75 år: Det har statsministre sagt om dronningen gennem tiden

FØDSELSDAG: Fra fummelfingret teenager til højt respekteret statsoverhoved. Dronning Margrethe har arbejdet sammen med otte statsministre, og langt de fleste har kun haft rosende ord.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i indlevende samtale med regentparret ombord på færgen Stena Nautica ved indvielsen af Anholt Havmøllepark, 2013.
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) i indlevende samtale med regentparret ombord på færgen Stena Nautica ved indvielsen af Anholt Havmøllepark, 2013.Foto: Henning Bagger/Scanpix
Christian Juhl Mølgaard

Hun blev født under Stauning, indtrådte i Statsrådet under H.C. Hansen, og når dronningen 16. april fylder 75 år, kan hun se tilbage på en regeringstid, der har budt på samarbejde med hele otte forskellige statsministre.

Gennem de seneste årtier har dronningens professionalisme og sikkerhed imponeret statsministrene, der uanset partifarve har rost hendes væremåde og tilgang til embedet. Anderledes så det dog ud, da den kun 31-årige Margrethe tilbage i 1972 tiltrådte som monark.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i festskrud hilser på majestæten i forbindelse med fejringen af 70-års fødselsdagen, 2010.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i festskrud hilser på majestæten i forbindelse med fejringen af 70-års fødselsdagen, 2010. Foto: Keld Navntoft/Scanpix

En fummelfingret teenager
Daværende statsminister Jens Otto Krag (S) var mildest talt ikke begejstret for den nye regent. Det vidner blandt andet de sarkastiske bemærkninger i hans dagbøger fra tiden om. Hans stærke skepsis over for hele monarkiet som institution afspejlede sig kraftigt i forholdet til dronningen. Han mødte hende ofte med arrogance, og dronningen fik følelsen af hans ringeagt.

Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og dronningen i festligt lag ved regentparrets aftenselskab for kultur og sport på Christiansborg, 2009.
Statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) og dronningen i festligt lag ved regentparrets aftenselskab for kultur og sport på Christiansborg, 2009. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix

"Krag havde set mig som en fummelfingret teenager, det gjorde Anker Jørgensen ikke. Det, følte jeg på en vis måde, var ganske rart."

Sådan karakteriserede dronningen selv forholdet, da hun blev interviewet af Jens Andersen i forbindelse med den store biografi, "M - 40 år på tronen", som udkom i efteråret.

Dronningen får en form for venskab med alle, der har den oplevelse at være hendes statsminister.

Fhv. statsminister Poul Schlüter (K)
Interview med Berlingske, 1997
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) præsenterer regeringens gave til dronningen i forbindelse med det forestående 25-års regentjubilæum, 1996.
Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) præsenterer regeringens gave til dronningen i forbindelse med det forestående 25-års regentjubilæum, 1996. Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix


Dronning Margrethe og statsminister Jens Otto Krag (S) mødes i Folketinget, 1972. J.O. Krag havde fra begyndelsen ikke de høje tanker om den unge, kvindelige regent. (Foto: John Stæhr/Scanpix)

En storsmilende statsminister, Poul Schlüter (K), mødes med dronning Margrethe til det ugentlige orienteringsmøde, 1990.
En storsmilende statsminister, Poul Schlüter (K), mødes med dronning Margrethe til det ugentlige orienteringsmøde, 1990.
Foto: Mogens Ladegaard/Scanpix

En jordbunden socialdemokrat
Da Jens Otto Krag overraskende valgte at stoppe sin politiske karriere dagen efter folkeafstemningen om EF, trådte Anker Jørgensen (S) til som statsminister. Det blev startskuddet til godt samarbejde, hvor dronningen og den nye statsminister opbyggede et nært og tillidsfuldt forhold til hinanden.

Poul Hartling (V) var statsminister fra 1973-75. Her ses han sammen med dronningen i 1981, hvor han som FN's flygtningehøjkommissær modtog Nobels Fredspris. 
Poul Hartling (V) var statsminister fra 1973-75. Her ses han sammen med dronningen i 1981, hvor han som FN's flygtningehøjkommissær modtog Nobels Fredspris.  Foto: Geert Bardrum/Scanpix

Med sin arbejderbaggrund havde Anker Jørgensen en mere menneskelig og jordbunden stil end Krag. Som politiker var han ganske uerfaren, og det blev ifølge historiker Lars Hovbakke Sørensen en forudsætning for det nære forhold til dronningen:

"Dronningen følte, de var på lige fod. Anker Jørgensen var ligeså uerfaren som majestæten dengang. Han kom direkte ind og blev statsminister uden at have ministererfaring i forvejen. Han havde i det hele taget ikke nogen erfaring med samspillet mellem det politiske liv og dronningen. Det var dronningen, der skulle oplære ham i, hvordan det foregik," siger Lars Hovbakke Sørensen.

Statsminister Anker Jørgensen (S) ser på, mens dronning Margrethe underskriver EF-loven efter folkeafstemningen, hvor Danmark indtrådte i Det Europæiske Fællesmarked, 1972.
Statsminister Anker Jørgensen (S) ser på, mens dronning Margrethe underskriver EF-loven efter folkeafstemningen, hvor Danmark indtrådte i Det Europæiske Fællesmarked, 1972.
Foto: Elfelt/Scanpix

En turbulent tid
Ifølge Lars Hovbakke Sørensen er selve tiden naturligt nok også en stærkt medvirkende faktor til et vellykket samarbejde mellem dronningen og den pågældende statsminister.

Anker Jørgensen og hans efterfølger Poul Schlüter (K) sad i henholdsvis 10 og 10,5 år, begge en fjerdedel af dronningens regeringstid, og de opnåede begge et tillidsfuldt samarbejde.

