Kommentar af 
Sarah Steinitz

Analysebureau: Den hårde tone på Facebook fikser ikke sig selv

Med ny algoritme har Analyse og Tal opsporet angreb og hadtale i den offentlige debat på Facebook. Den hårde tone på sociale medier er et demokratisk problem. Man skal være hårdhudet for at turde stille sig frem, og mange afholder sig helt fra at deltage, skriver Sarah Steinitz. 

Frie Grønnes Sikandar Siddique er en af de politikere, der har oplevet had på sin facebookside: ”Din Store Møghund!!Du er Danmarks stærkeste mand!! Du er eneste nulevende levende abort der selv er kravlet op af skraldespanden,” skriver en bruger på det sociale medie.
Frie Grønnes Sikandar Siddique er en af de politikere, der har oplevet had på sin facebookside: ”Din Store Møghund!!Du er Danmarks stærkeste mand!! Du er eneste nulevende levende abort der selv er kravlet op af skraldespanden,” skriver en bruger på det sociale medie.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Sarah Steinitz
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I Analyse & Tal har vi netop bygget den hidtil mest avancerede algoritme til at spore angreb og hadtale i den offentlige debat på Facebook.

Med den kunstige intelligens har vi gennemtrawlet 63 millioner kommentarer på politikeres og mediers Facebooksider siden starten af 2019 og kan nu for første gang sætte tal på tonen på de offentlige Facebooksider. 

Vores undersøgelse viser, at fem procent af kommentarerne i den offentlige Facebookdebat kan betegnes som et angreb. Det lyder måske ikke af meget, men forestil dig lige en fysisk samtale, hvor hver 20. kommentar lyder: ”Dit klamme usle løgnersvin”, ”Synes du skulle hænge dig, dit misfoster”, ”Flet dog næbbet, falske kvindemenneske”.

Det er voldsomt – og sagen er, at vi ikke deles lige om hadet. Særligt muslimer står for skud i den offentlige debat. Der er også en hel del angreb, der retter sig mod kvinder, personer med handikap og personer med forskellig politisk overbevisning. 

Vi kan yderligere se, at særligt nogle politikere oplever at være genstand for angreb og had.

”Din Store Møghund!!Du er Danmarks stærkeste mand!! Du er eneste nulevende levende abort der selv er kravlet op af skraldespanden,” fik Sikandar Siddique for eksempel at vide i en kommentar på sin Facebookside.  

Er det et vilkår, vi skal acceptere, at man som offentlig person skal risikere at blive haglet ned med hadefulde angreb for sine holdninger? 

Demokratisk problem
Det fremmer ikke just lysten til at blive politiker for dem, der kunne overveje det. Og samtidig afholder to ud af tre danskere sig fra overhovedet at deltage i debatten på sociale medier, fordi tonen er for hård. Det er et demokratisk problem, for det er svært at se noget reelt alternativ.

Hvis vi virkelig vil forbedre vilkårene for den offentlige digitale debat, kommer vi ikke udenom at diskutere Facebooks algoritmer, som desværre belønner den hårde tone. 

Sarah Steinitz
Partner, Analyse og Tal

Hvor går danskere, der har fået nok af den digitale debat, hen og debatterer i stedet? Næppe i partiorganisationerne, som har historisk lave medlemstal. Ej heller i fagbevægelsens klubhuse, hvor organiseringsgraden er langt fra fordums prangende tider.

Og formentlig heller ikke i avisernes debatspalter, som i disse år gemmer sig bag flere og flere betalingsmurer. 
Den demokratiske debat er under pres. I en tid, hvor debatten i stigende grad rykker digitalt, er vi nødt til at finde ud af, hvordan vi kan fremme en offentlig digital debat, som giver flere lyst til at deltage og mod på at stille sig frem offentligt. 

Hvis vi virkelig vil forbedre vilkårene for den offentlige digitale debat, kommer vi ikke udenom at diskutere Facebooks algoritmer, som desværre belønner den hårde tone. Algoritmerne fremmer nemlig det indhold, der får os til at blive hængende længst muligt på platformen, og desværre er hårdt og hadefuldt indhold ”godt indhold” i den forstand.

Som et rødt flag foran tyren, får de hårde opslag os til at fare til tasterne og skrible løs i kommentarsporet – og jo længere tid, vi bliver hængende i kommentarsporene, des flere annoncekroner løber der i kassen hos Facebook.   

Fremmer problematisk debatkultur
Facebook er ikke meget for at diskutere sine algoritmer offentligt, og derfor er det langt hen ad vejen usynligt os for, hvordan de præcist virker. Det er heldigvis noget, som EU er opmærksom på, og i øjeblikket er der forhandlinger om The Digital Service Act, der blandt andet skal medvirke til større åbenhed om algoritmerne og give brugere større mulighed for at påvirke, hvilket indhold de vil se.

Så længe Facebooks algoritmer belønner hårdt og krigerisk indhold, fremmer det en problematisk debatkultur. Det kræver politisk rygrad at insistere på nuancerede, velbegrundede indlæg i en god tone på sociale medier – for det vil højst sandsynligt give mere synlighed at skrive noget skarpt og firkantet.

Men vi har brug for, at især politikere og andre offentlige personer med mange følgere holder fanen ekstra højt og prioriterer en imødekommende dialog. Tonen i deres udmeldinger har nemlig en tendens til at smitte af på den videre debat i kommentarsporet. 

Ingen definition på hadtale
Fra politisk side kunne man yderligere gå ind i debatten om, hvor grænsen går for, hvad man må sige i den offentlige digitale debat. Vi har eksempelvis ingen officiel definition af hadtale i Danmark. I dag har vi overladt det til Facebook og lokale sideejere at definere reglerne.

Men burde en så vigtig beslutning om ytringsfriheden og dens grænser ikke være et demokratisk anliggende på landets største platform for offentlig debat?  

Endelig har vi alle sammen en opgave i at hanke op i os selv og skride ind, når vi ser de hadefulde kommentarer. Som punkt ti i DUF’s nye retningslinjer for online debat lyder: ”Beløn den gode dialog - husk at give en positiv kommentar eller et like med på vejen til dem, der gør det godt i debatten.”

Vi har i høj grad brug for, at flere danskere bakker op i stedet for at bakke ud af den offentlige digitale debat. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00