Bondos wingman og afløser er en rutineret og stålfast forhandler
PORTRÆT: Efter tolv år i hovedstyrelsen er Gordon Ørskov Madsen den ny formand for Danmarks Lærerforening. Læs eller genlæs portrættet af den rutinerede og detaljeorienterede forhandler.
Nicole Sander Bertelsen
JournalistGordon Ørskov Madsen er Danmarks Lærerforenings nye formand. Han samler stafetten op efter Anders Bondo Christensen, som takker af efter 18 år. De to garvede herre har haft et tæt parløb gennem tiden, senest under de lange og seje forhandlinger om lærernes arbejdstidsaftale.
Hele syv år skulle der gå, før lærerne den 11. august endelig fik en arbejdstidsaftale.
Undervejs stod duoen stille og endte i blindgyder, men de gav aldrig op.
Ifølge Uffe Rostrup, formand for Frie Skolers Lærerforening, som har siddet til mange forhandlinger med den nye formand, har Gordon Ørskov Madsen været manden med blikket for detaljen.
En mand, der også er kendt for sin stålvilje og ihærdighed i forhandlingslokalet.
Rutineret fagforeningsmand
Gordon Ørskov Madsen har været vidt omkring i fagforeningsarbejdet.
Han har siddet i Danmarks Lærerforenings forretningsudvalg, været bestyrelsesformand i a-kassen, hovedstyrelsesmedlem og formand for overenskomstudvalget, og nu kan han tilføje formand for hele foreningen til cv'et.
Det hele startede som lærerstuderende, hvor han var aktiv i Lærerstuderendes Landskreds.
Som nyuddannet lærer på Hasle Skole i 1997 fortsatte det fagpolitiske arbejde.
Enkelte samtaler med hans tillidsrepræsentant, var alt, hvad der skulle til for at vække den faglige ånd i den glødende aarhusianer.
Han gik ind i fagpolitisk arbejde, fordi der kom et nyt lønsystem, som han ikke synes passede til lærergerningen.
Allerede i 1998 blev han valgt ind i Aarhus Lærerforenings bestyrelse, og hurtigt blev han først næstformand og fra starten af årtusindskiftet formand.
Pragmatikeren og holdspilleren
Gordon Ørskov Madsen er brændende AGF-fan, og er også selv en rigtig holdspiller.
Også uden for banen i det fagpolitiske arbejde.
Han har flertallet og fællesskabet i baghovedet i alt, hvad han laver, mener Uffe Rostrup og hans kone Mette Ørskov Madsen.
Om det gælder svære forhandlinger eller om en seriekamp i hans yngre år, er underordnet.
Samtidig har han en evne til at se tingene fra modstanderens side, og det kan ifølge Uffe Rostrup komme ham til gode i hans formandskab.
Uffe Rostrup opfatter ham som en pragmatiker, der hellere vil lande en aftale, og arbejde videre derfra, end at smide det hele over bord.
Den beskrivelse kan Gordon Ørskov Madsen også selv nikke genkendende til.
”Jeg tror Danmarks Lærerforening har fået pragmatisk formand, der måske også gemmer på en fighter. Det må tiden vise. Men der er ingen tvivl om, at Gordon synes det, er bedre at prøve at lande en god løsning, end slet ingen. Det tror jeg, er et godt sted at stå som formand,” siger Uffe Rostrup.
Selvom Uffe Rostrup har mange rosende ord om den nye formand, mener han også, at der bag det venlige smil gemmer sig en bestemt herre.
”Gordon og jeg har ikke altid været enige, og hvis han føler sig uretfærdigt behandlet, så bliver han vred,” fortæller han og understreger, at det er mange år siden, han har oplevet det.
Den anderledes leder
Hovedpersonen selv er ikke i tvivl om, at han bliver en helt anderledes leder end Anders Bondo.
Han tror på, at den situation Danmarks Lærerforening befinder sig i nu, kræver en ledelsesstil, hvor medlemmerne på tværs skal opleve at blive tættere forbundet.
Det skal den nye arbejdstidsaftale hjælpe med.
”Vi skal finde den rigtige balance i en ny situation, hvor vi går fra konflikt til samarbejde, og det kræver en anden ledelsesstil end hidtil. Men vi skal formå at udnytte den, fordi Danmarks Lærerforening står med en fantastisk mulighed, hvor vi kan udvikle skolen i fællesskab til det bedre,” siger Gordon Ørskov Madsen.
Han mener, at lærerforeningen har et momentum, hvor der er skabt en forståelse for, at konflikten med kommunerne skal afsluttes, og at parterne konstruktivt skal skabe forandring.
Den forandring skal Gordon Ørskov Madsen nu stå i spidsen for, og hans mål er klart.
Som formand vil han bringe lærerne på de enkelte skoler mere i spil og udnytte det, han selv kalder ”idébanken” i Danmarks Lærerforening.
”Der er så mange dygtige lærer, der har idéer til, hvordan undervisningen kan blive mere tilpasset deres elever, og de idéer skal i spil. Vi skal bruge alle de ressourcer, lærerne kan bidrage med, så folkeskolen hele tiden er den bedste udgave af sig selv,” siger Gordon Ørskov Madsen.
Frihed i fokus
Derfor er en vigtig mærkesag for ham også, at den enkelte skole og lærer får mere frihed til at tilrettelægge undervisningen.
Et andet hovedfokus for ham er at bidrage til en anden fortælling om lærergerningen. Det skal få flere nyuddannede lærer til at vælge folkeskolen.
”Der er ikke noget, der former vores samfund mere end folkeskolen og uddannelse, derfor er det så vigtigt, at det bliver styrket, også med flere lærer. Hvis jeg kan være med til at påvirke det, gennem mit formandskab, så er det, det hele værd at bruge alt min tid på,” siger han.
Men der er ikke skyggen af tvivl hos ham, hvis familien en dag ikke trives med, at han er så meget væk, så er det ikke det rigtige mere. Familien kommer først for østjyden.
Gordon Ørskov Madsen
Født 4. juli 1966 i Aarhus.
1997: Uddannet lærer fra Aarhus dag- og aftenseminarium.
1998: Valgt ind i Aarhus Lærerforenings bestyrelse.
2000: Næstformand for de århusianske lærer.
2008: Valgt ind i hovedstyrelsen i Danmarks Lærerforening
2010: Formand for overenskomstudvalget og derved en del af Danmarks Lærerforenings øverste ledelse.
2020: Formand for Danmarks Lærerforening