"At Schlüter sad i så mange år gjorde, at han og dronningen fik opbygget et særligt nært forhold – et personligt venskab. Ligesom hun gjorde med Uffe Ellemann-Jensen, som var udenrigsminister under Schlüter. Dels fordi de sad så længe, men også fordi det var en tid, hvor der skete rigtig meget. Opbrud i Østeuropa, kommunismens fald og alle de følgevirkninger, der kom af det," siger Lars Hovbakke Sørensen.

Uroen i Europa havde i særdeleshed dronningens interesse, og ved den ugentlige orientering havde hun mulighed for at drøfte både det udenrigs- og indenrigspolitiske med Schlüter og udenrigsminister Uffe Ellemann Jensen (V). Dronningens interesse og viden blev da også bemærket af Schlüter:

"Selvom hun ingen politisk magt og ingen direkte politiske beføjelser har, er der selvfølgelig samlet stor politisk erfaring i embedet, når dronningen har været dronning i så mange år. Hun er overordentlig velorienteret på de politiske områder, og hun følger fantastisk godt med," sagde Poul Schlüter i et interview med Berlingske i 1997.

"Hun må være en lige så narkotisk avislæser, som jeg selv er det. Hendes viden om, hvad der sker på de udenrigspolitiske områder, ligger også på et meget højt kvalificeret niveau. Jeg har tit lært noget under vores samtaler". 

Selvfølgelig har dronningen personlige holdninger
I interviewet løftede Schlüter også sløret for, hvordan dronningen agerer i forhold til den siddende statsminister: 

"Dronningen får en form for venskab med alle, der har den oplevelse at være hendes statsminister. Ofte har hun givet mig et godt råd i den form, at hun har fortalt mig, hvad hendes holdning er til et svært samfundsproblem, som trængte til en løsning. 

Ikke på en sådan måde at hun har sagt: Gå nu hjem og skriv et lovforslag på den og den måde. Men hun har givet et klogt og erfarent råd om, at den her sag må vi da se at få løst.

Selvfølgelig har dronningen personlige holdninger, og dem kan man også godt fornemme, når man taler sammen. Men dronningen lægger altid sordin på, fordi det er vigtigt for hende at leve op til idealet om, at dronningen er fuldstændig frigjort fra partipolitik," siger Poul Schlüter i interviewet.

De senere statsministre
Schlüter er langt fra den eneste, der har pointeret dronningens dygtighed. De seneste statsministre har, uanset ideologisk baggrund, været imponeret over dronningens professionalisme og den sikkerhed, som hun har afspejlet i sin sene regeringsperiode.

Tilbage i 1997 tøvede statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) ikke med at kalde dronningen for "verdens bedste regent", og ændringen af tronfølgeloven den klogeste beslutning, danskerne havde taget.

Anders Fogh Rasmussen (V) har ligesom de øvrige statsministre fremhævet samtalerne på tomandshånd med dronningen, hvor hun har kunnet tillade sig at ytre sig friere.

"Det er klart, at jo længere tid der går, og jo mere tillid hun får til sin samtalepartner, des mere åbner hun sig også i forhold til, hvad hun måtte have af private meninger om tingene. Det er jo kun en ekstra grund til, at det, jeg har talt med dronningen om, bliver hos mig til evig tid," sagde den tidligere statsminister i et interview med DR i 2012.

Balancegangens kunst
På samme vis har statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) udtrykt sin beundring for dronningen og ikke mindst for statsoverhovedets talent for sin rolle i samfundet:

"Det kræver en vis fornemmelse for balancekunst af regenten at balancere mellem samtid og tradition uden at falde i grøften. Det kræver sin dronning. Jeg ved, jeg taler på vegne af hele Danmark, når jeg udtrykker stor respekt for og anerkendelse af den måde, De har forvaltet Deres rolle på. Vi er stolte af vores dronning," sagde Helle Thorning-Schmidt blandt andet i sin tale ved majestætens 40-års jubilæum.

Fra fummelfingret teenager til højt respekteret statsoverhoved. Dronningen kan fejre sit trekvarte århundrede med forvisningen om, at hun i hvert fald siden Anker Jørgensens tid i Prins Jørgens Gård har haft sine statsministres respekt, fortrolighed og fulde opbakning i embedet.

Dokumentation

De otte statsministre

1. Jens Otto Krag (S), 1971-72

2. Anker Jørgensen (S) 1972-73, 1975-82

3. Poul Hartling (V), 1973-75

4. Poul Schlüter (K), 1982-93

5. Poul Nyrup Rasmussen (S), 1993-2001

6. Anders Fogh Rasmussen (V), 2001-09

7. Lars Løkke Rasmussen (V), 2009-11

8. Helle Thorning-Schmidt (S), 2011-


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anker Jørgensen

Fhv. statsminister (S), fhv. partiformand, fhv. MF, fhv. forbundsformand
lagerarbejder

H.M. Dronning Margrethe Alexandrine Þorhildur Ingrid

Præsident, Det Kgl. Nordiske Oldskriftselskab, formand, Dronning Margrethes og Prins Henriks Fond, stifter af Dronning Margrethe II's Arkæologiske Fond
filosofikum (Københavns Uni. 1960), studier i arkæologi (University of Cambridge 1961), studier i statskundskab (Aarhus Uni. m.fl.)

Jens Otto Krag

Fhv. statsminister (S, 1962-68 + 71-72), medlem af Folketinget (valgt i Randers 1947-73), formand for Socialdemokratiet (1965-72)
Cand.polit. (1940)









0:000:00