Kommentar af 
Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Selvfølgelig er Vanopslagh statsministerkandidat. Også selv om han nægter at sige det højt

Alex Vanopslagh udfolder sig som en slags Fogh 2.0, der kan være klar til at indtage statsministerkontoret efter næste folketingsvalg. LA har god grund til at fejre fremgangen i meningsmålingerne, men partiet begynder at ligne en kopi af det Venstre, som var årsagen til, at man dannede Liberal Alliance i sin tid, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.

Til landsmødet vil der blive klappet igennem. Partiet og især formand Vanopslagh ridder på en bølge af succes. Og der er grund til at fejre fremgangen, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.
Til landsmødet vil der blive klappet igennem. Partiet og især formand Vanopslagh ridder på en bølge af succes. Og der er grund til at fejre fremgangen, skriver Simon Emil Ammitzbøll-Bille.Foto: Mathias Svold/Ritzau Scanpix
Simon Emil Ammitzbøll-Bille
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Liberal Alliance går ikke til valg på at afskaffe topskatten i den kommende valgperiode. Ja, du læste rigtigt. LA vil ikke afskaffe topskatten i næste valgperiode.

Med det budskab varmer partiformand Alex Vanopslagh op til lørdagens landsmøde i det succesfulde liberale parti. Og på den måde fortsætter han sin omkalfatring af partiet fra den liberale fortrop til et klassisk liberal-konservativt parti. Ja, gerne et folkeparti, hvis det står til Vanopslagh.

Langsomt men sikkert nærmer han sig den varme grød. Er han statsministerkandidat ved næste valg? I meningsmålingerne er LA jo det største parti, og Venstres nestor, forhenværende finans-, forsvars- og beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har i Berlingske været ude og sige, at Vanopslagh er en både oplagt og god statsministerkandidat.

Men tag ikke fejl af Hjorten. Han ønsker ikke Vanopslagh på den post. Han ønsker Bambi ud på isen, så han kan skvatte i, nøjagtigt som den nyligt afdøde konservative partiformand, Søren Pape Poulsen, gjorde op til det seneste folketingsvalg.

Vanopslagh ved, at det er farligt. Derfor taler han ikke om sig selv som statsministerkandidat. Han taler om, at LA skal være et "bærende regeringsparti". På mange måder klogt. Også at italesætte, at Liberal Alliance skal deltage i en kommende blå regering, måtte den trods meningsmålingerne komme.

 

Selvom målingerne er gode for LA, ved partiet godt, at den ikke er hjemme endnu. Og der er ikke plads til fejltrin.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

En af de store fejl i Anders Samuelsens og min egen tid var, at vi ikke forberedte vores bagland nok på, at vi en dag ville gå i regering. Og slet ikke på, at det ville koste kompromisser.

Den fejl vil Vanopslagh ikke gentage. Og derfor taler han igen og igen om regeringsdeltagelse, ligesom han ikke bare forbereder baglandet på, at der skal gives og tages, han hakker også en hæl på forhånd ved at slå fast, at LA ikke vil kæmpe for topskattens afskaffelse i den kommende valgperiode.

Spørgsmålet er så, hvor LA adskiller sig fra de andre borgerlige partier? Og hvad siger medlemmerne af Liberal Alliance til det hele? Erfaringen fra de fleste partier tilsiger, at medlemmer ikke siger noget som helst, så længe det går godt i meningsmålingerne. Og her ligger Liberal Alliance lunt i svinget med pæn fremgang og udsigt til partiets bedste valgresultat nogensinde.

På mange måder har Alex Vanopslagh det også lettere med partiets bagland, end hans forgænger Anders Samuelsen havde. Hvor Samuelsen hele tiden skulle bevise over for de mest hardcore liberalister, at han ikke bare var en forklædt radikaler, kan Vanopslagh slappe af i sikker forvisning om, at ultraliberalisterne godt ved, at han er en af deres.

Er de i tvivl, kan de bare gå tilbage og tjekke politikken fra Vanopslaghs dage som formand for Liberal Alliances ungdom.

