Regeringens økologivision møder kritik

ØKOLOGI: Regeringens udkast til en økologivision, der skal opfylde mål fra Grøn Vækst om fordobling af det økologiske areal, indeholder 18 initiativer. Men de er alt for ukonkrete og uambitiøse, lyder kritikken.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) har spillet ud med 18 økologi-initiativer, som Altinget er kommet i besiddelse af. Den såkaldte økologivision møder kritik for at være for ukonkret og uambitiøs.
Fødevareminister Henrik Høegh (V) har spillet ud med 18 økologi-initiativer, som Altinget er kommet i besiddelse af. Den såkaldte økologivision møder kritik for at være for ukonkret og uambitiøs. Foto: Julie Charlotte Christensen/ Altinget
Ida Skytte

Regeringen når ikke sit eget mål fra Grøn Vækst om en fordobling af det økologiske areal i 2020 med den økologivision, som netop er sendt i høring hos tre af Fødevareministeriets rådgivende udvalg.

Sådan lyder kritikken fra økologer og oppositionen efter at have læst et udkast, som Altinget er kommet i besiddelse af. Heller ikke Dansk Folkeparti har armene over hovedet af begejstring.

Økologer kalder udkast for uambitiøst
Udkastet, som ikke er offentliggjort, består af 18 initiativer til at opfylde målet, men indholdet er slet ikke ambitiøst nok, mener Paul Holmbeck, direktør i Økologisk Landsforening.

"Visionen tager ikke fat i de store tandhjul, der vil få økologien til at rykke. Som det ser ud nu, når regeringen ikke målet fra Grøn Vækst," siger han.

Fakta

Det vil regeringen ifølge udkastet til "økologivisionen":

1: arbejde for, at EU-reglerne bliver fortolket ens

2: sikre, at økologernes særlige præmisser indarbejdes i miljøgodkendelsessystemet

3: arbejde for godkendelse af alternative plantebeskyttelsesmidler

4: styrke fremtidens sortsudvalg i økologisk planteavl

5: gennemføre en rammevilkårsanalyse

6: midlertidig frugt- og bæretableringsstøtteordning

7: øremærke midler til investeringsstøtte

8: fremme udvalgte økologiske sektorer

9: styrke dialogen med erhvervet om biogaspilotprojekter

10: analysere baggrunden for økologiske afhoppere

11: analysere eksportpotentialet

12: initiere udarbejdelsen af en eksportstrategi

13: fremme økologi i madkulturen

14: fremme udbredelsen af spisemærket

15: udnævne økologiambassadører der skal styrke økologiens budskaber

16: mere økologi i landbrugsuddannelsen

17: styrke viden og rådgivningssiden fra jord til bord

18: fremme forbrugerinformationen om økologi

Helt konkret peger foreningen på, at der mangler effektive markedsrettede initiativer i udkastet samt mål for økologi i offentlige køkkener.

Heller ikke begejstring hos S og DF
Også Socialdemokraterne ønsker økologimål for offentlig indkøb. Miljøordfører Mette Gjerskov (S) mener, at de 18 initiativer er "et klassisk udspil fra regeringen - nemlig gode intentioner uden konkret handling". Heller ikke ifølge hende er visionen nok til at fordoble det økologiske areal.

"Der er for eksempel kæmpe potentiale i offentlig indkøb, hvis man virkelig vil sætte skub i økologien. Der skal gøres noget konkret på både udbuds- og efterspørgselssiden," siger Gjerskov, der også peger på, at en rød regering vil afsætte 75 millioner kroner på finansloven til omlægningsstøtte.

Dansk Folkeparti kalder visionsudkastet for "ok", men fødevareordfører René Christensen er ikke synderligt imponeret.

"Det er et skridt i den rigtige retning. Men jeg forventer, at der kommer en version II, der er lidt mere konkret. Jeg kan godt se, at man vil blive skuffet, hvis man troede, at der nu ville komme 18 konkrete initiativer, der ville sparke gang i økologien," siger han.

Høegh: økologernes kritik er forventelig
Fødevareministeren understreger, at der er tale om et udkast, og at han stadig er åben for gode forslag. Først var det meningen, at planen skulle komme omkring jul, men den er udskudt til februar. 

"Når planen er færdig, skal den med en række initiativer tage fat på de største barrierer, der spærrer vejen til målet om en fordobling af det økologiske areal. Det handler blandt andet om at sikre ens konkurrencevilkår med andre europæiske lande, og om at styrke mulighederne for omlægning til økologi. Det handler også om at skabe en øget omsætning blandt andet ved at styrke eksporten af økologiske varer og om at fremme viden og information om økologi hos erhverv og forbrugere," siger han i en skriftlig kommentar til Altinget, hvori han også påpeger, at inden den endelige økologivision offentliggøres i februar, skal den drøftes politisk.

"Organisationerne vil altid presse på for at få mere ud af politikerne, så længe planen er i proces. Derfor kommer det ikke bag på mig, at Økologisk Landsforening gerne vil have mere. Jeg er dog fuldstændig overbevist om, at den endelig plan vil skubbe yderligere til den positive udvikling, som dansk økologi er inde i og hjælpe os frem mod regeringens målsætning om en fordobling af det økologiske areal i 2020," lyder det.

Også "guldkorn"
Der er dog også "guldkorn" i udkastet, mener Økologisk Landsforening. Det gælder blandt andet en mere smidig miljøgodkendelse, fokus på nye sorter samt mere økologi i landbrugsuddannelsen.

"Ministeren har lyttet til os på nogle områder, men der er stadig lang vej igen," siger Paul Holmbeck.

Ordførerne er indkaldt til første møde hos ministeren om visionen i dag torsdag. Dernæst skal den endelige økologiplan udarbejdes og præsenteres i februar.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Paul Holmbeck

Direktør, Holmbeck EcoConsult, fhv. direktør, Økologisk Landsforening
Statskundskab og økonomi (Duke Uni., North Carolina. 1983)

René Christensen

MF (M), 1. viceborgmester, Guldborgsund
automekaniker (Horbelev Autoservice. 1989)

Mette Gjerskov

MF (S), ordfører for miljø og verdensmål
cand.agro. (Den Kongelige Veterinær- og Landbohøjskole 1993)

0:000:00