Om  
Birthe Rønn Hornbech

Birthe Rønn Hornbech melder sig ud af Venstre i protest

Birthe Rønn Hornbech har som konsekvens af afskaffelsen af store bededag meldt sig ud af Venstre efter 48 år i partiet.

"Jeg kan ikke længere genkende mit parti. Det her er dråben," sådan siger Birthe Rønn Hornbech til Jyllands-Posten i et interview efter udmeldelsen.
"Jeg kan ikke længere genkende mit parti. Det her er dråben," sådan siger Birthe Rønn Hornbech til Jyllands-Posten i et interview efter udmeldelsen.Foto: Mads Joakim Rimer Rasmussen/Ritzau Scanpix
Carl Andersen

Birthe Rønn Hornbech melder sig efter 48 år i Venstre ud af partiet som konsekvens af, at partiet sammen med den nye regering afskaffer store bededag. 

Det oplyser hun søndag aften i en pressemeddelelse. 

"Jeg synes, at det der er sket i de sidste uger, hvor man går ind og vil bestemme over arbejdsmarkedets parter ved at afskaffe store bededag, det er så u-liberalt," siger hun til TV 2 via Ritzau.

Efter hendes mening er beslutningen katastrofal for forholdet mellem stat og kirke. 

I et interview med Jyllands-Posten fortæller hun blandt andet, hvordan afskaffelsen af store bededag er i strid med en praksis om, at folkekirken får lov til at passe sig selv, og at Christiansborg blot sikrer rammerne for kirkens praksisser.

"Det er udtryk for, at politikerne i regeringen er teologiske og kristne analfabeter," siger Birthe Rønn Hornbech i interviewet med Jyllands-Posten om regeringens og kirkeministerens forståelse af sagen. 

Det er dog ikke kun selve store bededag som står i Birthe Rønn Hornbechs skudlinje, det er også de bærende politiske principper, som ligger bagved. Hun kritiserer også den nye regering for at hastebehandle sagen – det går imod Venstres parlamentariske værdier, hvor man laver høringer, fortæller hun.  

Birthe Rønn Hornbech sad i Folketinget fra 1984 til 1987 og igen fra 1990 til 2015.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Birthe Rønn Hornbech

Fhv. minister (V), fhv. MF, fhv. vicepolitimester
cand.jur. (Københavns Uni. 1971)

0:000:00