbejder (Norden, FLS)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

0:000:00