Selv den mere nationalkonservative del af baglandet, der traditionelt altid har brokket sig, lige meget hvor godt det gik, er tilfredse. Med Vanopslagh er der både et drys kristenhed, en DFU-fortid og gamle udtalelser om arabermentalitet at lune sig ved. Selv flirt med de radikale kan han tilgives.

Partiets ungdomsorganisation kan man dog regne med. Her er al strategisk overvejelse fejet til side, når landsformand Nicolai Wang frejdigt påpeger, at "vi risikerer at lyde som et ekko af Venstre i starten af 00erne".

Læs også

Og det er lige så præcist, som det er forkert. For det er ikke nogen risiko, det er hele pointen.

Alex Vanopslagh er ved at udfolde sig som en slags Fogh 2.0 – en ultraliberal fortid, en konservativ rem af huden, en appel til det folkelige og nu også en nedtoning af de værste liberale økonomiske unoder. Samtidig taler han alvorsfuldt om ansvar og flid, værdier og hygiejne, har et glimt i øjet, men virker stadig seriøs. Hvis det ikke er en statsministerkandidat?

Og selvfølgelig er der opbakning i folketingsgruppen. Der er jo ministerposter i sigte. Gruppeformand Ole Birk Olesen har mere end antydet, at muligheden for en ny ministerpost er helt afgørende for, at han stadig er i politik, og Pernille Vermund har næppe skiftet parti for sjov.

Men det kræver en svær balancegang. Der kan være op til to et halvt år til næste valg. På det her tidspunkt i sidste valgperiode stod både Konservative og Enhedslisten til fremgang. Begge partier endte med at gå tilbage. Så selvom målingerne er gode for LA, ved partiet godt, at den ikke er hjemme endnu. Og der er ikke plads til fejltrin.

Udsigten til statsministerposten er den ultimative fristelse i dansk politik. Selvom mange har brændt vingerne på den.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Derfor ser vi Vanopslagh være ude og fortryde sine ord om kvindelig værnepligt. Især pointen, om at ethvert civiliseret samfund ville sende mændene (og ikke kvinderne) til grænsen i tilfældet af et angreb på grænsen, er faldet mange for brystet.

Særligt i kombination med europaparlamentskandidat Mads Strange, der har udbredt sig på sociale medier om kvinders (manglende) evner udi klassiske sportsdiscipliner samt skak og scrabble. Den slags sager må der ikke komme for mange af. De übermaskuline teorier må holdes i studerekammeret, hvis planen skal lykkes.

Endelig er LA nødt til at være helt skarp på kommunikationen, når der justeres for gøre partiet regeringsegnet og vælgerlækkert.

Straks Vanopslagh er ude og tale om den nye valgstrategi uden topskatteafskaffelse, før både politisk ordfører Solbjørg Jakobsen og gruppeformand Ole Birk Olesen er ude og forklare, at der sørme ikke er noget nyt indholdsmæssigt. Der er bare både fireårsplaner og tiårsplaner. Jo, jo. Det Alex mener…

Men til landsmødet vil der blive klappet igennem. Partiet og især formand Vanopslagh ridder på en bølge af succes. Og der er grund til at fejre fremgangen. Men man kan godt sidde tilbage med en fornemmelse af, at Liberal Alliance er blevet alt det, som man i sin tid kritiserede Venstre for. At LA er blevet en kopi af dét Venstre, som var årsagen til, at man lavede Liberal Alliance.

Nå, ja, "men hva' fanden, udsigten her er jo bare en anden", som C. V. Jørgensen sang i Det blonde danske smil. Og udsigten til statsministerposten er den ultimative fristelse i dansk politik. Selvom mange har brændt vingerne på den.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Simon Emil Ammitzbøll-Bille

Radiovært, 24syv, fhv. MF, fhv. økonomi- og indenrigsminister (LA)
ba.scient.soc. (Roskilde Uni. 2003)

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Ole Birk Olesen

MF (LA), medlem af Borgerrepræsentationen, Københavns Kommune
journalist (DJH 1999)









0:000:00