Debat

Fagforeninger og ngo’er: Drop ny gasjagt i Nordsøen

Danmarks internationale arbejde klinger hult, hvis vi uden for egne grænser opfordrer resten af verden til at stoppe med udvinding, mens vi på hjemmefronten skruer op for gashanerne, skriver alliancen Broen til Fremtiden. 

Danmark har et mål om 100 procent grøn gas i 2030, men det mål når vi kun, hvis vi prioriterer indsatsen det – og ikke på nye fossile brændsler, skriver alliancen Broen til Fremtiden. 
Danmark har et mål om 100 procent grøn gas i 2030, men det mål når vi kun, hvis vi prioriterer indsatsen det – og ikke på nye fossile brændsler, skriver alliancen Broen til Fremtiden. Foto: Ints Kalnins/Reuters/Ritzau Scanpix
Camilla Gregersen
Aske Nydam Guldberg
Helene Hagel
Reiner Burgwald
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Ruslands krig i Ukraine, sammenholdt med de høje priser på fossil gas, har fået et norsk selskab til at ansøge den danske regering om tilladelse til at gå på gasjagt i Nordsøen. Derfor åbner regeringen nu for en miniudbudsrunde i Nordsøen med henblik på ny gasjagt.

Broen til Fremtiden

Broen til fremtiden er en alliance på tværs af fagforeninger og grønne NGO’er, der er optaget af, hvordan Danmark kan gøre en forskel for klimakampen. 

Medlemmerne i alliancen tæller: Blik og Rør, Byggefagenes Samvirke, Fadl, Foa, DM, Danmarks Lærerforening, Finansforbundet, Greenpeace og Lederne med flere

Talspersoner for Broen til Fremtiden er: Camilla Gregersen Aske Nydam Guldberg, Helene Hagel,og Reiner Burgwald. 

 

Vi er i klimaalliancen ’Broen til fremtiden’ stærkt bekymrede over regeringens planer om øget udvinding af fossil gas i Nordsøen.

Det er ikke en farbar vej for den danske klimapolitik, og derfor fraråder vi som fagforeninger og ngo’er en ny såkaldt miniudbudsrunde. 

2030-mål og nordsøolie kan ikke være en del af samme plan

Svaret på energikrisen er ikke ny gasjagt i Nordsøen. Danmarks modsvar på vinterens høje energipriser har allerede demonstreret potentialet i at spare på energien og stille om til vedvarende energi. Forbruget af fossil gas faldt sidste år med 29 procent og bidrog til, at det faktiske energiforbrug faldt med 1,5 procent.

Der er brug for en grøn prioritering fra regeringens side – ikke ny udvinding af sort energi,

Camilla Gregersen, Aske Nydam Guldberg, Helene Hagel, og Reiner Burgwald
Broen til Fremtiden

Vi kan faktisk undvære den fossile gas, hvis vi fortsætter udbygningen med fjernvarme og varmepumper og samtidig udvikler på anden vedvarende energi. Vi har i Danmark et mål om 100 procent grøn gas i 2030, men det mål når vi kun, hvis vi prioriterer indsatsen og bruger vores ressourcer på det – og ikke på nye fossile brændsler.

Den grønne omstilling kræver kvalificeret arbejdskraft. Udbygning af fjernvarmen, flere varmepumper, energiøer og energiparker bygger ikke sig selv. Der er brug for mange forskellige uddannelsesgrupper med specialiserede kompetencer i omstillingen.

Derfor er der ingen grund til at igangsætte projekter, der sender arbejdskraft efter sort energi og solnedgangsteknologier som olie- og gasudvinding. Der er brug for en grøn prioritering fra regeringens side – ikke ny udvinding af sort energi.

En undergravelse af Danmarks engagement

Danmarks erhvervspolitiske og beskæftigelsesmæssige interesse er da også at fremme grøn energi og grønne teknologier verden rundt. Tænk bare på de mange grønne virksomheder og job, vi har i Danmark. 

Udover at svække den danske klimaindsats vil et miniudbud i Nordsøen også undergrave Danmarks internationale engagement. ’Broen til fremtiden’ støttede den politiske aftale fra 2020 om at aflyse den 8. og alle fremtidige udbudsrunder - undtaget den kattelem til miniudbud, som regeringen nu vil bruge.

Læs også

På baggrund af den politiske aftale lancerede Dan Jørgensen (S) sammen med Costa Rica alliancen BOGA, The Beyond Oil and Gas Alliance, der skulle arbejde for at stoppe nye olie- og gasjagt verden over. Det er et virkelig flot initiativ, hvor Danmark indtog en nøglerolle i den globale klimakamp.  

Men Danmarks stærke budskab med BOGA og vores internationale arbejde klinger rimeligt hult, hvis vi uden for egne grænser opfordrer resten af verden til at stoppe med udvinding, mens vi på hjemmefronten skruer op for gashanerne. 

Derfor siger vi som fagforeninger og ngo’er: ingen nye gasudbud i Nordsøen, tak.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00