Debat

Analysebureau: Anerkendelse fylder langt mere end angreb på Facebook

Der er problemer med en hård tone i den digitale politiske debat, men anerkendelsen fylder langt mere end angreb. Den ubestridte mester i anerkendelse i kommentarsporet er Søren Gade (V), som fuldstændig bryder med tendensen hos andre politikere, skriver Sarah Steinitz.

Venstremanden Søren Gade er en atypisk politiker på Facebook. Han bryder fuldstændig med den tendens, som vi ser hos nogle politikere, skriver Sarah Steinitz.
Venstremanden Søren Gade er en atypisk politiker på Facebook. Han bryder fuldstændig med den tendens, som vi ser hos nogle politikere, skriver Sarah Steinitz.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sarah Steinitz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den hårde tone på Facebook har fået meget opmærksomhed de seneste måneder og år. Det er helt berettiget, for vi har et demokratisk problem, når politikere, x-factor-deltagere og andre, der stikker snuden frem i den offentlige debat, mødes af grove tilsvininger og hadtale på sociale medier.

Men inden vi dødsdømmer debatten på sociale medier ud fra problemerne med den hårde tone, er det værd også at se den anden side af mønten: Hvordan står det egentlig til med den positive og konstruktive samtale på Facebook?

For første gang nogensinde har vi i Analyse & Tal i samarbejde med TrygFonden kastet os ud i at kortlægge omfanget af anerkendelse i kommentarsporene på Facebook.

Det har vi gjort ved hjælp af en algoritme baseret på kunstig intelligens, som har lært at genkende anerkendende sprog. Vi gennemgået 63 millioner kommentarer på politikeres og mediers Facebooksider over de seneste to år, og vores kortlægning viser, at hver syvende kommentar indeholder anerkendende sprog.

Plads til åbne og nysgerrige spørgsmål

Da vi i foråret kortlagte mængden af personangreb på samme Facebooksider, fandt vi, at hver 20. kommentar er et sprogligt angreb.

Gade er en atypisk politiker på Facebook. Han skriver sjældent korte opslag om aktuelle politiske sager. Tværtimod er Gades Facebookside et rum for lange, dybe – ja, nærmest filosofiske overvejelser om livets store spørgsmål.

Sarah Steinitz
Partner, Analyse & Tal

Anerkendelsen i kommentarsporet på politiker- og mediesiderne fylder altså langt mere end angrebene – til trods for, at vi sjældent taler om de positive og konstruktive indlæg på Facebook.

En stor del af den anerkendende tale er selvfølgelig ros og enighed som ”Tillykke”, ”Godt gået”, ”Hvor er du sej”, ”Jeg er helt enig”, ”God pointe”.

Men faktisk ser vi også, at der bliver talt om meget politiske emner på en anerkendende facon, hvor der er plads til åbne og nysgerrige spørgsmål, respekt for andres synspunkter, tillid og forsonende argumentation.

I vores undersøgelse popper emner som offentlige finanser, arbejdsmarkedsvilkår og #MeToo overraskende op på listen over de emner, som har den største andel af anerkendende kommentarer.

Mest anerkendelse møder vi dog, når snakken i kommentarsporet falder på personer med handicap, psykiske lidelser og socialt udsatte – også emner knyttet til børn, ældre og gravide samler mange anerkendende kommentarer. Der er altså langt hen ad vejen god stemning, når vi snakker om socialpolitiske emner.

Stort potentiale lokalpolitisk

Ud fra vores analyse at dømme, lader der til at være et stort potentiale for især den lokalpolitiske debat.

Lokalavisernes historier om spirende initiativer i byen, nye forretningsdrivende og lokale ildsjæle, der gør en indsats for andre, møder stor anerkendelse i kommentarsporene.

Flere af lokalmediernes Facebooksider fungerer som digitale mødesteder, hvor borgere udviser empati og uddeler ros til byfæller i medgang og modgang. Men der er faktisk også politikere, der formår at skabe en stor grad af anerkendelse i deres kommentarspor.

Søren Gades særlige stil

Den ubestridte mester i kunsten at skabe anerkendelse i kommentarsporet er europaparlamentariker og venstremand Søren Gade.

Der er rigtig mange mennesker, som bidrager til den gode stemning med konstruktive indlæg i kommentarsporet – også når det handler om politik. 

Sarah Steinitz
Partner, Analyse & Tal

Gade er en atypisk politiker på Facebook. Han skriver sjældent korte opslag om aktuelle politiske sager. Tværtimod er Gades Facebookside et rum for lange, dybe – ja, nærmest filosofiske overvejelser om livets store spørgsmål: Sorg, familie, venskaber, mv.

Søren Gade bryder fuldstændig med den tendens, som vi ser hos nogle politikere: At man vælger de korte og skarpe budskaber, som har konfliktpotentiale og kan hidse op.

Den slags er ofte guf i Facebookalgoritme-land, hvor et opslags rækkevidde afhænger af, hvor mange der griber til tasterne og kommenterer, deler eller reagerer med emojis.

Gade har fundet en anden opskrift til at skabe engagement blandt sine følgere – og hans opslag modtager ofte tusindvis af reaktioner. Over 80 procent af kommentarerne under Gades Facebookopslag er skrevet i en anerkendende tone – det er helt exceptionelt mange.

Der er håb for debatten på sociale medier

Vi har et problem med en hård tone i dele af den digitale politiske debat. Det er et demokratisk problem og et samfundsproblem, når den hårde tone afholder to ud af tre danskere fra at deltage i den offentlige debat, som en megafonmåling viste i foråret. Og når man som især kvindelig politiker, politiker med handicap eller muslimsk baggrund skal lægge øre til grove tilsvininger på daglig basis.

Men Facebook er ikke kun en skraldespand fuld af skældsord og grove personangreb. Som vores undersøgelsen opløftende viser, fylder den anerkendende tone langt mere. Og som politiker og medie kan man selv være med til at påvirke debatten i kommentarsporet med de opslag, man skriver. Det kan man i øvrigt også som menig Facebookbruger, for jo mere vi vælger at kommentere, like og dele opslag, som er skrevet i en anerkendende tone, des mere vil Facebooks algoritmer prioritere denne type kommentarer.

I diskussionen om den hårde tone på sociale medier, er det værd at huske på, at der er rigtig mange mennesker, som bidrager til den gode stemning med konstruktive indlæg i kommentarsporet – også når det handler om politik. Der er håb for debatten på sociale medier.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)









0:000:00