Anmeldelse af 
Magnus Gaarden

5 A’er: Københavners rundrejse i det danske landbrug skaber nuancer i en ellers sort-hvid debat

Rasmus Dalland formår i ny bog at kombinere personlig refleksion med dyb indsigt i landbrugets kompleksitet og dets rolle i vores samfund. Den er et must-read for alle, der ønsker at forstå landbrugets betydning i en verden præget af kriser, anbefaler Magnus Gaarden.

Mest imponerende er Dallands evne til netop at nuancere landbrugskulturen. Han viser, at det ikke blot er én kultur, men snarere et bredt spektrum af tanker og handlinger, skriver Magnus Garden om Rasmus Hage Dallands nye bog "Jordbundet".
Mest imponerende er Dallands evne til netop at nuancere landbrugskulturen. Han viser, at det ikke blot er én kultur, men snarere et bredt spektrum af tanker og handlinger, skriver Magnus Garden om Rasmus Hage Dallands nye bog "Jordbundet".Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Magnus Gaarden
Jordbundet - en rejse rundt i dansk landbrug
Rasmus Hage Dalland
Gyldendal, 272 sider


Vi står midt i en tid præget af kriser. Biodiversiteten svinder, klimakrisen truer, og miljøkriserne hærger.

FN’s klimapanel maler et dystert billede af vores planets tilstand.

Rasmus Dalland opridser denne beskrivelse af kriserne og træder derfra ind i landbrugsdebatten med sin seneste bog "Jordbundet", der kort og præcist tegner et billede af landbrugets egen syn på kriserne, samt hvordan samfundet og landbruget bør agere.

Landbrugsidyl

Bogen starter med at give et historisk og idyllisk billede af, hvordan landbruget så ud på forfatterens bedsteforældres tid.

Dalland konstaterer, at hans egen tilknytning til landbruget mest af alt er løbet ud i sandet og maksimalt drejer sig om valget i supermarkedet mellem de forskellige fødevarer

Magnus Garden
Studerende, jordbrugsøkonomi, Københavns Universitet

Dengang var der grise, kalve, køer, høns, ænder og heste på alle gårdene. Der var storke på markerne, og folk kørte med hestevogn.

Han beskriver, hvordan hele samfundet var en del af landbrugskulturen, og hvordan landbrugskulturen var en del af samfundet.

Hvordan højskolebevægelsen i starten var præget af landbrugskulturen, og hvordan lokale foreninger, drevet af folk på landet, var med til at holde gang i de små byer.

Dalland konstaterer, at hans egen tilknytning til landbruget mest af alt er løbet ud i sandet og maksimalt drejer sig om valget i supermarkedet mellem de forskellige fødevarer.

Han bruger dette som optakt til den nysgerrighed, bogens stof er gjort af: forståelsen for landbrugskulturen og genskabelsen af en brudt forbindelse.  

Fra idealer til business

Dalland går ydmygt til værks og giver taletid til alt fra idealistiske landmænd, der driver småbrug, og hvor blandt andet dyrevelfærd og kulstofoptag i jorden er i fokus.

Til business-landmænd, der driver stordrift og koncentrerer sig om at optimere alle arbejdsprocesserne og ressourcerne på gården.

Han lader læseren forstå, at han er på dybt vand, men nysgerrig på at forstå landbrugets kompleksitet

Magnus Garden
Studerende, jordbrugsøkonomi, Københavns Universitet

Han favoriserer hverken den lille eller store bonde, men prøver så vidt muligt at forstå deres bedrift og tanker om produktionen.

Dalland bruger sig selv som eksempel flere gange i løbet af bogen uden dog at gøre sig selv til hovedperson.

Han erkender også sin egen baggrund som københavner uden forudsætninger for at forstå landbrugets kompleksitet og giver flere gange i løbet af bogen udtryk for sin ”byvinkel”.

Dette tilfører bogen en autentisk dimension. Eksempelvis beskriver han, hvordan han til dyrskue i Herning på en maskinstand spørger sælgeren, om deres udstillede skårlægger (en maskine til at slå græs, red.) er en slags plov.

Folk fra landet vil nok trække en smule for smilebåndet over denne misforståelse, men Dalland formår derved at give bogen et selvironisk, personligt præg; han lader læseren forstå, at han er på dybt vand, men nysgerrig på at forstå landbrugets kompleksitet.

Læs også

Nuancer af grøn

En af bogens styrker er Dallands evne til at nuancere forståelsen af landmænd og deres forskellige holdninger til grøn omstilling.

Undertiden kan det i medierne virke, som om landmænd er en samlebetegnelse for folk, der ønsker at bevare status quo og for en hver pris vil undgå fornyelse.

Her belyser han, hvordan begrebet frihed har ændret sig politisk fra at være noget åndeligt til at være et økonomisk spørgsmål

Magnus Garden
Studerende, jordbrugsøkonomi, Københavns Universitet

Dalland formår at få dette billede af landbruget som en samlebetegnelse til fuldstændig at krakelere. Forskellige landmænds holdninger bliver på bedste vis frembragt.

Dalland taler for eksempel med Anders Højlund fra Øm Klostergård, der driver 100 hektar landbrug og beskriver sin gård som en eksperimentgård, hvor eksperimentet går ud på at drive bedriften inden for ”jordens planetære grænser”.

Dalland taler også med Tom Axelgaard, der er medstifter af Good Wally, som driver stordrift i Østeuropa.

Han beskriver, hvordan de arbejder på at udvikle mere cirkulære systemer for at opnå en mere bæredygtig fødevareproduktion.

Dalland fortæller også om mødet med en landmand, der beskriver bondekulturen og dens indflydelse på politiske dannelser som bondepartiet Venstre og senere Radikale Venstre.

Her belyser han, hvordan begrebet frihed har ændret sig politisk fra at være noget åndeligt til at være et økonomisk spørgsmål.

Denne dimension giver en rigtig god forståelse for hele landbrugskulturens ånd, og hvordan også landbrugskulturen har ændret sig med årene.

Hovedet på sømmet

Mest imponerende er Dallands evne til netop at nuancere landbrugskulturen. Han viser, at det ikke blot er én kultur, men snarere et bredt spektrum af tanker og handlinger.

Politiske stemmer og synspunkter fra borgere i byerne kunne have tilføjet en ekstra dimension til Dallands fortælling

Magnus Garden
Studerende, jordbrugsøkonomi, Københavns Universitet

Fra permakulturhaver til højteknologisk produktion ved hjælp af pesticider og kunstgødning. Han formår at belyse den kompleksitet, der præger landbrugets verden i dag.

Jeg synes overordnet, at Dalland rammer hovedet på sømmet. Bogen kunne have gavn af flere perspektiver.

Den tager primært udgangspunkt i landmændenes stemmer, hvilket er berettiget – men den udforsker ikke direkte, hvorfor landbruget fylder så meget i den politiske debat.

Politiske stemmer og synspunkter fra borgere i byerne kunne have tilføjet en ekstra dimension til Dallands fortælling.

Samlet set er "Jordbundet" en tankevækkende og velafbalanceret bog, der bringer en vigtig debat til bordet.

Rasmus Dalland formår at kombinere personlig refleksion med dyb indsigt i landbrugets kompleksitet og dets rolle i vores samfund.

Bogen er et must-read for alle, der ønsker at forstå landbrugets betydning i en verden præget af kriser.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Magnus Gaarden

Studerende, jordbrugsøkonomi, Københavns Universitet, landmand
landmand, bachelor i jordbrugsøkonomi

0:000:00