Dansk havvind er del af EU-løsning mod russisk gas

På kort sigt kan det føre til mere kulafbrænding i Europa, men på længere sigt bliver EU helt fri af russisk energi og Nordsøen til "et grønt kraftværk". Det er ambitionerne i nyt udspil fra EU-Kommissionen og en erklæring om havvind i Nordsøen mellem Danmark, Tyskland, Holland og Belgien. 

Samme dag som EU-Kommissionen fremlagde nyt energiudspil var Mette Frederiksen vært for et europæisk havvindstopmøde i Esbjerg med deltagelse af blandt andre kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler Olaf Scholz, Belgiens statsminister Alexander De Croo og Hollands statsminister Mark Rutte.
Samme dag som EU-Kommissionen fremlagde nyt energiudspil var Mette Frederiksen vært for et europæisk havvindstopmøde i Esbjerg med deltagelse af blandt andre kommissionsformand Ursula von der Leyen, Tysklands kansler Olaf Scholz, Belgiens statsminister Alexander De Croo og Hollands statsminister Mark Rutte.Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix
Peter Ingemann NielsenMorten Øyen

EU skal sætte endnu mere turbo på den grønne omstilling, finde flere gasleverandører og blive mere energieffektive.

Det er de tre hovedbudskaber, der til sammen skal sikre, at EU i fremtiden bliver uafhængig af russisk energi, lever op til egne klimamålsætninger og kommer de skyhøje energipriser til livs.

Budskaberne blev onsdag præsenteret af EU-Kommissionen under navnet REPowerEU. Det forventes, at initiativerne vil koste i omegnen af 300 milliarder euro og finansieres delvist via EU's genopretningsfond.

Putins krig forstyrrer kraftigt det globale energimarked og viser, hvor sårbare vi er med vores afhængighed af Rusland. 

Ursula von der Leyen
Formand for EU-Kommissionen

Klimaplanen er et bestillingsarbejde fra EU-landenes regeringsledere, som på et topmøde i marts bad Kommissionen om at vise vejen til en fremtid, hvor EU er uafhængig af Rusland på energiområdet. Det er det arbejde, der er færdiggjort nu.

Målet er at være fuldstændig uafhængig af russisk gas i "god tid før 2030". Det er en ambitiøs målsætning, men dog realistisk, fortalte kommissionsformand Ursula von der Leyen på et pressemøde onsdag.

"Putins krig forstyrrer kraftigt det globale energimarked og viser, hvor sårbare vi er med vores afhængighed af Rusland. Derfor skal vi af med vores afhængighed. Jeg er overbevist om, at det kan lade sig gøre. Det går i den rigtige retning, men vi skal accelerere," sagde hun.

Den nye plan ændrer ikke ved EU's overordnede klimamålsætninger, selvom EU's klimakommissær Frans Timmermans på pressemødet medgav, at det på kort sigt vil føre til mere kulafbrænding i Europa at blive uafhængig af russisk olie og gas.

Øgede ambitioner inden for energieffektivisering og vedvarende energi vil nemlig med tiden trække i en mere klimavenlig retning, lød det.

Hvor det for eksempel førhen var målsætningen, at vedvarende energi skulle udgøre 40 procent af det samlede energiforbrug i 2030, lyder ambitionen nu på 45 procent. I 2019 dækkede vedvarende energi bare 15 procent af energiforbruget i EU.

Altinget logoKlima
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget klima kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her








0:000:00