Airbnb får løftet pegefinger af EU-kommissionen

REPRIMANDE: EU-kommissionen har blandet andet meddelt Airbnb, at de fremover tydeligere skal præsentere den samlede pris for en overnatning bestilt gennem udlejningstjenesten. Airbnb har indtil udgangen af august måned til at rette ind efter kommissionens krav.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

Historien helt kort: Den samlede pris for at leje en bolig gennem udlejningstjenesten Airbnb skal fremgå tydeligere. Og så skal det også fremgå tydeligere, om udlejningstilbuddet er organiseret af en privatperson eller en professionel virksomhed. Sådan lyder de nye krav fra EU-kommissionen til Airbnb. Selskabet har fået indtil udgangen af August til at få styr på kravene. Sker det ikke, vil det i første omgang udløse et møde mellem kommissionen, forbrugermyndighederne og Airbnb, der skal løse problemerne.

Skulle dette møde ikke føre til en løsning, oplyser EU-kommissionens pressetjeneste til Altinget, at det er op til den enkelte medlemsstats forbrugermyndigheder at afgøre, hvordan et eventuelt retsligt efterspil skal foregå, herunder om Airbnb skal straffes med bøder, hvis de ikke overholder reglerne.

Hvad siger Forbrugerombudsmanden?
Derfor har Altinget talt med fuldmægtig hos Forbrugerombudsmanden, Mette Maaløe, og spurgt hende om, hvilke tiltag Forbrugerombudsmanden ville sætte ind med over for Airbnb, hvis de ikke overholder reglerne.

“Hvis de ikke lever op til reglerne, er det rigtigt, at Airbnb kan forvente et retsligt efterspil,” siger Mette Maaløe.

Vi forventer, at Airbnb vil rette ind i overensstemmelse med anvisningerne i brevet. Forbrugerombudsmanden har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske, hvis ikke Airbnb retter ind.

Mette Maaløe
Fuldmægtig, Forbrugerombudsmanden

“Det vil være op til de nationale forbrugermyndigheder at afgøre, om der skal lægges sag an,” forklarer Mette Maaløe.

Et eventuelt efterspil afhænger af, hvad der sker i den kommende tid, siger Mette Maaløe.

“Vi forventer, at Airbnb vil rette ind i overensstemmelse med anvisningerne i brevet. Forbrugerombudsmanden har endnu ikke taget stilling til, hvad der skal ske, hvis ikke Airbnb retter ind,” siger hun.

Hvad siger Horesta?
Hos Hotellernes brancheorganisation, Horesta, der tidligere har efterlyst mere fair konkurrencevilkår, glæder man sig over EU-kommissionens krav.

“Det er glædeligt - også for forbrugerne – at der kommer klarhed over priserne. Men jeg synes stadig, vi mangler, at Airbnb tager ansvar for, at den udlejning, de formidler også er godkendt som lovlig overnatningsform,” siger politisk direktør i Horesta, Kirsten Munch.

Også i et konkurrenceperspektiv ser Kirsten Munch positive konturer i EU-kommissionens krav til Airbnb.

“Det er glædeligt, at kommissionen tager fat i det, så det kan blive tydeligt over for forbrugeren, hvad det koster, og vi dermed får en mere fair konkurrencesituation. Det er klart, at det her gavner gavner gæstens oplevelse og konkurrencesituationen mellem de forskellige overnatningsformer,” siger Kirsten Munch.

Hvad siger Airbnb selv?
En talsmand for Airbnb fortæller til BBC, at de tager problemstillingen seriøst og arbejder på at være så transparente som muligt.

“Vi vil samarbejde med myndighederne for at få klarhed om de områder, der peges på,” lyder det fra Airbnb’s talsperson.

Altinget har uden held forsøgt at få en kommentar fra Airbnb i Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00