Analyse af 
Jakob Nielsen

Analyse: Mette Frederiksens krisestyring tager topstyring til et nyt niveau

ANALYSE: Regeringen nyder næsten ubegrænset opbakning fra oppositionen og støttepartierne. Alligevel er det lykkedes statsministeren at indlede en stribe konflikter under krisen. Det efterlader spørgsmålet om, hvem der egentlig sidder med ansvaret.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jakob Nielsen

Søndag var 13 topfolk fra erhvervslivet og fagbevægelsen inviteret til møde – videomøde, selvsagt – med statsminister Mette Frederiksen og en stribe andre ministre og deres departementschefer.

Temaet var tidens vigtigste og vanskeligste spørgsmål: Hvornår og på hvilke betingelser kan Danmark åbne igen?

Men hov, var det ikke, som om der manglede nogen? Hvor var repræsentanterne for de frisører, restauranter, idrætsklubber og andre små virksomheder, der er allerhårdest ramt af krisen?

De var ikke med til mødet til statsministeren. Mens både Dansk Industri og Dansk Erhverv havde fået deres videolink til Marienborg, gjaldt det samme ikke for organisationen SMV Danmark, der ellers repræsenterer omtrent halvdelen af de ansatte i den private sektor.

Der er kriser, der ikke kan løses med Socialdemokratiets to foretrukne værktøjer: topstyring og trepartsforhandlinger.

Jakob Nielsen
Chefredaktør

Det er netop en bred vifte af de 18.000 medlemmer af SMV Danmark – ikke mindst de mange frisører – der er blevet beordret til at holde lukket, mens mange større virksomheder på den ene eller anden måde formår at holde hjulene i gang. Ganske vist er en række mindre erhvervsdrivende organiseret i Dansk Erhverv, men næppe nogen privat organisation er så direkte ramt af nedlukningen som SMV Danmarks medlemmer. 

VIDEOMØDET PÅ MARIENBORG VAR det seneste blandt mange eksempler på den temmelig ekstreme grad af topstyring, som har kendetegnet Mette Frederiksens ledelse under coronakrisen.

Topstyring forstået som ekstremt meget beslutningskraft samlet helt oppe i inderkredsen omkring statsministeren. Og forstået som ekstremt fokus på de store spillere: erhvervslivets og fagbevægelsens sværvægtere.

Symbolsk nok var det – af alle mennesker! – Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, der søndag lagde et billede op af sin egen lidt kiksede klipning og opfordrede danskerne til at sende en skilling til de nødlidende frisørsaloner.

Billige point, javel. Men altså point, som Mette Frederiksen undlod at indkassere, fordi hun havde travlt med at konversere de multinationale spillere i dansk erhvervsliv.

Altinget logoChristiansborg
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget christiansborg kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00