Anna fik hverdagen ødelagt af voldelige unge på bosted: “Kommunen har svigtet os”

Som beboer på det lukningstruede botilbud Borgervænget oplevede 20-årige Anna Lund, hvordan bostedet dagligt blev terroriseret af voldelige unge.

Anna Lund har boet på Borgervænget siden 2021. 
Anna Lund har boet på Borgervænget siden 2021. Foto: Arthur J. Cammelbeeck
Søren Dahl

Når tingene virkelig gik amok, gjorde Anna Lund det samme hver eneste gang.

Hun skyndte sig ind på værelset, låste døren og ventede på, at hendes medbeboere på botilbuddet Borgervænget var færdige med at skændes, kaste med borde og stole, eller til politiet nåede frem og fik opløst den slåskamp, der var brudt ud.

“Det var lige forfærdeligt hver gang, og ingen af os vidste, hvad vi skulle gøre. Pædagogerne kunne ikke gøre andet end at ringe til politiet og håbe på det bedste,” siger Anna Lund.   

Anna Lund har siden barndommen været diagnosticeret med angst og skizofreni, og hun har også levet med selvskadende adfærd.  

Når hun bevæger sig rundt i det offentlige rum, er det sammen med servicehunden Trille, der hjælper hende med at bevare roen og forebygge angstanfald. 

I 2021 blev hun visiteret til Borgervænget af Københavns Kommune, da hun fyldte 21 år og skulle flytte hjemmefra. 

Botilbuddet lover på sin hjemmeside, at psykisk sårbare borgere som Anna Lund, vil opleve en ”rolig” atmosfære i trygge omgivelser. 

“Jeg fik at vide af min sagsbehandler, at det ville være et godt sted for mig at bo, og at der ville være mange, der lignede mig,” forklarer Anna Lund. 

“De sagde, at der var meget fokus på, at vi skulle spise og lave aktiviteter sammen. Derfor glædede jeg mig til at flytte derind," tilføjer hun.  

"I hører ikke til her"

Som Altinget kan fortælle, har Borgervænget i flere tilfælde fået hård kritik af Socialtilsynet.  

Sagen eskalerede, fordi Københavns Kommune ifølge tilsynet i en række tilfælde havde indlogeret borgere på botilbuddet, der døjede med svære misbrug og var langt mere voldelige og behandlingskrævende, end personalet og ledelsen kunne håndtere.

Det er jo, undskyld mig, helt vanvittigt, at det skal foregå på et sted, som er beregnet til psykisk sårbare mennesker, der har brug for ro og stabile rammer.

Hanne Lund

I maj måned kulminerede sagen, da Socialtilsynet satte botilbuddet under skærpet tilsyn og truede med helt at lukke bostedet, hvis ikke kommune rettede op på problemerne.   

Altinget har fået aktindsigt i dokumenter fra Socialtilsynet, der viser, at der på blot tre måneder i foråret 2023 var 40 tilfælde af overfald, knivstik, selvmordsforsøg og indlæggelseskrævende overdoser på det københavnske bosted.  

Samtidig har politiet ved flere lejligheder måtte rykke ud til bostedet.  

Anna Lund, hendes mor Hanne Lund, og servicehunden Trille. 
Anna Lund, hendes mor Hanne Lund, og servicehunden Trille.  Foto: Arthur J. Cammelbeeck

Efter få måneder på bostedet gik det op for Anna Lund, at hverdagen på Borgervænget langtfra ville blive, som hun var blevet lovet.

“Der flyttede nogle personer ind, hvor jeg efter kort tid tænkte: I hører ikke til her. De larmede, var aggressive og truede flere af mine venner,” siger Anna Lund.

Samtidig oplevede Anna Lund og hendes mor, Hanne, at personalet sjældent havde tid til at ledsage hende og de andre beboere til fritidsaktiviteter og vigtige aftaler på hospitalet.

“Det virkede som om, at de havde alt for travlt med at tage sig af de beboere, der var voldsomme og udadreagerende,” siger Anna Lund.

Ifølge Anna Lund blev problemet med de aggressive beboere gradvist værre i løbet af 2022.

“De holdte fester flere gange om ugen og larmede til langt ud på natten. De virkede fuldstændigt ligeglade med os andre,” siger Anna Lund.

"Der var også flere, der åbent talte om, at de tog stoffer og solgte dem. Det var meget utrygt,” siger hun.

På et botilbud som Borgervænget har beboerne selv råderet over den lejlighed, de er blevet visiteret til.

Derfor er det i princippet ikke muligt for personalet at skride ind overfor private fester, så længe de ikke opholder sig på fællesarealer.

“De voksne virkede også kede af det og frustrerede. Men vi havde en følelse af, at de ikke kunne gøre andet end at se til – og ringe til politiet, når tingene blev for voldsomme,” forklarer den 20-årige.

Blev indlagt

I takt med at situationen på Borgervænget blev værre og værre, fik Anna Lund det også gradvist dårligere.  
Både i 2022 og 2023 blev hun indlagt på psykiatrisk afdeling i flere måneder ad gangen, fordi hendes selvskadende adfærd blev forværret.

Samtidig måtte hun i perioder sove hos hendes forældre, fordi situationen på Borgervænget var for kaotisk.

“Der var flere gange, hvor personalet skrev sms'er til os om, at vi skulle lukke døren, og ikke måtte forlade værelset, fordi der var en beboer, der var gået amok, og de ventede på politiet,” siger Hanne Lund.

“Det er jo, undskyld mig, helt vanvittigt, at det skal foregå på et sted, som er beregnet til psykisk sårbare mennesker, der har brug for ro og stabile rammer,” mener Hanne Lund.

Svigt

I september måned afsatte et flertal i Borgerrepræsentationen 55 millioner kroner til at imødekomme Socialtilsynets påbud til Borgervænget, og dermed forhindre, at tilsynet lukkede botilbuddet.

Pengene skal gå til at købe nye botilbudspladser til seks borgere, som er blevet vurderet til at uden for Borgervængets målgruppe.

Samtidig skal pengene gå til at ansætte mere personale på botilbuddet, der ifølge dokumenter fra Socialtilsynet har døjet med store personaleudskiftninger siden 2020.

Flere af de voldsomme beboere er efter sommerferien blevet flyttet til andre bosteder.

Ifølge Anna Lund er situationen på Borgervænget da også ændret til det bedre.

Hun fortæller dog, at der indtil for kort tid siden har været vagter på bostedet, som skulle gribe ind, hvis der opstod tumult eller slagsmål.

“Det er jo godt, at de er der. Men det minder samtidig også en om, hvor utryg og ubehagelig hele situationen har været,” siger Anna Lund.

Både Anna og Hanne Lund mener, at Københavns Kommune har svigtet dem og Borgervængets andre beboere ved at lade de voldelige og misbrugsprægede borgere flytte ind på bostedet.

“Jeg forstår ikke, at man er blevet ved med at henvise de her beboere til et sted, som på ingen måde er beregnet til at tage sige af dem.”

“Det er i mine øjne ikke institutionens ledelse, der har fejlet her. Det er kommunen og de mennesker, der i sidste ende er ansvarlige for at have henvist de helt forkerte borgere til det sted, hvor min datter bor,” siger Hanne Lund.

Dokumentation

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00