Analyse af 
Marie Schønning Jensen

Akutpakker på stribe viser konturerne af en ny politik. Men finansieringen skiller partierne

I løbet af valgkampen er Moderaterne, Venstre og Socialdemokratiet kommet med hvert deres bud på en akut redningspakke til sundhedsvæsenet, og det er ikke meget, der skiller partierne ad. 

Midlertidige løntillæg til sundhedspersonale og nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft. V, S og M kan blive enige om en del.
Midlertidige løntillæg til sundhedspersonale og nemmere adgang til udenlandsk arbejdskraft. V, S og M kan blive enige om en del.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Marie Schønning Jensen

Der tegner sig nogle klare linjer for, hvilken redningspakke sundhedsvæsenet kan forvente lige efter valget. 

I hvert fald hvis man ser på de akutpakker, som Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har præsenteret i løbet af valgkampen. 

De tre partier er ikke alene enige om, at der skal gøres noget – hurtigt, de er også på en lang række områder enige om, hvad der skal gøres. 

Og da akutpakkerne kommer fra de to største partier i Folketinget og en meget mulig kongemager, kan der hurtigt tegne sig et flertal for en akutpakke efter valget. 

Moderaterne præsenterede sin akutte redningspakke til sundhedsvæsenet 14. oktober. Socialdemokratiet og Venstre fulgte trop i denne uge, og der gik mindre end 12 timer mellem de to partiers udspil. 

Indholdet af akutpakkerne har en række fællestræk. 

Alle tre partier vil give midlertidige lønbonusser til sundhedspersonale, selvom der er lidt forskellige bud på, hvordan det præcis skal gøres.  

Moderaterne og Socialdemokratiet er også enige om, at udenlandske læger og sygeplejersker hurtigere skal kunne få opholds- og arbejdstilladelse. 

Det mener Venstre sådan set også, det er bare en del af partiets sundhedsudspil og ikke selve akutpakken. 

0:000:00