Andelsboligernes forening vil ikke tages som gidsel mod Blackstone-indgreb

BLACKSTONE: I Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation er man træt af, at udlejerne skubber andelshaverne foran sig for et undgå et indgreb mod spekulative moderniseringer.  

"Det har aldrig været tanken, at andelsboligmarkedet skulle være spekulativt," siger direktør Jan Hansen fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.<br>
"Det har aldrig været tanken, at andelsboligmarkedet skulle være spekulativt," siger direktør Jan Hansen fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation.
Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Risikoen for prisfald på andelsboliger er blevet et hovedargument imod boligminister Kaare Dybvads Beks (S) forsøg på at stoppe kapitalfonden Blackstone og andre spekulanters fremfærd på det danske boligmarked.

Blackstone, der nu kalder sig Kereby, er blevet berygtet for at lave hurtige – og ikke altid lige nødvendige – moderniseringer af københavnske udlejningsejendomme som et middel til at skrue huslejen kraftigt i vejret.

Boligministeren har derfor fremlagt forslag om at ændre den såkaldte paragraf 5.2. i boligreguleringsloven, der giver udlejeren mulighed for at foretage gennemgribende renoveringer med efterfølgende huslejestigninger.

Talrige protester
Kaare Dybvads forslag har mødt en syndflod af protester. For eksempel har udlejernes organisation Ejendom Danmark udtalt, at udspillet "i værste fald vil underminere lejeboligmarkedet og andelsboligmarkedet med store konsekvenser for andelshavere, pensionsopsparere og markedet."

Fakta
Paragraf 5.2 i boligreguleringsloven giver udlejere i den private boligmasse mulighed for at foretage en gennemgribende renovering og sætte huslejen op, når en lejer er flyttet.

Kilde: Altinget.dk

Men i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation (ABF) er man træt af, at udlejerne bruger andelshaverne som et våben mod en ændring af paragraf 5.2:

"Det er en helt bevidst strategi, at udlejerne skubber andelshaverne foran sig for at undgå et indgreb. Men de taler ikke på vores vegne," siger direktør Jan Hansen fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation. 

Det er en helt bevidst strategi, at udlejerne skubber andelshaverne foran sig for at undgå et indgreb. Men de taler ikke på vores vegne.

Jan Hansen
Direktør i Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation

Det er især andelsboliger med urealistisk høje valuarvurderinger, der kan blive ramt af et indgreb mod spekulative renoveringer, fordi gevinsten ved sådanne renoveringer kan være indregnet i ejendommens værdi.

I ABF er man glad for, at boligministerens seneste udspil giver mulighed for at fastfryse de nuværende valuarvurderinger for at modvirke prisfald på boliger:

"Boligministerens forslag betyder, at der ikke er nogen andelshavere, der på forhånd er afskåret fra at sælge til den pris, der var tidligere. Vi er tilfredse med, at der er blevet lyttet til os, " siger direktør Jan Hansen.

Skal ikke være spekulationsobjekt
ABF-direktøren erkender dog, at en ændring af lovgivningen kan forstærke presset på de andelsforeninger, der har kørt lige til kanten:

"Hvis man i forvejen har haft en alt for optimistisk vurdering af ejendommens værdi – og hvis foreningen ikke har lagt nogen reserver ind – så kan det da godt betyde, at det bliver sværere at finde købere," siger Jan Hansen og tilføjer:

"Men det har aldrig været tanken, at andelsboligmarkedet skulle være spekulativt. Så hvis man har valgt at spænde buen for stramt og få så høje valuarvurderinger som muligt for at få en gevinst, så løber man naturligvis en risiko."

Jan Hansen understreger, at han udtaler sig under forudsætning af, at indgrebet kun vil betyde et begrænset værditab på udlejningsejendomme. Boligministerens seneste forslag er ABF positiv over for.

Bred repræsentation
Fra udlejernes organisation Ejendom Danmark har administrerende direktør Jannick Nytoft følgende kommentar til kritikken fra Andelsboligforeningernes Fællesrepræsentation:

"Vi repræsenter hele ejendomsbranchen, herunder administratorer af andelsforeninger, og har hele tiden haft fokus på de økonomiske konsekvenser af et indgreb, hvad enten det er for andelsboliger, pensionskasser eller samfundet generelt," siger Jannick Nytoft.

De intense boligforhandlinger forventes at fortsætte i denne uge.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jannick Nytoft

Administrerende direktør, De Samvirkende Købmænd
cand.scient.pol. (Københavns Uni.)

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00